Afbeelding

Toonkunstkoor Heerenveen zingt de Johannes Passion van J.S. Bach

Evenement

HEERENVEEN - Wij zijn verheugd u na twee jaar stilte weer te mogen ontvangen op ons concert. In 2020 bestond het koor 150 jaar en de intentie was om dit groots te vieren. Om bekende redenen is dit toen uitgesteld.

In 2022 kunnen we eindelijk de jubileum-activiteiten kracht bijzetten, te beginnen met de uitvoering van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach onder leiding van dirigente Pauli Yap. De begeleiding wordt verzorgd door het orkest The Northern Consort met medewerking van de solisten Kitty de Geus, Netty Otter, Jeroen de Vaal, Ben Brunt en Mattijs van de Woerd.

De Johannes-Passion wordt vaak vergeleken met de Matthäus-Passion, die Bach enkele jaren later zou schrijven. In vergelijking met de Matthäus-Passion, is de Johannes-Passion muzikaal wat feller, maar tegelijkertijd ingetogener. Zijn voor de Matthäus-Passion twee orkesten en twee koren nodig: bij de Johannes-Passion volstaat een klein orkest en koor.
Bach volgt vrijwel letterlijk de teksten van het Evangelie volgens Johannes in Luthers vertaling. Het Johannesevangelie is nuchter en verhalender dan het Mattheüsevangelie, en daardoor aanmerkelijk dramatischer. En waar Jezus in het Evangelie volgens Mattheüs langdurige lessen en redevoeringen houdt, gaat Johannes daar vrijwel geheel aan voorbij. Jezus is bij Johannes meer een handelende persoon en minder profeet en leraar. Het Evangelie is dynamischer dan de andere Evangelies en Bach heeft dit meesterlijk tot uiting gebracht in de Johannes-Passion.

Wij zien u graag op zondag 27 maart om 15.00 uur in Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1 in Heerenveen. Kaarten kosten €27,50 in de voorverkoop en zijn verkrijgbaar bij boekhandel Binnert Overdiep, de koorleden en via de website www.toonkunstkoorheerenveen.nl. Kaarten aan de zaal kosten 30,- euro.

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 11 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 26 apr, 18:00