Afbeelding

‘Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid’

Zorg & Welzijn

FRIESLAND - Twee maanden geleden is TABOER van start gegaan. Een campagne en loket waar LTO Noord en stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) aandacht vragen voor mentale gezondheid onder boeren en tuinders in Nederland. De website van TABOER wordt inmiddels meer dan 200 keer per dag bezocht. Ook hebben zich al tientallen boeren gemeld via de telefoon of mail. Daarmee is de campagne succesvol van start gegaan.

‘Het is goed om te zien dat boeren en tuinders zich melden met een hulpvraag. Wij willen het taboe onder boeren rondom het praten over mentale problemen doorbreken. Bij een aantal boeren is dat gelukt. Tegelijkertijd laat het ook zien dat de gevoelens van stress en somberheid groot zijn. Er zijn nog veel meer boeren en tuinders die mentaal in de knel zitten dan die nu contact hebben opgenomen’, zegt Fije Visscher, kalverhouder en regiobestuurder bij LTO Noord. Ook geeft hij aan “positief verrast” te zijn, omdat in de land- en tuinbouw er niet zo makkelijk over mentole zorgen gesproken wordt.

Problemen

Mensen bellen om verschillende redenen. Soms gaat het om problemen in de relationele sfeer of financiële problemen. Vaak is het ook een opstapeling van het runnen van een bedrijf, mee te gaan met alle veranderingen en dan ook nog het hebben van een fijn privéleven ernaast.

Nicole is telefoniste bij de TABOER-lijn en vertelt over haar ervaringen: ‘Wij bieden een luisterend oor. Soms kunnen wij helpen met simpele tips, zoals het maken van een duidelijke dagindeling. Of door uit te vragen welke werkzaamheden zij nou echt leuk vinden om te doen en door vervolgens aan te geven dat ze die werkzaamheden misschien wat vaker moet plannen en er ook bewust van moeten genieten. Natuurlijk merk je soms ook tijdens het bellen dat één telefoongesprek niet gaat helpen. Dan proberen wij ze in contact te brengen met professionele hulp.

Melden

LTO Noord en ZOB roepen boeren en tuinders nadrukkelijk op naar elkaar om te zien en met iemand te praten als zij mentale problemen hebben. TABOER biedt een luisterend oor en is een onafhankelijk loket. Je kan ze bellen op 088-8886608 of mailen op info@taboer.nl.

Denk je aan zelfdoding? Meld je dan direct via 113 zelfmoordpreventie.

Afbeelding
Museumnacht in het Kazemattenmuseum Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
Europese wedstrijd voor jeugdtriathleten AV Impala Sport 5 uur geleden
Afbeelding
persbericht Stichting Knarrenhof: Het Feansterhof gaat er komen! Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur verliest van effectief Jong FC Utrecht Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Seizoensouverture levert ONT één puntje op Sport 9 uur geleden
Afbeelding
21 verenigingen in Smallingerland vanaf zaterdag op pad met Grote Clubactie Sport 21 sep., 12:00
Afbeelding
Rouwcafé op donderdag 28 september om 20.00 uur in De Sluisfabriek te Drachten Evenement 21 sep., 08:00
Afbeelding
Jeugdtriathleten AV Impala nemen deel aan EK in Frankrijk Sport 20 sep., 11:18