Afbeelding
Foto: Jouke Jansma

“Ik heb veel problemen opgelost achter de hengel”

Sport

DRACHTEN - Tijdens corona bleek dat veel mensen wel toe waren aan wat rust. Je hoofd even leegmaken, iets wat buiten kon. Veel mensen kwamen toen uit bij de hengelsport. Een rustgevende sport die zo laagdrempelig is als maar kan. Zo zag Hengelsportvereniging Voorwaarts dat hun ledental tijdens deze periode een sprong maakte.  

“Hengelsport is een beetje zoals op het veld staan bij je lievelingsclub. Als je van de natuur houdt, vind je het leuk om reeën te zien lopen of om een zeearend te zien vliegen. Maar als je aan het vissen bent probeer je de vis te slim af te zijn. Zo maak je een klein beetje onderdeel uit van de natuur”, zegt Jouke Jansma. Hij is voorzitter van de grootste sportvereniging van Smallingerland. “Tijdens het vissen moet je constant nadenken, waar zijn nou die vissen, wat doen ze nu en wat moet ik nu doen om ze voor de gek te houden. Je moet schubben achter je oren hebben en denken als een vis.”

HSVV

“Tijdens corona kon je geen kant op. We hebben de laatste twee jaar een groei gezien van vijfhonderd leden. Allemaal mensen die er toch uit wilden”, zegt de voorzitter. De vereniging die in 1926 is opgericht telt nu rond de 5000 leden, waarvan het grootste gedeelte ‘senior’ is. Hoe hoger de leeftijd, hoe meer mensen lid zijn van HSVV. Wat Jouke Jansma ook opvalt is dat er steeds meer vrouwen zich aan de kant van het water bevinden. Zo merkt hij dat er steeds meer vrouwen zich aanmelden bij de vereniging. “Ik zie het zelf ook wel. Ik schrijf voor bladen en ik merk ook wel aan de reacties die binnenkomen dat dat steeds vaker meiden zijn. Je ziet steeds vaker dat ze ergens met de snoekbaars in de handen staan. Twintig jaar geleden was dat niet aan de orde, toen was het een echte mannenwereld.”

Vispas

Om te mogen vissen moet je bij een visvereniging zijn aangesloten. Zo staat dat aangegeven in de sportvisserij wet. Je hebt een vispas nodig om legaal te kunnen vissen. In Nederland is het allemaal heel goed geregeld. “Als ik naar Brabant rij kan ik heel makkelijk kijken of ik daar mag vissen. Ik hoef niet voor elk water een aparte vergunning aan te vragen.” Ook is er een speciale app. De Visplanner, waar je kan zien welk water open is voor het publiek, welke niet geregistreerd staan en welke wateren alleen voor leden van een bepaalde vereniging zijn. Dit is voor zover Jouke Jansma weet uniek, andere landen hebben het niet zo goed voor elkaar als wij hier. “Vroeger moest je een boekje en allemaal papier bij je hebben, maar tegenwoordig hebben we de visplanner.”

Rust in je hoofd

“Ik ken veel mensen met drukke banen, ik kom zelf uit het onderwijs, en na een drukke periode vond ik het altijd lekker om een dagje mijn kop leeg te maken langs het water. Je kan een beetje afstand nemen van alle dagelijkse dingen en je kunt een soort helicopterview creëren waardoor je je problemen makkelijker ziet en makkelijker kunt voorkomen. Ik heb heel wat probleempjes opgelost achter de hengel.”

Gemeente

Het contact met de gemeente is ook zeer goed. Zo zijn er gesprekken gaande om een visparel, een vijver die gemakkelijk toegankelijk is zodat ook minder valide en senioren er prima kunnen vissen, aan te leggen. Ook zijn er speciaal steigers voor het vissen gebouwd en neemt de gemeente contact op als ze plannen maken voor iets op of bij het water. De vereniging helpt zo de gemeente af en toe ook. “Als er ergens vissterfte dreigt, dan zijn wij ook bereid om met een aantal grote netten vissen te redden en over te zetten naar wateren waar wel zuurstof is.”

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00