Afbeelding
Foto: Ed van Dijk

Column Ed van Dijk: Het nieuwe theater

Column

In mijn jeugdjaren gingen wij naast het bekende La Bella en Vat ‘69 vele avonden naar de bekende bals van Huub Adema en de Inter Schola feesten in schouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Ons zakcentje was nog niet zoveel en dus probeerden we, met wisselend succes, buitenom de zalen binnen te glippen en daarmee het entreegeld te vermijden. Uiteraard een jeugdzonde maar wel een spannende. 

De schouwburg was, zeker toen, een statige locatie waar je met de familie naar toe ging om te genieten van toneel, cabaret en muziek. In de loop van de jaren zie je dat de schouwburgen zich steeds meer openstellen voor een steeds breder publiek. Zo is het bekende Noordelijk Film Festival in november een duidelijk voorbeeld van de schouwburg in deze tijd. 

Ondanks de subsidie van de overheid moet er steeds meer gezocht worden naar nieuwe inkomsten om de cultuur in deze schouwburgen ook financieel te laten slagen. Zeker in de toekomst steeds moeilijker. Mede daarom zie je de laatste jaren steeds sterker dat diverse Horeca gelegenheden steeds meer culturele activiteiten te ontplooien. Poëzieavonden, concerten en cabaret en culinaire genoegens gaan steeds meer in elkaars verlengde liggen. 

Zo zie je bijvoorbeeld in Spinoza de steeds drukker wordende theaterdiners. Langzaam zie je een verschuiving van de traditionele theaters naar de grote en kleine horecagelegenheden (Het nieuwe theater). Een duidelijk voorbeeld is het grote en gezellige WestCord WTC Hotel te Leeuwarden. Naast een fantastisch hotel ook een letterlijk en figuurlijk culinair hoogtepunt op de 11e verdieping. Een hotel dat zich de laatste jaren steeds meer openstelt voor kleine en grote culturele activiteiten. o.a. in de gezellige lobby van het hotel waar bezoekers gewoon ontspannen aan tafeltjes kunnen genieten van muziek, de warme sfeer en een hapje en een drankje. Een ideale combinatie van gezelligheid en cultuur in de breedste zin en waar beide sectoren hun vruchten van plukken zonder van de overheid een cent subsidie te ontvangen en geheel vrij toegankelijk. 

Zo zijn er in seizoen 2022-2023 weer talloze culturele activiteiten gepland van o.a. het Fries Kamer Orkest, jazz conncerten en het grote Art Festival in februari. Zondag 6 november opent het concertseizoen in het WTC Hotel met een concert van de Roaring Twenties met medewerking van dansparen van dansschool Saco Velt. Het volledige concertprogramma 2022-2023 staat op www.artconnectionexpo.nl bij concerten.

Art Connection
Ed van Dijk

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 9 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 15 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 17 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 19 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00