Afbeelding
foto; Simon Bleeker

Kamerkoor Hortus Vocalis zingt Weihnachtsoratorium

Evenement

Kamerkoor Hortus Vocalis geeft op 11 december om 15.00 uur een concert in de R.K. kerk in Heerenveen. Op het programma staan de eerste vier cantates van Bach’s meesterwerk het Weihnachtsoratorium. Het koor wordt begeleid door barokorkest Florilegium Musicum. Daarnaast werken de volgende solisten mee: Tetsje van der Kooi, Kaspar Kröner, Maarten Romkes en Joep van Geffen.

Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! stond in eerste instantie geschreven in de handgeschreven partituur van Bach. Later heeft hij het doorgestreept en er Jauchzet, Frohlockest van gemaakt. Eigenlijk passen de woorden over de pauken en de trompetten veel beter bij de muziek.

De doorhaling heeft te maken met het feit dat Bach teruggrijpt op een eerder werk, de wereldlijke cantate 241 Tönet, ihr Pauken. Daarin worden de pauken, trompetten en strijkers uitgenodigd om de koning te feliciteren. Het is aannemelijk dat, toen Bach dezelfde woorden gebruikte als opening van het Weihnachtsoratorium, hij door zijn broodheren op de vingers is getikt. Dit leek te veel op de felicitaties aan de koning in plaats van een eerbetoon aan het nieuwgeboren kerstkind.

Overigens zijn veel delen uit het Weihnachtsoratorium, werken die Bach al eerder heeft geschreven. Een fenomeen dat vaak voorkwam in die tijd. Uitzondering is het openingskoor uit de vijfde cantate: Ehre sei dir, Gott, gesungen dat nieuw geschreven is. De concerten worden nadat de eerste vier cantates hebben geklonken, afgesloten met dit openingskoor uit de vijfde cantate.

Hortus Vocalis is een koor bestaande uit 22 gevorderde amateur- en semi professionele zangers. Voor deze gelegenheid is het uitgebreid naar 34 zangers om zo goed in balans te zijn met het orkest en overal in de kerk goed hoorbaar te zijn.

Kaarten zijn te reserveren via www.collegiumvocalefryslan.nl

Voorverkoop € 26,-

Aan de zaal € 30,-

Bach for Kids

Op zondagmorgen 11 december is van 11.30 tot 12.30 uur in de R.K. kerk in Heerenveen een familieconcert Bach for Kids, waarin dirigent Gerben van der Veen kinderen op een speelse manier kennis laat maken met Bach, zijn Weihnachtsoratorium, de zangers en de musici.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Heerenveen.

Kaarten voor Bach for Kids à € 5,- zijn te reserveren via www. collegiumvocalefryslan.nl

Heeft u als volwassene al een kaartje voor het concert dan hoeft u voor dit familieconcert geen entree te betalen.

Afbeelding
NLP maakt je bewust wat je onbewust doet Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Paaszangdienst m.m.v. Pro Rege Evenement 27 mrt., 13:10
Afbeelding
VaroCare, de meest efficiënte manier van zwachtelen: “Therapeutische elastische kousen en klittenbandzwachtels" Gezondheid 27 mrt., 12:00
Afbeelding
Gewoon een eerlijke maaltijd Gezondheid 27 mrt., 10:00
Afbeelding
Convenant Fryslân Werkt: Samen werk maken van werk! Samenleving 26 mrt., 18:00
Afbeelding
Word ook vrijwilliger in het Hospice van Heerenveen Duurzaamheid 26 mrt., 15:00
Afbeelding
Mindful Friesland start training Mindfulness Gezondheid 26 mrt., 12:00
Afbeelding
Harlingen populairste Friese woongemeente in 2022 Wonen 25 mrt., 18:00