Op zondag 11 december is het WereldLichtjesDag.
Op zondag 11 december is het WereldLichtjesDag. Foto: Unsplash.com

“Het is en blijft je kind”

Samenleving

FRIESLAND - Iedere tweede zondag van december houden we WereldLichtjesDag, ook wel de dag van het overleden kind. Sinds 1997 komen er wereldwijd mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en een kaarsje aan te steken. Het maakt niet uit hoe oud het kind is of hoe lang het geleden is, want het is en blijft je kind. RondOm Vandaag zoekt uit wat er bij jou in de buurt allemaal gebeurt. 

WereldLichtjesDag, ook wel World Wide Candle Lighting is opgezet door The Compassionate Friends in Amerika. En nu worden er overal op de wereld, op de tweede zondag van december om 19:00 lokale tijd, kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Door het verschil in tijdzone, is het idee dat er ieder uur ergens op de wereld kaarsen aangestoken worden voor overleden kinderen. Overal worden herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. En ook in Friesland doen we daar volop aan mee. 

Iedereen kan meedoen

Iedereen kan aan WereldLichtjesDag meedoen. Of het nu gaat om ouders, broertjes, opa en oma of andere familieleden die zich verbonden voelen. Zoek een locatie bij jou in de buurt of steek thuis om 19:00 een kaarsje aan. De een die herdenkt een volwassen kind, de ander een kindje dat niet eens de gelegenheid gekregen heeft om te ademen. De pijn en het gemis blijven hetzelfde en deze dag verbindt mensen die elkaar niet kennen. 

“WereldLichtjesDag zorgt
voor verbinding.”

WereldLichtjesDag Drachten

Ook in Drachten wordt er een WereldLichtjesDag georganiseerd. De voorbereidingen voor de herdenking zijn alweer in volle gang. De afgelopen jaren werden er alternatieve herdenkingen georganiseerd, maar gelukkig kan er dit jaar in (en rond) het Place2B aan de Jelle Plantingastraat in het Slingepark in Drachten weer samen geluisterd worden naar muziek, gedichten, verhalen en in het bijzonder natuurlijk de namen die altijd een bijzonder plekje houden in het hart. 

De bijeenkomst begint vanaf 18:30. Er is ruimte om samen naar buiten te gaan voor een wandeling in het donker, langs een lint van lichtjes. Zo heb je onderweg letterlijk een punt om even bij stil te staan. Tot slot is er ruimte om samen koffie, thee of warme chocolademelk te drinken en even na te praten. 

Het samenzijn

De organisatie schrijft op de website: “Wij hebben afgelopen twee corona jaren veel moeite gedaan om toch een vorm te vinden waarin Wereldlichtjesdag door kon gaan, maar het ‘samen’ hebben wij beide keren wel erg gemist. We hopen dan ook Wereldlichtjesdag dit jaar weer met velen van u samen mee te maken.”

Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 7 uur geleden
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 10 uur geleden
Afbeelding
Tom Boere per direct naar NAC Breda Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Prodak vernietigt vertrouwelijk archief- en datamateriaal op 27 januari Zakelijk 13 uur geleden
Afbeelding
Zucht- nieuwe expositie bij Nynke & Blom Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Toeristisch ondernemers gemotiveerd om duurzaamheidsslag te maken Duurzaamheid 17 uur geleden
Afbeelding
Wat kunnen verwachten in 2023: verkiezingen, schaatsen, darten en meer... Evenement 25 jan, 18:00
Afbeelding
Visit Friesland Elfstedenrace verhuist naar oktober Sport 25 jan, 15:00