Afbeelding

Makkelijke en goedkope tips om duurzaam(er) te wonen en te leven

Algemeen

FRIESLAND - Duurzaamheid, is dat niet heel duur? Veel mensen denken van wel en inderdaad, er zijn veel verduurzamende maatregelen waar een hoog prijskaartje aan hangt. Denk bijvoorbeeld aan isoleren, het plaatsen van zonnepanelen of het aanschaffen van een warmtepomp. Daar betaal je al gauw duizenden euro’s mee, en laten we eerlijk zijn, dat heeft niet iedereen op de spaarrekening staan. Gelukkig zijn er ook kleine dingen die je kan doen om toch te verduurzamen.

Stroom

Laat jij altijd je lader in het stopcontact, blijven de lampen weleens aan staan op de slaapkamer of laat jij het water van de kraan stromen tijdens het tandenpoetsen, dan gaat er ongemerkt stroom verloren waar je wel voor moet betalen. Bovendien kan het ook nog eens gevaarlijk zijn om een stekker ongebruikt in het stopcontact te laten zitten. Loop daarom eens een rondje door het huis. Welke stekkers zitten ingeplugd zonder dat jij ze gebruikt en welke lichten blijven vaak aanstaan?

Slimme apparaten

Sommige apparaten vreten meer energie dan je verwacht. Zogenaamde witgoed, zoals koelkast, vriezer, wasmachine en droger, gebruiken meer stroom dan je denkt. Gebruik ze daarom zo slim mogelijk. Ga bijvoorbeeld pas wassen als de wasmand helemaal vol is en gebruik het koudste en kortste programma dat mogelijk (en verstandig) is. Als het droog is, kun je je kleding trouwens ook goed buiten (of op het balkon) laten drogen. Door de droger niet aan te zetten, bespaar je al heel snel veel geld.

Wees bewust van wat je kookt

In Nederland wordt veel te veel eten weggegooid. Het heeft natuurlijk niet direct invloed op je energierekening als je een keer teveel pasta maakt, maar hoeveel voedsel je verbruikt (of je het nu eet of weggooit) heeft wel invloed op je ecologische voetafdruk. Het produceren van eten kost namelijk ook energie. Daarnaast heb je natuurlijk het vraagstuk over vlees. Het eten van vlees heeft namelijk op meerdere vlakken impact op duurzaamheid.

Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 8 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 13 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 15 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 26 apr, 18:00
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 26 apr, 15:00
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 26 apr, 12:00
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 26 apr, 10:00