Op 18 februari organiseert Ateliers Majeur het Cultuurkans Festival.
Op 18 februari organiseert Ateliers Majeur het Cultuurkans Festival. Foto: Ateliers Majeur

“We hopen hiermee de cultuursector weer een boost te geven”

Evenement

HEERENVEEN - Na twee pittige coronajaren komt Ateliers Majeur op zaterdag 18 februari terug met het Cultuurkans Festival. Op dit festival komen verschillende cultuuraanbieders uit de gemeente Heerenveen samen om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de cultuursector. Via Ateliers Majeur kom je in aanraking met cultuureducatie in de breedste zin van het woord en krijg je de gelegenheid om je passie te ontdekken en je verder te ontwikkelen bij één van de vele cultuuraanbieders in de regio. Jornt Karel van Ateliers Majeur vertelt alles over het festival. 

“Na twee moeilijke coronajaren, waarin het lastig was om culturele evenementen te organiseren, hopen we met het Cultuurkans Festival de cultuur in de gemeente Heerenveen echt weer op de kaart te zetten”, legt Jornt uit. “Aan het begin van het schooljaar worden er altijd veel cursussen georganiseerd, maar juist in deze periode is het ook belangrijk om mensen kennis te laten maken met cultuur.” 

Dé culturele netwerkorganisatie

Ateliers Majeur is de culturele netwerkorganisatie in Heerenveen. Via hen zijn alle cultuuraanbieders dichtbij en kun je je verdiepen in diverse soorten muziek, theater, dans en beeldende kunst. “Bij het Cultuurkans Festival op 18 februari in De Rinkelbom krijgt heel Heerenveen de kans om te culturen. Je kunt tijdens het festival ontdekken wat jij leuk vindt om te doen, aan de hand van diverse workshops die georganiseerd worden. Ga je dansen, schilderen, muziek maken of iets anders? Het kan allemaal en het is helemaal gratis”, vertelt Jornt enthousiast.

Flowers & Bees

Het festival, met als thema: Flowers & Bees, belooft een waar spektakel te worden, met verschillende optredens, workshops, lezingen, poëzie en heerlijk eten. “Het is de eerste keer dat we een thema aan het festival gekoppeld hebben. Dit hebben we gedaan om er wat meer een geheel van te maken. Zo hebben we de cultuuraanbieders gevraagd om rekening te houden met dit thema. Ze mochten vrij invullen wat ze hier mee doen. Eén van de cultuuraanbieders geeft bijvoorbeeld een lezing over bloemen in de kunst, we hebben een voorstelling over insecten en er zijn muziekworkshops die geïnspireerd zijn door het geluid van de bij.” 

“Bij het Cultuurkans Festival op 18 februari krijgt heel
Heerenveen de kans
om te culturen.”

Laagdrempelige kennismaking

De insteek is om zoveel mogelijk mensen laagdrempelig kennis te laten maken met cultuur. “We hopen natuurlijk om nieuwe mensen te bereiken, maar voor kinderen hebben we bijvoorbeeld ook het zogenoemde Cultuurkans Paspoort, waarin ze stempels in ontvangst nemen na iedere workshop. Dat is een motivatie om zoveel mogelijk workshops te doen. We hopen dat de kinderen op die manier een passie vinden”, legt Jornt uit. Het Cultuurkans Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Scoren voor Gezondheid Heerenveen en Heerenveen vitaal. 

Ús Ferhaal

Op het festival vind je talloze leuke optredens en projecten. Eén van deze projecten is bijvoorbeeld het Mienskipsproject Ús Ferhaal. In dit project gaat songwriter Sitta Bosman met inwoners van Heerenveen in gesprek om hun verhaal over Heerenveen aan te horen. Wat maakt Heerenveen een fijne plek om te wonen en welke verhalen zijn mooi om te delen? Uiteindelijk zal Sitta aan de hand van de verzamelde verhalen een lied schrijven, welke voor iedereen toegankelijk zal zijn om mee te zingen. Het lied wordt bovendien ten gehore gebracht op 9 september, tijdens de opening van het culturele seizoen. “Ben je nieuwsgierig naar dit project en wil je delen wat Heerenveen voor jou zo bijzonder maakt? Kom langs op het festival en vertel je verhaal aan Sitta!” 

StreekAtelier Luinjeberd

Nog zo’n prachtig initiatief is het Huiskamerproject van Stichting Caleidoscoop in Heerenveen. In dit project openen diverse basisscholen uit de gemeente Heerenveen hun deuren na schooltijd voor een creatieve sessie. Onder begeleiding van Caleidoscoop en zelfstandige kunstenaars kunnen de kinderen vervolgens creatief aan de slag. Eén van de kunstenaars die meewerkt aan dit bijzondere initiatief is Laure Spriensma van StreekAtelier Luinjeberd. Zij is via Ateliers Majeur in aanraking gekomen met het project en heeft de creatieve invulling gedaan op basisschool Het Vogelnest. Laure is van mening dat (het ontwikkelen van) creativiteit heel belangrijk is voor jong én oud. “Daarom paste dit project ook zo goed bij mijn visie. Ik ben een groot voorstander van zoveel mogelijk prutsen en priegelen, inspiratie op te doen en vervolgens je eigen idee uit te werken”, vertelt ze enthousiast. 

Het Huiskamerproject is bedoeld voor kinderen die (na schooltijd) niet (altijd) thuis terecht kunnen. “Het is bedoeld voor een doelgroep die wat extra’s nodig heeft. Het voelt erg fijn om deze kinderen uit te nodigen om creatief aan de slag te gaan”, legt Laure uit. “We hebben samen het begin gemaakt van een soort wandkleed, dat op 18 februari ook op het festival komt te hangen. De eerste les hebben we bloemen gemaakt (van stof) en op het kleed genaaid. Daarna hebben we bijen, vliegen, libellen en vlinders gemaakt van stokken, wol en ijzerdraad. We willen de kinderen ook iets leren. Hoe zie je nou bijvoorbeeld het verschil tussen al die dieren? De derde les hebben we bloemen gemaakt en door een lamineer apparaat gehaald, wat mooie glanzende bloemen heeft opgeleverd. Deze dingen hebben we allemaal verwerkt op het wandkleed. De bedoeling is dat mensen op 18 februari verder gaan met het wandkleed. Het leuke is dat het kleed zo groot is, dat je samen moet werken om het af te maken. Als je de naalden door het kleed steekt, moet iemand daarachter de naald weer oppakken en terugsteken. Zo krijg je een hele leuke en leerzame combinatie van samenwerken, techniek en inspiratie.” Dat creatieve proces, met een flexibele houding, is het allerbelangrijkste binnen deze opdracht. “Het idee dat je samen iets creëert, waarbij het eindresultaat ondergeschikt is aan het proces. Het vermogen een oplossing te bedenken of iets te scheppen vanuit fantasie, dat is de kunst”, vertelt Laure enthousiast.

Op het Cultuurkans Festival kom je in aanraking met cultuuraanbieders.
Op het Cultuurkans Festival kom je laagdrempelig in aanraking met cultuuraanbieders.
De kinderen voorzien het wandkleed van prachtige bloemen.
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Wie was Abe Lenstra? Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 20 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 22 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 28 mrt, 12:00
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00