Afbeelding
Foto: Skepkunst

Vooraankondiging expositie Henrike Scholten en Sabine Liedtke

Cultuur

GORREDIJK - In deze duo tentoonstelling tonen Sabine Liedtke en Henrike Scholten recente werken op papier. De sobere zwart-wittekeningen van Liedtke en de surreële gekleurde tekeningen van Scholten zijn op het eerste gezicht bijna tegenpolen. Maar de twee kunstenaars delen een fascinatie voor tekenen als proces, en hebben allebei een aandacht voor detail die is gevormd door eindeloos kijken en observeren.

In de tekeningen van Sabine Liedtke staan herkenbare beeldelementen uit de natuur centraal, maar ze zijn meer dan alleen een plaatje. Als symbool voor ‘het nest waar je uitkomt’ verwijzen de vogelnesten naar haar Duitse familiegeschiedenis. Spreeuwen, die je in de lucht als grote golvende zwermen tegen kan komen, krijgen in haar werk de betekenis van soldaten. Liedtke zoomt in op haar onderwerpen, isoleert ze uit hun omgeving en maakt gedetailleerde observaties. Met haar eindeloos herhalende lijnen en sobere beeldtaal maakt ze van doodgewone twijgen en langs de weg gevonden vogels emotioneel geladen beelden waar je als kijker in kan verdwijnen.

In haar recente werk gebruikt Henrike Scholten vooral zeventiende-eeuwse prenten als bronmateriaal. De tekeningen verwijzen naar decoratieve kunst, maar ook naar de landkaarten en bordspellen die destijds als gedrukte prenten te krijgen waren. Aan flarden historisch beeldmateriaal geeft Scholten vervolgens een geheel eigen, geïmproviseerde invulling. Door onnatuurlijke kleuren en abstracte vormen, samen met verwijzingen naar haar eigen omgeving, ontstaat een wisselwerking tussen historische en hedendaagse beelden. Door kleurpotlood te gebruiken, een materiaal dat bijzonder veelzijdig is maar nog steeds een weinig serieuze reputatie heeft, geeft Scholten een feministische en subtiel ironische invulling aan de geschiedenis.

Meer informatie

De tentoonstelling is te zien van 23 juni t/m 3 juli (do t/m zo van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak 06 1507 1142)
Galerie Hoogenbosch
Stationsweg 66 in Gorredijk

Meer info op: skepkunst.nl 

Afbeelding
Vooraankondiging expositie Henrike Scholten en Sabine Liedtke
Afbeelding
Dit is er te doen in Friesland in februari 2023 Recreatie & Ontspanning 4 uur geleden
Afbeelding
Over boksen, MMA proberen en oma's rodekool Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Meijer Uitvaartzorg: aandacht en rust Samenleving 9 uur geleden
Afbeelding
“We hopen hiermee de cultuursector weer een boost te geven" Evenement 12 uur geleden
Afbeelding
Opnieuw Voucherregeling voor Friese ondernemers Financieel 7 feb, 12:00
Afbeelding
sc Heerenveen verliest voor de derde keer op rij Sport 6 feb, 12:35
Afbeelding
Nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 6 feb, 12:00
Afbeelding
Dit zijn de meest romantische gemeenten van Friesland Samenleving 4 feb, 12:00