Afbeelding
Foto: Friese Rijders

“Het is bepaald geen schoolreisje”

Samenleving

FRIESLAND - Vanuit alle hoeken van de wereld wordt er steun betuigd aan Oekraïne, vanwege de oorlog met Rusland. Ook in Friesland zijn er diverse prachtige initiatieven ontstaan om vluchtelingen uit Oekraïne hulp te bieden. Neem bijvoorbeeld vrijwilligersorganisatie ‘Friese rijders voor Oekraïne’. “Een actie vanuit het hart”, zo vertelt Rob van der Hoek, één van de vele chauffeurs van de Friese rijders. Hij deelt zijn ervaringen met ons. 

Een maand geleden wordt Rob gebeld door zijn kompaan Arnaud Dijkstra. “Arnaud vertelde me dat een vriend van hem naar Polen ging om vluchtelingen mee te nemen naar Nederland. Toen hij zag hoeveel ellende er is in het land en hoeveel Oekraïense vluchtelingen er in Polen zijn, dacht hij: dit moeten we groter aanpakken. Van daaruit is de Friese rijders voor Oekraïne ontstaan.”

Iedere dag bussen op en neer

Het begint met een negen-persoons busje die vol met goederen naar Oekraïne rijdt en vervolgens weer vluchtelingen mee terug neemt. Deze bus is intussen verveelvoudigd en uitgegroeid tot een dagelijkse bezigheid met diverse chauffeurs uit heel Friesland. “Tot op de dag van vandaag rijden er iedere dag bussen met goederen en vluchtelingen heen en weer van Nederland naar de grens van Oekraïne. Uit heel Friesland helpen er mensen mee aan de actie, dat is prachtig om te zien. Zo staan er tot 22 april al mensen ingeboekt om te gaan rijden”, vertelt Rob. 

“Als we het verstand nu eerst laten komen, dan zijn we te laat.”

Direct actie ondernemen

Rob rijdt zelf ook mee en vertelt dat hij de zondag voor zijn vertrek veel vragen krijgt van gemeentes en instanties: “Zo van, hoe ga je dit aanpakken en heb je daar wel aan gedacht? Terechte en juiste vragen natuurlijk, maar we konden toen nog niet overal antwoord op geven. Ik antwoordde dat ze gelijk hadden, over dat we wel ons verstand moeten gebruiken, maar als we het verstand nu eerst laten komen, dan zijn we te laat.” 

Coördinatie en contacten steeds beter 

Gelukkig merken de Friese rijders dat naarmate de tijd vordert de coördinatie en registratie van vluchtelingen steeds beter wordt. “Zowel in Polen, als in Nederland. Daarnaast bouwen we steeds meer contacten op in Polen, Oekraïne en Slowakije. Dat komt doordat we steeds meer mensen mee terug nemen. Hierdoor kunnen we nog gerichter spullen bij elkaar zoeken en naar de juiste bestemming krijgen”, legt Rob uit. 

De spullen gaan voor een groot deel naar een opvanglocatie vlakbij de Oekraïense grens. “Daar zitten zo’n 48 weeskinderen uit Kiev. Echt heel indrukwekkend om te zien. Toen we thuis kwamen, kregen we foto’s binnen van de kinderen die konden genieten van het speelgoed en het eten. Daar doe je het uiteindelijk voor.” 

Adressen voor het inbrengen van goederen

Donkerbroek: Herenweg 46
Ureterp: Leidijk 18
Boornbergum: Eabekamp 6
Surhuisterveen: Dr. Van Kammenstraat 22
Bakkeveen: Mandewyk 1a
De Wilp – Siegerswoude: Van Akenwei 15

www.frieserijders.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 12 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00