Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Column Melissa: Wat zou jij doen, als jij in hun schoenen stond?

Column

“Wat vind jij er nou van?” Die vraag is mij de afgelopen weken misschien wel tientallen keren gesteld. Ze vragen natuurlijk naar mijn mening over de oorlog in Oekraïne, dat nu al twee weken actief wordt aangevallen door Rusland, het land waarin ik nog geen drie jaar geleden heb gewoond en gestudeerd. Voor mij dus een vraag met een dubbele lading en ik vind het dan ook niet makkelijk om een antwoord te formuleren.

Aan de ene kant is het antwoord heel simpel. Oorlog is verachtelijk. Een oorlog en alles wat daarmee te maken heeft is onacceptabel en nooit goed te praten. Ik verafschuw het feit dat ik ooit in een land heb gewoond wat nu een oorlog is gestart. Het idee dat ik, indirect door bijvoorbeeld boodschappen te doen, belasting heb betaald en dus geld in de zakken van de Russische overheid heb gestopt, vind ik vreselijk. Daarvoor schaam ik mij.

Aan de andere kant zie en hoor ik hoe de sancties die de rest van de wereld aan Rusland oplegt ook de jongeren raakt die ik in Moskou en elders heb leren kennen. Als de Russische overheid bijvoorbeeld niet meer bij hun geld op buitenlandse banken kan, dan kunnen ze beslag leggen op het spaargeld van hun burgers. Bedrijven als Apple, Ikea en Shell trekken zich terug uit hun land, waardoor ze niet meer gebruik kunnen maken van hun producten en diensten. Hun geld wordt steeds minder waard. 

En natuurlijk verhoudt dat zich niet met het leed wat de mensen van Oekraïne overkomt, dat snap ik ook wel. Maar opgroeien in een land dat oorlog voert, terwijl jij daar niet achter staat én amper toegang hebt tot objectieve berichtgeving, lijkt mij een hele ingewikkelde spagaat om als jong mens in te zitten. 

Rusland is een prachtig land. Ik heb een half jaar mogen genieten van de gastvrije en behulpzame bevolking, van de schitterende natuur en de indrukwekkende architectuur. Ik heb ervaren dat Russische jongeren trots zijn op hun land, maar ook dat ze kritisch zijn op de overheid en geïnteresseerd in de normen en waarden van het westen. Zij willen dit niet. Intuïtief weten ze dat de Russische overheid nooit Oekraïne had mogen binnenvallen en op sociale media spreken ze zich uit. Maar de straat op gaan en het risico lopen om gearresteerd te worden, om je baan kwijt te raken, om achter de tralies te belanden, om gewond te raken of zelfs gedood te worden door de politie, dat is niet niets. 

Hier in Friesland, in vogelvlucht zo’n 2000 kilometer verwijderd van Moskou, is het makkelijk praten. Dan kun je heel stoer zeggen dat jij wél de straat op zou gaan, ongeacht de consequenties. Maar wat zou jij écht doen, als jij in hun schoenen stond?

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 1 uur geleden
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00