Afbeelding

Hou je hoofd koel met deze verfrissende boeken

Educatie

FRIESLAND - Je kijkt al heel het jaar uit naar die heerlijke zonovergoten dagen van de zomervakantie. Maar als het dan zover is en het kwik komt boven de dertig graden, dan verlangen we opeens allemaal weer naar die stormige herfstdagen of frisse winternachten. Helaas, het weer kunnen we niet veranderen. Wel kun je de bloedhete realiteit ontsnappen door in een verfrissend boek te duiken. Ga naar de lokale boekhandel of bieb en neem één (of meerdere) van deze winterse boeken mee, gegarandeerd lopen de rillingen dan binnen no-time over je rug.

De trouwe lezer van Max Seeck

De vrouw van bestsellerauteur Roger Koponen wordt dood aangetroffen in een prachtige zwarte avondjurk, zittend aan het hoofd van een lege eettafel. Haar gezicht is bevroren in een afgrijselijke glimlach. Rechercheur Jessica Niemi onderzoekt de zaak en algauw blijkt dat Maria Koponen niet het enige slachtoffer is. Het lijkt erop dat de dader de moorden exact kopieert uit de thrillertrilogie van Roger Koponen. De slachtoffers stapelen zich op en Jessica ontdekt dat er een sinistere groepering schuilgaat achter de moorden. Als gebeurtenissen uit haar eigen verleden aan het licht komen, blijkt dat Jessica zelf ook niet veilig is. Kan ze een halt toeroepen aan de moorden?

Koud Kunstje van Wim Hof

De klassieker over de Wim Hof methode Wim Hof (1959)is een bijzondere man. Al 20 x haalde hij het Guiness Book of Records, met extreme prestaties in de kou. Hij zwemt in water met temperaturen rond het vriespunt, dat is voor gewone mensen al binnen een minuut dodelijk. Waarom kan hij dat? Wat is het nut ervan? En kun jij het ook? Hof is autodidact en een extremist. Radboud UMC onderzocht zijn technieken, en wat blijkt: iedereen kan het leren. Ga jij ook ademhalingsoefeningen doen en koud douchen?  

South van Sir Ernest Shackleton

In 1914 gingen Sir Ernest Shackleton en zijn 28 bemanningsleden aan boord van het schip de Endurance en zeilden weg om iets te doen wat nog nooit iemand had gedaan: het grotendeels onbekende gebied van de Zuidpool doorkruisen en in kaart brengen. Maar binnen enkele weken na hun aankomst kwam hun schip vast te zitten in het ijs. Ze dreven maandenlang hulpeloos rond voordat ze zonken en de bemanning bleef achter op een smeltende ijsschots. Dit verslag van de twee jaar durende strijd van de expeditie in een van de meest onbewoonbare gebieden ter wereld vertelt over een bijna wonderbaarlijke ontsnapping aan meerdere gevaren: duizenden kilometers afleggen in reddingsboten over woeste zeeën en in meedogenloze landschappen van gletsjers en ijsbergen, meedogenloze kou en de constante dreiging van uithongering. Een eeuw later blijft Shackleton’s verslag uit eerste hand van de schrijnende ervaringen van de bemanning en hun triomfantelijke overleving een van de spannendste avonturenverhalen ooit. (Let op, alleen in het Engels).

Alleen van Tim Voorts

Waarom verlaat een vader zijn gezin om zes maanden lang alleen 4286 kilometer dwars door Amerika te lopen? Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd. Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur. Tim Voors neemt je mee door de fysieke, mentale en spirituele fases van deze lange tocht door de wildernis. Klim in zijn rugzak en leer dat alleen-zijn je heel veel kan opleveren en een burn-out kan voorkomen.

Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 6 minuten geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 12 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 14 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 uur geleden
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 20 uur geleden
Afbeelding
Open dag It Kathûs in Nes levert veel ideeën op voor toekomst boerderij Cultuur gisteren
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 16 mei, 18:00