Afbeelding
foto; Simon Bleeker

Kamerkoor Hortus Vocalis zingt Weihnachtsoratorium

Evenement

Kamerkoor Hortus Vocalis geeft op 11 december om 15.00 uur een concert in de R.K. kerk in Heerenveen. Op het programma staan de eerste vier cantates van Bach’s meesterwerk het Weihnachtsoratorium. Het koor wordt begeleid door barokorkest Florilegium Musicum. Daarnaast werken de volgende solisten mee: Tetsje van der Kooi, Kaspar Kröner, Maarten Romkes en Joep van Geffen.

Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! stond in eerste instantie geschreven in de handgeschreven partituur van Bach. Later heeft hij het doorgestreept en er Jauchzet, Frohlockest van gemaakt. Eigenlijk passen de woorden over de pauken en de trompetten veel beter bij de muziek.

De doorhaling heeft te maken met het feit dat Bach teruggrijpt op een eerder werk, de wereldlijke cantate 241 Tönet, ihr Pauken. Daarin worden de pauken, trompetten en strijkers uitgenodigd om de koning te feliciteren. Het is aannemelijk dat, toen Bach dezelfde woorden gebruikte als opening van het Weihnachtsoratorium, hij door zijn broodheren op de vingers is getikt. Dit leek te veel op de felicitaties aan de koning in plaats van een eerbetoon aan het nieuwgeboren kerstkind.

Overigens zijn veel delen uit het Weihnachtsoratorium, werken die Bach al eerder heeft geschreven. Een fenomeen dat vaak voorkwam in die tijd. Uitzondering is het openingskoor uit de vijfde cantate: Ehre sei dir, Gott, gesungen dat nieuw geschreven is. De concerten worden nadat de eerste vier cantates hebben geklonken, afgesloten met dit openingskoor uit de vijfde cantate.

Hortus Vocalis is een koor bestaande uit 22 gevorderde amateur- en semi professionele zangers. Voor deze gelegenheid is het uitgebreid naar 34 zangers om zo goed in balans te zijn met het orkest en overal in de kerk goed hoorbaar te zijn.

Kaarten zijn te reserveren via www.collegiumvocalefryslan.nl

Voorverkoop € 26,-

Aan de zaal € 30,-

Bach for Kids

Op zondagmorgen 11 december is van 11.30 tot 12.30 uur in de R.K. kerk in Heerenveen een familieconcert Bach for Kids, waarin dirigent Gerben van der Veen kinderen op een speelse manier kennis laat maken met Bach, zijn Weihnachtsoratorium, de zangers en de musici.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Heerenveen.

Kaarten voor Bach for Kids à € 5,- zijn te reserveren via www. collegiumvocalefryslan.nl

Heeft u als volwassene al een kaartje voor het concert dan hoeft u voor dit familieconcert geen entree te betalen.

Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 8 uur geleden
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 11 uur geleden
Afbeelding
Bijeenkomst voor ouders met een kind met een beperking Samenleving 14 uur geleden
Afbeelding
Zucht- nieuwe expositie bij Nynke & Blom Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Toeristisch ondernemers gemotiveerd om duurzaamheidsslag te maken Duurzaamheid 18 uur geleden
Afbeelding
Wat kunnen verwachten in 2023: verkiezingen, schaatsen, darten en meer... Evenement 25 jan, 18:00
Afbeelding
Visit Friesland Elfstedenrace verhuist naar oktober Sport 25 jan, 15:00
Afbeelding
Open Dag maritieme mbo-opleidingen Harlingen Educatie 25 jan, 12:00