Afbeelding
Foto:

FNV METAAL kondigt 3e stakingsronde in METAAL & TECHNIEK aan in Friesland

Algemeen

LEEUWARDEN - FNV Metaal (evenals CNV Vakmensen en De Unie) kondigt op maandag 31 januari a.s. voor de 3e keer een regionale 24 uurs staking aan in Friesland; in Leeuwarden en Heerenveen. Eerder vonden vanaf 15 november al een aantal 24 uurs stakingen in tal van regio’s in het gehele land plaats, waaronder ook op 22 november en 14 december in Friesland.

Er worden staakstraten ingericht waar de deelnemers zich – voorzien van een mondkapje- kunnen laten registreren.

Locaties/tijdstip

In Leeuwarden worden de stakers verwacht tussen 09.00 -10.00 uur op de parkeerplaats 4 bij de Groene Ster in Leeuwarden (Simmerkrite) 

In Heerenveen worden de stakers verwacht, tussen 09.00 en 10.00 uur, op de parkeerplaats van het Abe Lenstra stadion (voorkant)

De stakers zijn werkzaam in de Metaal & Techniek bedrijven in Friesland, zoals Hiatus, Strukton Worksphere, Equans, SRI Veenwouden, Unica (Pranger Rosier), Polem Lemmer, Feenstra Verwarming Mokobouw, SMI Dokkum en vele andere bedrijven.

FNV Metaal regiobestuurder Wilma Nieveen: “Niemand begrijpt dat de werkgevers nog steeds niet over de brug willen komen. Met een belabberd loonbod van gemiddeld slechts 1,4% procent en tal van verslechteringen op veel terreinen blijven de werkgevers nog altijd een nieuwe cao in de Metaal & Techniek blokkeren. Terwijl de sector zit te springen om vakmensen erbij, ook hier in Friesland. Met al die verslechteringsvoorstellen van de werkgevers komen die er echt niet bij. Er is volop werk, zoveel dat tal van technici het best wel lastig vinden om te staken omdat het zo druk is en ze hun klanten niet in de steek willen laten. Tegelijkertijd staken zij juist om een aantrekkelijke CAO te krijgen die meer collega’s naar de sector trekt, zodat diezelfde klanten in de toekomst niet zo’n lange wachttijd meer hebben. Juist door te staken in een tijd dat het erg druk is, laten zij zien dat ze onmisbaar zijn! We blijven doorstaken voor een goede en eigentijdse cao!”

Belangrijkste cao-eisen FNV Metaal:

- Een loonsverhoging (5%) en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Een minimaal bruto uurloon van € 14,-.
- Geen verplichte consignatie vanaf 55 jaar en 2 vakantiedagen erbij.
- Vaste contracten voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een functie.
- Zware beroepenregeling: ouderen kunnen 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken.
- Afschaffen van jeugdlonen.

FNV Metaal wees op 14 oktober 2021, tijdens de laatste cao onderhandelingsronde Metaal & Techniek, het laatste cao bod van de werkgevers Metaal & Techniek af. Het daaropvolgende ultimatum aan de werkgevers werd op 28 oktober door de werkgevers verworpen, waarna FNV Metaal acties en stakingen aankondigde, die medio november van start gingen. Na een ‘kerstvakantie pauze’ werden de stakingen vanaf medio januari 2022 weer hervat.

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige Cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober af.

Afbeelding
Boeren houden koeien binnen: protest tegen stikstofbeleid Samenleving 13 minuten geleden
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 1 uur geleden
Afbeelding
SailWise heeft dringend vrijwilligers nodig voor haar watersportvakanties in Elahuizen Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Cybercriminaliteit in Friesland neemt af met 22,8% Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Dit is wat ik vind van ‘cancel culture’ Column 19 uur geleden
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen gisteren
Afbeelding
Einde seizoen sc Heerenveen: AZ blijkt te sterk in play-offs om Europees voetbal Sport 23 mei, 11:16
Afbeelding
Pikeur Robin Bakker, eerste Nederlandse rijder na 22 jaar in Wereldkampioenschap sprint Sport 23 mei, 09:14