Afbeelding

Sietske Poepjes van Provincie Fryslân: ‘We helpen waar dat mogelijk is’

Algemeen

De provincie Fryslân helpt waar het kan om Friese instellingen, bedrijven en verenigingen financieel door de lastige corona crisis te komen. “Het voordeel van deze tijd is dat we daadkrachtiger zijn geworden en besluiten sneller worden genomen”, zegt provinciaal gedeputeerde Sietske Poepjes.

Sietske Poepjes heeft onder andere Kunst en Cultuur in haar portefeuille. Vanuit die portefeuille ondersteunt de provincie jaarlijks al voor zo’n 16 miljoen euro Friese instanties en evenementen, van groot tot klein. Van Fries museum tot lokale kleinschalige culturele evenementen zoals Iepenloftspullen. “Ondanks dat zij nu vanwege corona zich niet aan hun afgesproken werkzaamheden kunnen voldoen, krijgen zij wel van ons financiën.” De hoogte van de financiën wordt per ‘geval’ bekeken.

Sommige instanties hebben aangegeven het zonder provinciesteun ook wel te kunnen redden, anderen kunnen er beslist niet zonder. “Het zou eeuwig jammer zijn als sommige evenementen en instellingen nu zouden verdwijnen en niet weer terug zouden kunnen keren. Wij hebben als provincie wel wat budget achter de hand en moeten doen wat we kunnen om te helpen.”

Daadkracht dankzij corona

“De corona crisis maakt veel daadkracht los, ook in de politiek en daardoor worden er sneller besluiten genomen. We zijn als provincie momenteel meer gericht op het uitvoeren van taken in plaats van beleidsplannen maken.”

De provincie stelt het Kunst en Cultuur-beleidsplan elke vier jaar samen. Dit jaar wordt het beleid voor 2021 tot 2025 vastgesteld. Instanties en bedrijven konden tot 1 april dit jaar hun plannen indienen. “Wij gaan er met een flinke rekkelijkheid mee om, dat wil zeggen dat we misschien best geld dat voor volgende jaren was bestemd naar voren willen halen om dit jaar alvast te gebruiken. Het verschilt wel erg van geval tot geval af en dit moeten we telkens apart bekijken.”

Steun aan lokale media

Eén van actiepunten is dat Sietske in kaart brengt welke lokale media het vanwege de corona crisis moeilijk hebben om te overleven – vanwege de verminderde advertentie inkomsten – en ze wil hen financieel steunen door middel van het plaatsen van advertenties. Lokale kranten dreigen failliet te gaan en de provincie wil dat graag voorkomen door hen door de crisis te slepen.

“Ook dat is maatwerk, dus ik ga met iedereen in gesprek. Het zijn nu eenmaal bijzondere tijden en dat vraagt om bijzondere oplossingen. ‘As it net kin sa as it moat, dan moat it mar sa as it kin’. Ik ben in mijn woonplaats Makkum zelfs bezig de lokale volleybalclub te helpen met hun geraniumactie voor de clubkas. Met auto’s van de provincie brengen we die rond, anders zouden ze met al die geraniums blijven zitten.”

Steun voor dorpen en wijken

Sietske houdt van het praktisch en daadwerkelijk helpen. “Ik ben een dochter van een visserman die ook altijd bezig was en dat ben ik zelf ook graag. Ik zet me graag voor Fryslân in en help waar het kan. Ik merk dat mijn collega’s in het provinciebestuur ook zo in elkaar zitten en dat is erg fijn. Collega Klaas Fokkinga heeft bijvoorbeeld met het Iepen Mienskipsfûns bedacht dat inwoners van Fryslân 500 euro subsidie kunnen krijgen voor lokale projecten die de gemeenschap steunen.”

Op de website van de provincie Fryslân is een speciale Iepen Mienskipsfûns-pagina ingericht waar je de benodigde informatie kunt vinden om van deze regeling gebruik te maken voor de leefbaarheid in je dorp of (stads)wijk. Je kunt de aanvraag daar digitaal doen en mocht er iets onduidelijk zijn, dan is een telefoontje naar het provinciehuis aan te bevelen. “Iedereen bij ons staat in de meedenkstand.”

Dankzij Culturele Hoofdstad 2018 goed netwerk

Het provinciebestuur en de provincie-ambtenaren zijn dichter bij de inwoners van de provincie gekomen dankzij de projecten van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad 2018. “De input en de invloed van gewone burgers op ons beleid is daardoor groter geworden, er zijn samenwerkingsverbanden gelegd en daar profiteren we nu nog steeds van.”

Het Fryslân fan Boppen-project met de drone die over Fryslân vloog is een succes geworden omdat de burgers goed mee wilden werken om leuke boodschappen op de grond te maken waar de drone weer mooie filmbeelden van kon maken. Friese burgemeesters en de organisatie van LF 2028 hebben het bedacht.

“Het komt mede door Culturele Hoofdstad 2018 dat we elkaar in Fryslân nu zo goed kunnen bereiken. Wij als provincie hebben er ook van geleerd wat er allemaal mogelijk is en dat is soms meer dan je denkt of voor mogelijk had gehouden.”

Afbeelding
Afbeelding
Datum:
18-06-2019
Tijd:
14:00-15:00
Onderwerp:
Presentatie coalitieakkoord
Opmerking:
Als het lukt ook een foto met alle gedeputeerden erop. Wel graag meerdere foto's, ook met het oog op de VP.
Adres:
It Sylhûs, Pharshoeke 101
Editie:
REGIO
Plaats:
Heeg
Publicatie datum:
2019-06-19
Opdrachtgever:
Oldenhuis, Trudy
Fotograaf:
Vries de, Niels
Afbeelding
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00