Afbeelding
Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

“Ik hou van racen en het sleutelen aan auto’s”

Sport

SURHUISTERVEEN - Racen zit de 17-jarige Jelte Kits uit Surhuisterveen in het bloed. Dat onderstreept hij nog maar eens, door de tweede wedstrijd van de GK4 Kart Series op zijn naam te schrijven. In het Belgische Mariembourg werd Kits overtuigend eerste, door alle heats als eerste te eindigen. Eerder werd hij al derde bij de eerste wedstrijd van de Series, net achter teamgenoot Gil Mertens. Een prachtige prestatie natuurlijk. RondOm Vandaag interviewde hem over zijn prestaties en zijn passie voor de sport. 

De goede resultaten in de GK4 Series mogen geen toeval heten, want Jelte Kits leeft al jaren voor de sport. Op zijn 6e begint hij al met racen en is hij gek op alles wat met motoren te maken heeft.

Samen oefenen op industrieterrein

Zijn vader Klaas koopt een kart en samen oefenen ze op het industrieterrein bij hem op de zaak, dit ging steeds sneller en werd uiteindelijk te gevaarlijk waarop ze voor het eerst naar een echte kartbaan gingen in Emmen. “Toen we merkten dat het ook op de kartbaan steeds beter ging, zetten we op een gegeven moment een snellere motor er op. Dat groeide uiteindelijk steeds verder”, legt Jelte uit.

“Ik zou graag nog eens meedoen aan een grote internationale wedstrijd.”

Samen sleutelen aan de kart

Op zijn vijftiende schaft Klaas voor het eerst een schakelkart aan voor Jelte en samen sleutelen ze daar regelmatig aan. “Je mag er binnen de reglementen zelf aan sleutelen en dat maakt de sport extra leuk. We doen alles zelf, tot het tunen van de motor. Het is altijd weer een uitdaging om de juiste afstelling te zoeken.” Jelte ziet het als een enorm voordeel om zelf aan de kart te sleutelen, want andere rijders laten het vaak aan hun team over. “Je weet precies waar je aan toe bent met je kart, want je hebt hem zelf afgesteld. Als je dan een resultaat behaalt, dan geeft dat een heel goed gevoel”, legt hij uit.

Wedstrijden in België

Jelte reist samen met zijn vader naar de kartwedstrijden en dat is een behoorlijke kluif vanuit Surhuisterveen. De races vinden namelijk voornamelijk in België, of het zuiden van Nederland plaats. “Maar het is het allemaal waard, want karten is mijn leven. Met een klein budget proberen we toch voorin mee te doen”, licht hij toe. De volgende wedstrijd in het kampioenschap staat gepland op 24 juli. Het doel van Jelte is om zo hoog mogelijk te eindigen dit jaar. Sterker nog: hij is benieuwd waar hij staat op internationaal niveau.

Internationale droom

Jelte zou namelijk nog graag eens meedoen aan een Europees Kampioenschap of Wereldkampioenschap. Hier racen de toppers van de kartwereld in mee. “Ik zou graag nog eens meedoen aan zo’n grote internationale wedstrijd. Mezelf eens meten met de grote mannen om te kijken waar ik sta. Ik ben dan bijvoorbeeld heel benieuwd naar het tijdsverschil en je doet natuurlijk ook ervaring op in zulke wedstrijden. Het zou wel een kick geven om daar ooit aan de start te staan, maar eerst gaat de focus naar de volgende wedstrijd in de GK4 Series.”

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 14 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 17 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 22 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00