Afbeelding
Foto: Basisschool de Buitenkans

Onderwijsconcept basisschool de Buitenkans komt van pas tijdens coronacrisis

Educatie

HEERENVEEN - Niet meer naar school, je huiswerk maken aan de keukentafel en een totaal andere leeromgeving. De coronacrisis heeft grote gevolgen voor schoolgaande kinderen. Ook voor kinderen van basisschool de Buitenkans in Heerenveen. Alleen werken zij met een vernieuwend onderwijsconcept:  Reggio Approach. Leerlingen zijn dankzij deze methode gewend om vanuit hun eigen interesses te leren. Hierdoor pakken ze het thuis ook snel op, delen ze zelf hun dag in en zijn werkboekjes niet nodig. De onderwerpen waarover ze nu willen leren veranderen wel, merkt de school. Ouders zijn tevreden over hoe het thuis gaat: “Ze leren ook thuis nog steeds van elkaar en worden hierdoor gemotiveerd om zelf ook te blijven onderzoeken.”     

Ook een virtuele kring motiveert 
Het individuele kind staat centraal op de Buitenkans, een basisschool in Heerenveen met net iets meer dan 100 leerlingen. Juffen en meesters laten zich leiden door hetgeen de kinderen graag willen leren. Vanuit hun eigen interesse dus. Dit delen ze iedere dag met elkaar in de kring. Dit gaat gewoon door tijdens de coronacrisis, alleen dan digitaal. Alle kinderen springen thuis achter de computer en hebben een videokringgesprek. Een aantal kinderen vertellen wat ze de dag ervoor hebben onderzocht. Irene Reitsma, moeder van leerlingen Feija en Hidde: “Het mooie aan de virtuele kring is dat elk kind ook in deze situatie steeds wat anders inbrengt, zodat ze ook van elkaar blijven leren. Het motiveert mijn kinderen enorm om zelf ook verder te onderzoeken.”

Onderzoeken op school loslaten 
Leerlingen van de Buitenkans onderzoeken door antwoorden op hun eigen vragen te vinden: ze vragen specialisten, duiken de boeken in, struinen internet af of bestuderen de biologiepop. Thuis zijn ze hierin beperkt. Theo Rinsma, directeur van de basisschool, vertelt waarom ze de onderzoeken aanpassen op deze situatie: “We willen voorkomen dat kinderen de hele dag informatie op internet opzoeken. Daarom laten we de onderzoeken van school een beetje los. Een groep gaat nu bijvoorbeeld aan de slag met het thema bloemen en planten. Ze hebben inmiddels een bloemenpers gemaakt, zoeken bloemen in de natuur én onderzoeken welke planten ze hebben gevonden.”

Situatie laat kinderen nieuwe dingen leren 
Theo merkt dat  interesses van kinderen verschuiven in deze situatie. Leerlingen leren anderen dingen dan op school: “De leerlingen zijn heel inventief. Ze leren hoe ze een videovergadering opzetten en hoe ze digitaal presentaties aan elkaar kunnen geven. Ook zijn sommige kinderen zelfs in staat de microfoon van iemand anders uit te zetten.”

Open voor kinderen van ouders met vitale beroepen 
Kinderen van ouders met vitale beroepen kunnen nog steeds terecht op de Buitenkans. Er zijn iedere dag twee begeleiders en maar een handjevol kinderen. De school probeert het normale ritme vast te houden. Theo: “Ook de kinderen op school kruipen iedere ochtend achter de computer voor het kringgesprek. Niet alleen voor het contact met de begeleiders, maar juist ook met de andere kinderen uit de groep.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 7 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 13 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 26 apr, 18:00