Afbeelding
Foto: stockphoto

Recordaantal besmettingen in Friesland

Algemeen

FRIESLAND - Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is niet eerder zo hoog geweest als de afgelopen week. Er kwamen 1943 positieve tests bij343 meer dan een week eerderDe hoogste score tot nu toe was vorig jaar in de week voor Kerstmis (1801)De stijging met een vijfde gaat minder snel dan het landelijk gemiddelde van een derde. Sinds de aankondiging van nieuwe coronamaatregelen is er meer vraag naar vaccinaties.

Ruim 80 procent van volwassen Friezen is volledig gevaccineerd. Toch lopen de besmettingscijfers hoog op. Dit heeft twee belangrijke oorzaken. Sinds de versoepelingen van 25 september hebben mensen weer veel contact met elkaar. En de Deltavariant die nu rondgaat is veel besmettelijker dan het oorspronkelijke virus en de Britse variant. Daardoor is ook een hogere vaccinatiegraad nodig om iedereen te beschermen.

Door de nauwe contacten raken ook gevaccineerden besmet. Hoewel de kans op een ernstig ziekteverloop voor hen zeer klein is, moeten soms ook gevaccineerden (vaak ouderen met een mindere gezondheid) worden opgenomen in het ziekenhuis. Vaccinaties blijven echter de enige uitweg uit de crisis. Zonder vaccinatie van inmiddels 457.000 Friezen waren naar schatting twintig keer zoveel mensen in het ziekenhuis beland als nu.

Druk op ziekenhuizen

Op dit moment liggen 36 mensen met COVID-19 in de Friese ziekenhuizen, die hierdoor de reguliere zorg weer moeten afschalen. De landelijke maatregelen die deze week zijn afgekondigd zijn daarom hard nodig. Te beginnen bij het belangrijkste: afstand houden, handenwassen en het laten testen bij klachten. Doel is de groei van het aantal besmettingen te stoppen, waardoor er niet te veel mensen tegelijk naar het ziekenhuis moeten.

Verzorgingshuizen

Het coronavirus dringt de verpleeg- en verzorgingshuizen ook binnen. Het tal positieve testen steeg van 123 naar 134 in een week. Het betreft vooral bewoners. Op dit moment zijn in de tehuizen zeven kleine clusters en twee clusters met meer dan tien besmettingen. In de thuiszorg stegen de cijfers voor de tweede week op rij flink, ditmaal van 43 naar 85 positieve testen.

Ook thuiswonende ouderen vormen een risicogroep. Vooral als hun gezondheid minder goed is, is het risico op ernstige coronaklachten hoger, ook bij gevaccineerden. Er raakten 266 zeventigplussers besmet, 88 meer dan vorige week. Het aantal positieve tests bij zestigers steeg van 153 naar 202 in een week.

In alle leeftijdsgroepen steeg het aantal besmettingen. Veertigers vormen nu de grootste groep.

Vraag naar vaccinaties

De vraag naar vaccinaties neemt toe sinds dinsdag nieuwe maatregelen zijn aangekondigd. Op meer plaatsen moet de Corona Check-app worden getoond. De dagen na de persconferentie maakten landelijk bijna twee keer zoveel mensen als gewoonlijk een vaccinatieafspraak. De GGD-advieslijn wordt hierover veel gebeld. Dat is echter niet nodig. Vaccineren kan zonder afspraak en alle informatie en de openingstijden staan op de website: https://www.ggdfryslan.nl/coronavirus/vaccinatie/locaties/.

In Damwoude stonden belangstellingen in de rij voor de vaccinatiebus. Er werden 194 prikken gezet, een record. Het totaal aantal vaccinaties blijft met 3682 in een week redelijk stabiel. Vorige week werden 4771 prikken gezet, het hoogste aantal in vijf weken. Er zijn door de GGD nu 731.790 vaccins gegeven aan de 570.000 Friezen van boven de 12 jaar. Er zijn inmiddels 2653 derde prikken gezet. Voor deze prik komen zo’n 11.000 Friezen in aanmerking die een slecht afweersysteem hebben. Voor hen is een extra prik belangrijk om een goede bescherming te krijgen.

Boosterprik

Begin december kunnen alle mobiele tachtigplussers een boosterprik halen bij de GGD. Deze prik is bedoeld om de in de tijd licht afnemende werking van het vaccin een oppepper te geven. Bewoners van zorginstellingen worden daar gevaccineerd. Ook betrokken zorgmedewerkers komen in aanmerking voor de boosterprik. Vanaf januari krijgt de leeftijdsgroep zestig tot tachtig jaar hiervoor een uitnodiging.

Met het oog op de extra prikken heropent GGD Fryslân binnenkort de vaccinatielocatie in Heerenveen en komt er een extra priklocatie in Medisch Centrum Sionsberg in Dokkum. In de bestaande locaties in Leeuwarden, Drachten en Sneek worden extra priklijnen geopend.

Start pop-up locaties

Deze week is GGD Fryslân begonnen met het vaccineren in buurt- en dorpshuizen. Op de eerste twee dagen van een zogeheten pop-uplocatie, in Bilgaard in Leeuwarden, zijn 98 prikken gezet. Afspraakloos prikken kan ook op alle andere locaties en in de vaccinatiebus. De bus staat maandag in Oldeberkoop en donderdag in Joure. De week erna rijdt de bus vanwege het koudere winterweer voor het laatst (Dokkum, 15 november).

Vanaf 10 november is het in Sneek mogelijk een vaccinatie of voorlichting daarover te krijgen bij drie apotheken. Het gaat om een proef van vier weken. Een afspraak maken is niet nodig. Wel moeten geïnteresseerden een mondkapje en een ID-bewijs meenemen.

Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 24 minuten geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 14 uur geleden
Afbeelding
Naar een betekenisvolle Matthäus Passion Cultuur 17 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Opsteker voor Delta Impuls: ploeg boekt eerste zege van 2024 Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Taxatiemiddag in 't Gerecht in Heerenveen Evenement 25 feb, 10:00
Anton Ripassa
Verhalen uit de Samenleving op 4 maart met Verhalen van Anton Ripassa en Muziek van Duo Myla Evenement 24 feb, 10:00
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in 't Gerecht in Heerenveen Historie 23 feb, 10:00