Afbeelding

Column Désirée Van Dijk-Attema: Nummer 7

Column

Dit jaar komt er bij ons thuis geen echte kerstboom. We hebben alle opties doorgenomen en een keuze gemaakt. Je kunt ook een boom huren. Dat zijn kerstbomen die in potten worden gekweekt. De wortels blijven dan compact en je kunt de boom gemakkelijker vervoeren. Maar in mijn omgeving is die optie er niet. En als je een flinke afstand met de auto moet overbruggen gaat het klimaatvoordeel wel weer verloren.

Een boom met kluit is ook geen optie. Als je die wilt laten overleven moet je hem na de feestdagen planten in een flinke kuil en veel water blijven geven. Dat gaat niet lukken op ons balkon op 26 meter hoogte. Te veel wind en in de zomer te veel zon.

Ik heb me ook afgevraagd of een kunstboom milieubewuster is dan de echte kerstboom. De invloed van productie, transport en na gebruik weer wegdoen is ongeveer gelijk aan vijfentwintig kilometer autorijden. Maar die kunstkerstboom kan wel weer jaren mee en als je dan kijkt naar de klimaatbelasting van de productie dan wordt dat gecompenseerd door de langere levensduur.

Voor het kweken van kerstbomen zijn er productiebossen in België, Nederland, Denemarken, Duitsland, en soms Tsjechië en Polen. Daarbij is er sprake van milieubelasting door grondgebruik, gebruik van bestrijdingsmiddelen, kunstmest en vervoer. Er zijn kerstbomen die milieuvriendelijk gekweekt worden, zonder kunstmest en met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen, maar ze zijn maar beperkt beschikbaar en ook weer wat duurder.

Kortom, we kiezen voor de boom die al jaren onze tweede boom in de keuken was. Gemaakt van steigerhout, groen geverfd met milieuvriendelijke beits en met nog heel veel jaren gebruiksplezier in het vooruitzicht.

Dit jaar hebben we afscheid moeten nemen van onze poezige huisgenoot. Nu de eerste scherpe randjes van het gemis af zijn kijken we nu uit naar de komst van nieuwe huisgenoten die we in december verwachten. En dat is een heerlijk vooruitzicht in een wereld waar op dit moment wel heel veel mis is. Geen kerstboom betekend ook niet hoeven letten op katten die in de boom willen klimmen of naar ballen slaan.

Dan maar geen dennengeur!

Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 minuten geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen gisteren
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 17 apr, 08:00