Afbeelding

Gemeenteraadsverkiezingen Smallingerland 2022

Verkiezingen

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. Ze geven aan wat er in een gemeente moet gebeuren en controleert of de burgemeester en de wethouders wel doen wat ze moeten doen. De gemeenteraad wordt door de inwoners van een gemeente gekozen en bestaat uit 31 zetels. 

In het kort: hoe werkt de gemeenteraad

De taken van de gemeenteraad zijn op te delen in drie delen. Hun eerste taak is het vormen van de volksvertegenwoordiging. De gemeenteraad vertegenwoordigt de burgers van Smallingerland en dit kunnen zij doen dankzij de gemeenteraadsverkiezingen. Een andere belangrijke taak van de gemeenteraad is het stellen van kaders. Dit houdt in dat de raad in grote lijnen bepaalt wat er nodig is in de gemeente. Op basis van wat de gemeente nodig heeft, bijvoorbeeld meer parkeerplekken, meer ondersteuning voor sportverenigingen of meer budget voor huishoudhulp voor ouderen, maakt het college (de wethouders en de burgemeester) vervolgens plannen. De laatste taak van de gemeenteraad is het controleren van het college, want de plannen moet natuurlijk wel uitgevoerd worden, binnen het budget. 

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen bepaal jij wie er de komende vier jaren deze taken gaan uitvoeren en jouw gaan vertegenwoordigen in de gemeente. 

Deelnemende partijen

In Smallingerland doen elf partijen mee met de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Dit zijn: ELP, ChristenUnie, CDA, PvdA, Smallingerlands Belang, VVD, SP, D66, GroenLinks, FNP en Jezus Leeft

Op wie moet ik stemmen?

Dat gaan we natuurlijk niet aan je vertellen. Je moet stemmen op de politieke partij die het meest bij jou past. Heb je geen idee op welke partij je wilt stemmen? Vul dan eens de Kieswijzer in die ProDemos heeft gemaakt. Die vind je op www.smallingerland.stemwijzer.nl

Opkomst in Smallingerland

Er wordt steeds minder gestemd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Op www.verkiezingsuitslagen.nl kun je per verkiezing zien wat de opkomst is geweest van alle verkiezingen in Nederland, dus ook die van de gemeenteraadsverkiezing in Smallingerland. Kijken we bijvoorbeeld naar de allereerste gemeenteraadsverkiezing, in 1935, dan zien we dat de opkomst nog erg hoog was in Smallingerland. Maar liefst 6.987 van de 7.424 kiesgerechtigden kwamen toen opdagen, dat is meer dan 94%. In 1970 was de opkomst al gezakt naar 75,44%, een groot verschil met de opkomst in de jaren ‘30. In de volgende jaren bleef de opkomst gestaag dalen, zoals in 1994 naar 71,53% en in 2006 naar 64,5%. Vier jaar geleden, bij de laatste verkiezingen van 2018, was de opkomst lager dan ooit. Tijdens deze verkiezingen was de opkomst slechts 61,18%. 

Waarom stemmen?

In een gemeente waar weinig mensen politiek betrokken zijn (bijvoorbeeld door te stemmen), kan het bestuur de burgers niet goed vertegenwoordigen. Het beleid dat het bestuur maakt past dan immers niet bij de wensen en visies die bij een groot deel van de inwoners passen, en de raadsleden kunnen geen signalen oppikken van burgers die kritiek hebben op het beleid of nieuwe ideeën hebben over een bepaald onderwerp in de gemeente. Betrokken zijn bij lokale politiek is dus van belang voor zowel de burger, als de gemeente zelf. Wat willen de partijen gaan doen om ervoor te zorgen dat de betrokkenheid van burgers omhoog gaat? 

Vergeet dit niet als je gaat stemmen:

- Jouw stempas die u met de post heeft ontvangen.
- Jouw identiteitsbewijs.
- Een mondkapje

Vergeet ook niet:

- De stembureaus zijn open van 07.30 tot 21.00 uur.
- Kan je zelf niet langskomen bij het stembureau, dan mag iemand anders voor jou stemmen*
- Vanwege corona zijn 5 stembureaus in Drachten dit jaar al open op maandag 14 en dinsdag 15 maart open. Dit is om drukte te voorkomen. Deze stembureaus zijn te vinden op de website van de gemeente.

*Mag je wel stemmen, maar lukt het niet om bij het stembureau langs te gaan? Dan mag iemand anders voor jou stemmen, dit heet stemmen per volmacht. Deze persoon moet wel achttien jaar of ouder zijn en in Leeuwarden wonen. Op de achterkant van je stempas zie je hoe je iemand voor jou kan stemmen. 

Corona

Ga niet naar het stembureau als u klachten heeft die lijken op corona. U kunt iemand anders voor u laten stemmen door de achterkant van uw stempas in te vullen. Het is verplicht om een mondneuskapje te dragen in het stembureau. In het stembureau probeer je zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden en er zijn kuchschermen aanwezig. Ook is er een extra stembureaulid die in de gaten houdt dat het niet te druk wordt. De potloden, stemhokjes, tafels, etc worden geregeld gereinigd. 

Toelichting

In de RondOm Verkiezingsspecial hebben we alle deelnemende politieke partijen de kans gegeven om te reageren op een aantal vragen die relevant zijn voor de gemeente. We hebben alle partijen benaderd met deze vragen en ze konden hierop reageren als ze besloten ook een advertentie in onze krant te plaatsen. De partijen die op onze vragen hebben gereageerd vind je op de volgende pagina’s. 

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 9 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 14 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17