Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Voorkom rugklachten, ook in Corona-tijd!

Samenleving

In Corona-tijd werken veel mensen noodgedwongen thuis. Een prima oplossing om alsnog je werk op een veilige manier te kunnen verrichten. Echter is het niet ondenkbaar dat veel mensen juist in deze periode te maken krijgen met rugklachten. Geen verstelbaar bureau, niet de juiste stoel en een verkeerde houding achter de computer. Hoe kun je er toch voor zorgen dat je rug pijnvrij blijft? Wij vroegen het aan Fysio Bakker uit Drachten!

Meer rugklachten door thuiswerken

Jeroen Manning van Fysio Bakker bevestigt dat door het thuiswerken steeds meer mensen te maken krijgen met rugklachten. Manning heeft een makkelijk verklaarbare oorzaak: “Mensen hebben thuis vaak geen verstelbaar bureau tot de beschikking en hebben dan een verkeerde houding achter het bureau. De rug staat bol en daardoor komt er teveel druk op de onderrug te staan”. Eigenlijk heel logisch dus, maar wat kunnen mensen doen om dit te voorkomen?

Wees creatief

Volgens Manning hoeven mensen niet per definitie een duur bureau of een dure bureaustoel aan te schaffen, maar kun je als ‘doe-het-zelver’ ook heel ver komen: “Wees creatief en leg bijvoorbeeld een stapel boeken onder je bureau. Het gaat allemaal om de juiste houding. Let op dat je enkels, knie en heup altijd in 90 graden staan. Het bureaublad moet precies onder je elleboog langs lopen. Op deze manier stel je de werkplek op een creatieve manier goed af”.

Wat als het toch mis gaat?

In dit geval kan Fysio Bakker op verschillende manieren iets voor mensen betekenen: “We kunnen via een echo inzichtelijk maken waar de pijn precies vandaan komt. Soms kan het te maken hebben met buikspieren die niet in balans zijn met de rugspieren, in dat geval kunnen we trainingsschema’s aanbieden om dit te verhelpen. We willen preventief te werk gaan, daarom bieden we ook tilcursussen aan of kunnen we een werkplek onderzoek doen”.

Zelf preventief te werk gaan

Om zoveel mogelijk problemen met de rug te voorkomen heeft Manning nog een belangrijke tip voor de mensen thuis: “Neem voldoende beweging tussendoor. Maximaal een half uur zitten en pak dan bijvoorbeeld even een extra kop koffie, of print iets. Door beweging krijgt de rug weer ‘voeding’ en bevordert dit het herstel van de rug”.

Fysio Bakker uit Drachten geeft tips aan thuiswerkers

Afbeelding
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 13 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 15 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00