Afbeelding
Foto: Skepkunst

Vooraankondiging expositie Henrike Scholten en Sabine Liedtke

Cultuur

GORREDIJK - In deze duo tentoonstelling tonen Sabine Liedtke en Henrike Scholten recente werken op papier. De sobere zwart-wittekeningen van Liedtke en de surreële gekleurde tekeningen van Scholten zijn op het eerste gezicht bijna tegenpolen. Maar de twee kunstenaars delen een fascinatie voor tekenen als proces, en hebben allebei een aandacht voor detail die is gevormd door eindeloos kijken en observeren.

In de tekeningen van Sabine Liedtke staan herkenbare beeldelementen uit de natuur centraal, maar ze zijn meer dan alleen een plaatje. Als symbool voor ‘het nest waar je uitkomt’ verwijzen de vogelnesten naar haar Duitse familiegeschiedenis. Spreeuwen, die je in de lucht als grote golvende zwermen tegen kan komen, krijgen in haar werk de betekenis van soldaten. Liedtke zoomt in op haar onderwerpen, isoleert ze uit hun omgeving en maakt gedetailleerde observaties. Met haar eindeloos herhalende lijnen en sobere beeldtaal maakt ze van doodgewone twijgen en langs de weg gevonden vogels emotioneel geladen beelden waar je als kijker in kan verdwijnen.

In haar recente werk gebruikt Henrike Scholten vooral zeventiende-eeuwse prenten als bronmateriaal. De tekeningen verwijzen naar decoratieve kunst, maar ook naar de landkaarten en bordspellen die destijds als gedrukte prenten te krijgen waren. Aan flarden historisch beeldmateriaal geeft Scholten vervolgens een geheel eigen, geïmproviseerde invulling. Door onnatuurlijke kleuren en abstracte vormen, samen met verwijzingen naar haar eigen omgeving, ontstaat een wisselwerking tussen historische en hedendaagse beelden. Door kleurpotlood te gebruiken, een materiaal dat bijzonder veelzijdig is maar nog steeds een weinig serieuze reputatie heeft, geeft Scholten een feministische en subtiel ironische invulling aan de geschiedenis.

Meer informatie

De tentoonstelling is te zien van 23 juni t/m 3 juli (do t/m zo van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak 06 1507 1142)
Galerie Hoogenbosch
Stationsweg 66 in Gorredijk

Meer info op: skepkunst.nl 

Afbeelding
Vooraankondiging expositie Henrike Scholten en Sabine Liedtke
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 5 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 8 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 13 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 15 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00