Afbeelding

Onthulling beeld ‘Fedde Schurer’ op nieuwe locatie

Cultuur

HEERENVEEN - Het bronzen beeld van de Friese dichter Fedde Schurer heeft een nieuwe plek gekregen. Vrienden van de maker van het beeld, kunstenaar Guus Hellegers, vroegen de gemeente het beeld te verplaatsen. Zij gaven aan dat het beeld een plek verdient waar het beter tot zijn recht komt. En die is gevonden aan de Kerkstraat in Heerenveen. Daar wordt het zaterdag 25 juli om 11.00 uur onthuld door de initiatiefnemers en wethouder Hans Broekhuizen.

Op een nieuwe plek

Het Fedde-Schurerbeeld werd in 1974 in een groenstrook geplaatst bij parkeerplaatsen aan het Van Harenspad. Daar stond het met het gezicht naar de Heideburen gericht waar ooit de werkplek van Fedde Schurer was bij de Heerenveense Koerier. Tijdens de reconstructie tot Gemeenteplein in 1988 is het beeld verplaatst naar de Wettertoer. Hier viel het minder goed op door de terrassen die daar de laatste decennia zijn gekomen. Het beeld zien, fotograferen of er omheen lopen was moeilijk, terwijl dat wel de bedoeling was. Daarom werd het initiatief genomen om het beeld te verplaatsen.

Met de initiatiefnemers en de weduwe van Guus Hellegers, de maker van het Fedde Schurer-beeld, zijn verschillende locaties in Heerenveen bekeken. Zij hebben toen gekozen voor de locatie aan de Kerkstraat. Ze vinden dat het beeld daar in de groenstrook het beste tot zijn recht komt.

Fedde Schurer: veelzijdig en betrokken

Naast Fries dichter was Fedde Schurer (*25 juli 1898 Drachten - † 19 maart 1968 Heerenveen) niet alleen christelijk vredesactivist en journalist maar ook onderwijzer in Amsterdam. In 1935 was hij voor de Christelijke Democratische Unie (CDU) lid van Provinciale Staten van Noord-Holland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij als schrijver actief in het verzet en droeg hij bij aan de bundel verzetspoëzie “Nieuw Geuzenliedboek”. Na de oorlog werd hij hoofdredacteur van de Heerenveense Koerier die in 1952 verder ging als Friese Koerier. Daarnaast was hij actief voor de Partij van de Arbeid (PvdA). Hiervoor werd hij een aantal jaren volksvertegenwoordiger in de Eerste Kamer. Tijdens de veerbootreizen als forens tussen Amsterdam en Lemmer, op weg naar Heerenveen, vertaalde hij onder andere gedichten van de Duitse dichter Heinrich Heine naar het Fries. Al schrijvend hanteerde hij verschillende pseudoniemen waaronder Louw Brants, Bouke, Edzard en Frank Wagenaar. Schurer is niet weg te denken in de Friese cultuur.

Maker van het beeld 

Beeldhouwer Guus Hellegers (*1937 - † 2019 Steggerda) kreeg in 1974 de opdracht van de gemeente om een bronzen beeld te maken van Fedde Schurer. Het beeld heeft een speciaal, voor de kunstenaar kenmerkend, perspectief: een platte smalle zijkant met een realistische voorkant. In verschillende steden in Nederland staan werken van Guus Hellegers in de openbare ruimte, zoals ‘Clown’ in Rotterdam, ‘Paard met acrobate’ in Leeuwarden en ‘Kaatje bij de sluis’’ in Blokzijl.

Afbeelding
sc Heerenveen bindt ook Almere City aan zegekar en boekt derde thuisoverwinning op rij Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Liefde op het eerste gezicht! Column 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00
Afbeelding
“Beleef een levensechte game bij House of VR!" Zakelijk 1 dec., 12:00
Afbeelding
Weerbaarheidstraining voor sekswerkers in Friesland Zorg & Welzijn 1 dec., 10:00