Afbeelding

Column Melissa: We moeten af van die druk om uit de kast te komen

Column

Vorige week kwam de acteur Kit Connor uit de kast op Twitter. Die naam zegt je hoogstwaarschijnlijk niets. Connor speelt één van de hoofdrollen in de serie ‘Heartstopper’, een serie op Netflix dat gebaseerd op de gelijknamige stripboeken over twee tienerjongens die verliefd op elkaar worden. De achtienjarige acteur liet op social media weten biseksueel te zijn. Hij voegde daarbij toe dat hij zich verplicht voelde om een statement te maken omdat hij beschuldigd werd van ‘queerbaiting’. Queerbaiting is een Engelse term dat zoveel betekent als ‘net doen alsof je tot de LGBTQ+ gemeenschap behoort om daar persoonlijk winst mee te halen’. 

Op sociale media wordt er steeds vaker opgeroepen dat LHBT-personages gespeeld moeten worden door LHBT-acteurs, omdat die acteurs te vaak worden gepasseerd voor hetero-rollen. Als zo’n ‘queer’-rol gespeeld wordt door een acteur die hetero is, of als de acteur niet duidelijk genoeg is over zijn seksualiteit of gender-identiteit, wordt hij al snel beschuldigd van queerbaiting. Ook andere artiesten, zoals bijvoorbeeld Harry Styles en rapper Bad Bunny, worden regelmatig beschuldigd van dit fenomeen. Steeds meer is de geldende regel dat je je niet ‘queer’ mag gedragen, wat dat dan ook inhoudt, als je je niet hebt uitgesproken over je seksualiteit of gender-indentiteit. 

Over het algemeen ligt er in de samenleving veel focus op ‘uit de kast’ komen. Zeker voor bekende mensen, maar eigenlijk voor iedereen, lijkt het bijna verplichte kost als je erachter komt dat je niet hetero bent. Ik zelf kwam uit de kast toen ik 22 jaar was, al zou je het zo niet echt noemen. Ik nam mijn vriendin gewoon mee naar huis en dat was dat. Ik heb mijn ‘coming out’ als iets moois en positiefs ervaren. Ik kon eindelijk écht eerlijk zijn en had bovendien het gevoel dat ik daarmee een voorbeeld kon zijn voor andere jongeren. Ik gun dan ook iedereen zo’n coming out, maar weet dat dit onrealistisch is. Ook in tolerante landen zoals Nederland of de VS kan het voor mensen gevaarlijk zijn om uit de kast te komen. 

Daarbij komt natuurlijk dat je aan niemand verplicht bent om zo’n statement te maken. Het kan zijn dat iemand nog twijfels heeft, dat ze het bewust voor zichzelf willen houden omdat het voor hen geen issue is of dat ze er zelf nog niet klaar voor zijn. Er is geen slechte reden om in de kast te blijven, als LHBT-persoon ben je niemand iets verschuldigd.

We moeten af van die druk om uit de kast te komen. Zelfs als je vermoedt dat je dochter, broer, vriendin of leerling ermee worstelt heeft het geen zin om naar de waarheid te wroeten, ook al denk je dat je daarmee iemand helpt. Je hebt geen recht op die waarheid. Iemand komt uit de kast wanneer zij daar klaar voor zijn.

Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 8 uur geleden
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 11 uur geleden
Afbeelding
Bijeenkomst voor ouders met een kind met een beperking Samenleving 14 uur geleden
Afbeelding
Zucht- nieuwe expositie bij Nynke & Blom Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Toeristisch ondernemers gemotiveerd om duurzaamheidsslag te maken Duurzaamheid 18 uur geleden
Afbeelding
Wat kunnen verwachten in 2023: verkiezingen, schaatsen, darten en meer... Evenement 25 jan, 18:00
Afbeelding
Visit Friesland Elfstedenrace verhuist naar oktober Sport 25 jan, 15:00
Afbeelding
Open Dag maritieme mbo-opleidingen Harlingen Educatie 25 jan, 12:00