Afbeelding
Foto:

Apparaat kapot? Gooi het niet weg!

Algemeen

HEERENVEEN - In 2017 werd er in Nederland zo’n 400 miljoen elektronisch en elektrisch afval in de prullenbak gegooid. In sommige gevallen zijn dit apparaten die best gerepareerd konden worden. Bij het Repair Café geven ze deze apparaten een nieuw leven, want met kleine reparaties kunnen apparaten soms nog jaren langer mee. In Heerenveen is er elke eerste en derde woensdagochtend van de maand een Repair Café in Trinitas. We spreken met Roel Nijwening, coördinator van het Repair Café in Heerenveen. 

“Een aantal jaren geleden begon ik mij te ergeren aan mensen die iets weggooiden, terwijl het nog heel goed te repareren was. Er hoeft maar één schroefje los te zitten en het belandt al snel in de prullenbak. Daarom nam ik het initiatief om met enkele vrijwilligers elektrische apparaten en andere spullen gratis te repareren. Trinitas stelde ruimte beschikbaar. Voor de onkosten is een fooienpot aanwezig en gebruikte onderdelen moeten natuurlijk wel betaald worden. In 2013 vertelde iemand mij over het initiatief van het Repair Café. Repair Café is een overkoepelde organisatie van Repair Café’s. Zij hebben het overzicht waar een Repair Café plaatsvindt en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Ondanks dat ik bang was om mijn zelfstandigheid kwijt te raken als ik mij aansloot, heb ik het toch gedaan. Uiteindelijk viel het allemaal mee. Er zijn juist veel voordelen; ze helpen ons bijvoorbeeld met cursussen.”

“Sinds 2013 zijn we dus actief als officieel ‘Repair Café’. Mensen kunnen hun kapotte electronica of speelgoed naar ons toe brengen en in bijna 80% van de gevallen kunnen wij het maken. We werken met een groepje van acht passievolle vrijwilligers die allemaal een technische achtergrond hebben. Dat vinden we ook belangrijk, want we moeten mensen goed kunnen helpen. Als we denken dat iets niet veilig te repareren is of als we de veiligheid na de reparatie niet kunnen garanderen, dan doen we het niet. Zo bracht iemand ooit een stoel waar twee poten van waren afgebroken. De ene poot had die persoon er zelf, met veel hangen en wurgen, op kunnen zetten. Voor de tweede werd onze hulp gevraagd, maar dat hebben we niet gedaan. Als de poot na de reparatie toch zou afbreken, terwijl er iemand op zit, dan zijn we verder van huis.”

“Het Repair Café in Heerenveen is open op de eerste en derde woensdagochtend van de maand. We werken in een zaal van Trinitas. Voor de uitbraak van het coronavirus nodigden we mensen graag uit om mee te kijken en een praatje te maken, dat kan helaas niet meer. Nu hebben we een loket waar mensen hun apparaat of speelgoed kunnen afgeven. Daarna gaan wij ermee aan de slag. Als je iets hebt wat een reparatie behoeft, dan heb je geen afspraak nodig.”
“De meeste apparaten die wij maken zijn koffiezetapparaten, stofzuigers en schemerlampen, maar we doen ook stoelen en zelfs een keer een oven. Speelgoed kunnen we ook maken en we lijmen geregeld ook beeldjes. De vrijwilligers hebben veel kennis en kunnen met bijna alles uit de voeten. We vinden het leuk als er iets nieuws binnenkomt, iets wat wij nog nooit in handen hebben gehad. Samen zoeken we dan naar het probleem en naar de oplossing. We helpen elkaar en hebben een gezellig groepje.”

Ga voor meer informatie naar www.repaircafeheerenveen.nl

Het Repair Café in actie
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Einde seizoen sc Heerenveen: AZ blijkt te sterk in play-offs om Europees voetbal Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Pikeur Robin Bakker, eerste Nederlandse rijder na 22 jaar in Wereldkampioenschap sprint Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Arriva verbindt zich opnieuw aan Tall Ships Races Harlingen Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
Na twee jaar corona, is het Bijzondere Zaalvoetbaltoernooi weer georganiseerd:“De beleving is echt fantastisch” Sport 22 mei, 14:30
Afbeelding
Mensen zijn bewuster gaan kijken naar de uitvaart Zakelijk 22 mei, 12:00
Afbeelding
Elske DeWall is weer helemaal terug: “ik was mezelf aan het verstoppen” Persoonlijke verhalen 21 mei, 18:00
Afbeelding
In gesprek met een bewindvoerder “Je hoort maar een kant van het verhaal” Financieel 21 mei, 14:30