Iepie Lindeboom
Iepie Lindeboom

Iepie Lindeboom:’ Een uitvaart begeleiden doe je met heel je hart’

Zakelijk

DRACHTSTERCOMPAGNIE - Wanneer je afscheid moet nemen van een dierbare, dan heb je niet de behoefte om je bezig te houden met allerlei regelzaken. Gelukkig is er dan de uitvaartbegeleider, die al het werk uit handen neemt. Iepie Lindeboom - Hospes doet dit werk op een unieke manier; persoonlijk en betrokken.

Tien jaar geleden begint Iepie Lindeboom - Hospes aan haar bijzondere beroep: “Ik werkte in de zorg en twijfelde al drie jaar of ik niet uitvaartbegeleidster wilde worden. Uiteindelijk hakte ik de knoop door, omdat ik wist dat dit werk bij mij paste.” Als zorgmedewerker in een verpleeghuis leert Iepie hoe het niet moest: “Soms waren wij als verpleegsters meer betrokken bij een patiënt dan de familie, maar werden we niet eens ingelicht als de overledenen werd weggedragen.” Ze besluit het anders te doen; persoonlijker en met oog voor alle nabestaanden, altijd is ze op zoek naar die belangrijke verbinding.

Dat doet ze bijvoorbeeld door ook in het voor- en natraject betrokken te zijn met de nabestaanden: “Ik ben niet iemand die een weekje in iemands leven is en dan weer verdwijnt.” Iepie heeft nog regelmatig contact met nabestaanden, zelfs al is het jaren geleden dat zij hen heeft bijgestaan: “Toen de coronacrisis begon heb ik ze allemaal een kaartje gestuurd om te laten weten dat ik aan ze dacht.” Volgens Iepie is het vak niet voor iedereen weggelegd: “Een uitvaart begeleiden doe je met heel je hart, dat kan niet iedereen.”

Verbondenheid

Inmiddels heeft Iepie tien jaar ervaring als uitvaartbegeleidster, maar juist dit jaar merkt ze hoe belangrijk die verbondenheid is: “Allereerst zeg ik altijd dat de coronacrisis weinig invloed heeft op mijn werk, en veel meer invloed heeft op de nabestaanden. Ze staan vaak voor een lastige keuze; wie horen er bij het selecte groepje dat naar de uitvaart kan gaan? Ze zijn veel bewuster bezig met de vorm van de uitvaart en ik zie dat nabestaanden steeds vaker beseffen dat een uitvaart niet groot hoeft te zijn.”
Om een uitvaart toch voor alle nabestaanden beschikbaar te maken, werkt Iepie inmiddels vaak met beeldmateriaal, in de vorm van video-opnames, fotografie of een livestream: “Dat regel ik allemaal. Bij fotografie en video-opnames stuur ik de nabestaanden diverse websites, zodat ze zelf kunnen kiezen welke fotograaf of videograaf ze willen. Bij een live-stream vind ik het heel belangrijk dat ook de kijkers direct aangesproken worden. Zij zitten thuis, maar hebben ook veel verdriet. Dat moet je als uitvaartondernemer oog voor hebben.”

Iepie Lindeboom - Hospes Uitvaartbegeleiding bestaat volgend jaar tien jaar en als alles goed gaat, organiseert Iepie dan een feestelijke dag voor collega’s én nabestaanden die ze in die tien jaar heeft leren kennen: “Ik heb een grote tuin en wil daar allemaal verschillende workshops organiseren. Veertien lokale ondernemers komen langs om hun vak aan ons uit te leggen, van handlettering tot nagelstylen.”

Wilt u weten wat Iepie voor u kan betekenen in de toekomst, neem dan een kijkje op www.uitvaartverzorgingfriesland.nl of neem contact op, Iepie vertelt u graag meer over wat ze doet.

Iepie Lindeboom - Hospes is uitvaartbegeleidster:

Afbeelding
Afbeelding
Topjudoka Hennink neemt judoschool Marco Oord over Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Het NoorderJongerenKoor viert volgend jaar haar 25-jarig jubileum Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
“Er heerst binnen onze Brigade een enorm gevoel van saamhorigheid" Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland Zorg & Welzijn gisteren
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Roger Whittaker en weer met beide benen op de grond Column 29 sep., 18:00
Afbeelding
'Post uit Berlijn', de oorlog door de ogen van een gedeporteerde student Historie 29 sep., 15:00
Afbeelding
Een voorbeschouwing op het aankomende voetbalseizoen in Drachten Sport 29 sep., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan Algemeen 29 sep., 10:00