Afbeelding

Column Ed van Dijk: Het nieuwe culturele jaar

Column

Met een heerlijk zonnetje in mijn rug, onze hond Noor aan mijn voeten, zit ik aan de keukentafel een begin te maken met mijn maandelijkse column. De hond is geduldig, mijn laptop is geduldig, maar helaas is mijn deadline niet geduldig. 

Net op zo’n moment dat het leven en het zonnetje, na al die regen, mij toelachen moet ik toch een keuze maken uit al de onderwerpen die dagelijks mijn brein passeren. Vaak bezoek ik een expositie met mooie en soms mij minder aansprekende werken, een concert met oorstrelende muziek en zoals vorige week een mix van poëzie en muziek, maar niet vaak zie ik een aankondiging van een Art Festival waar bijna alle elementen van onze cultuur vertegenwoordigd zijn. Eindelijk me eens laten onderdompelen in een zee van beeldende kunst, muziek, cabaret, poëzie en voor mij uiterst vreemde digitale experimenten. Twee dagen (zaterdag 18 en zondag 19 februari) lekker genieten in de ruime heerlijk verwarmde lobby van het WestCord WTC Hotel te Leeuwarden op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur. 

Zo is portretschilder Hetty Combs aanwezig die in 10 minuten tijd zowel kinderen en volwassenen op papier kan zetten. Ook is aanwezig de Friese Songwriter Sarah Sötemann die naast enkele schitterende liedjes ook speciaal voor de bezoekers gedichten schrijft over soms vreemde bizarre gebeurtenissen en speelt media artiest Jason Desmond Stuurhaan een parodie met de Friese Mireille Bekooij. 2 Dagen heerlijk ronddolen in een warme culturele atmosfeer. De toegang is gratis. Ook aan de keukentafel met nog dat heerlijke warme zonnetje in de rug kan ook uw colomnist zich makkelijk verliezen en laten wegdromen in de talrijke culturele wolken die ook in 2023 aan de hemel verschijnen.

Ik ben me er dan ook terdege van bewust dat de stapelwolkjes van onze cultuur soms langzamerhand steeds meer veranderen in donkere commerciële wolken die de cultuur steeds meer naar de achtergrond drukken. In alle media is steeds minder ruimte voor allerlei culturele zaken. Zowel bij de geschreven pers. Commercie kan en moet, maar mag nooit de cultuur verdrijven.

Cultuurtip: ‘Jong talent op weg naar het Concertpodium’. Concert door de Talentklas van Frans Douwe Slot. Zondag 12 februari 15.00 uur in het WestCord WTC Hotel. Vrij toegankelijk, na afloop collecte.

Art Connection
Ed van Dijk

Afbeelding
Laatste kans gratis HPV-vaccinatie jongvolwassenen in Fryslân Zorg & Welzijn 2 jun., 12:00
Afbeelding
Outdoor Oudehaske verrast bezoekers met nieuwe activiteiten dankzij jonge ondernemer Sport 2 jun., 08:00
Afbeelding
Kinderen zoeken naar bootsmannetjes en schaatsenrijders Natuur 1 jun., 18:00
Afbeelding
Fryske Tsjinst: Wa is God foar dy? Samenleving 1 jun., 15:00
Afbeelding
Vaar mee en beleef Sail Den Helder 2023 op zijn best! Evenement 1 jun., 12:00
Afbeelding
Opname bij Geldmaat automaten blijft gratis voor particulieren Samenleving 1 jun., 10:22
Afbeelding
Eis OM: vier maanden voorwaardelijke celstraf voor niet inroepen van hulp bij overlijden Lisette Elzinga Politie 1 jun., 08:00
Afbeelding
'Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid' Zorg & Welzijn 31 mei, 15:00