Ingrid helpt je die horrorhormonen de baas te worden.
Ingrid helpt je die horrorhormonen de baas te worden. Foto: eigen foto

Ingrid Wassenaar maakt hormonen hip

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Hormonen hebben een geitenwollensokken-imago maar Ingrid Wassenaar (34) voldoet totaal niet aan dat stereotype. De hormoontherapeut, orthomoleculair voedingstherapeut en gezondheidscoach gaat gekleed volgens de laatste mode, is een feestbeest pur sang en houdt ook gewoon van chocola. Haar missie: vrouwen op weg helpen naar de beste versie van hunzelf.

Haaruitval, het wegblijven van menstruaties, een burn-out en twee hernia’s. Nog maar een paar jaar geleden bepaalden die klachten het leven van Ingrid. “Ik had allerlei klachten en werd continu van het kastje naar de muur gestuurd. Ik weet nog dat ze in het MCL tegen me zeiden: leer er maar mee leven.” Ze werd met de boodschap ‘u heeft slechte genen’ en een recept voor zware pijnstillers naar huis gesteurd. “Ik dacht: ik wil hier helemaal niet mee leren leven. Ik wil niet elke dag pijn. Ik was radeloos. Mijn sparkle was weg en ik dacht alleen maar: moet ik zo oud worden?”

Hormonale afwijking   

Als ze tijdens de zwangerschap van haar tweede dochter zwangerschapsdiabetes krijgt, is voor haar de maat vol. “Domme pech, kreeg ik te horen. Zoals zo vaak. Maar ik dacht: alles wat ik heb, is domme pech. Dat kan toch niet waar zijn? Er moeten ergens een verband zijn waardoor ik als enige van onze familie, we zijn met vier meiden thuis, klachten had en de rest niet.” Ze verdiept zich en stuit bij haar zoektocht op PCOS, een hormonale afwijking waarbij de eisprong (ovulatie) vaak uitblijft en er veel kans is op zwangerschapsdiabetes. Ik herkende me daar helemaal in.” Ze stort zich in de materie, volgt diverse studies, waarna alles op z’n plek valt.

Groente uit je bord plukken

Ze vertelt over haar moeders zwangerschap, hoe misselijk ze was en hoe zwaar en stressvol de bevalling was. “Die stress in het lichaam van je moeder kan er voor zorgen dat je geboren wordt met een disbalans in je hormonen. Je cortisol is dan al verstoord, je bent gevoeliger voor stress, je darmflora kan anders zijn. Dat heeft allemaal invloed op de rest van je leven. Bizar, maar waar.” Ook vertelt ze een slechte eter te zijn geweest. “Ik lustte niks, vooral geen groenten. Als we spaghetti of nasi aten, plukte ik de groente eruit en legde dat op de rand van mijn bord. Nu weet ik dat voeding de basis is. Hoe gezonder je eet, hoe sterker je immuunsysteem.”

Als we spaghetti of nasi aten, plukte ik de groente eruit en legde dat op de rand van mijn bord. Nu weet ik dat voeding de basis is.

Geen pakjes en zakjes meer eten

Ingrid heeft net het online programma ‘Hormonen de baas’ gelanceerd waarin ze vrouwen helpt om lekkerder in hun vel te zitten. Daarbij adviseert ze haar klanten 500 gram groenten per dag te eten en dat afkomstig van de vrouw die de prei uit haar nasi viste. (lachend:) “Ik ben stap voor stap meer groente gaan eten, want ik lustte daar weinig van. Het enige dat ik at was Hollandse kost, aardappelen, brood en weinig groente. Sowieso at ik weinig vers, maar wel veel pakjes en zakjes.” Die pakjes en zakjes kom er nu niet meer in. “Het is een kwestie van de knop omzetten. Ik moest wel. Dus ben ik langzaam mijn groente inname gaan uitbreiden.” Ze is nu 4,5 jaar bezig en leert nog steeds. Een maand geleden at ze voor het eerst een hapje vis en sinds een half jaar eet ze kip. Voor haar klanten is ze dus het perfecte praktijkvoorbeeld. “Het gaat niet in één keer en dat moeten we ook niet van onszelf verwachte. Ik heb liever dat je lief bent voor jezelf, dan dat je dingen tegen je zin doet en stress ervaart. Bovendien: elke stap in de goede richting is er één.”

Zo krijg je weer zin in seks

Horrorhormonen, zo noemt Ingrid ze ook wel gekscherend. Migraine, vermoeidheid, stemmingswisselingen, maar ook minder zin in seks zijn allemaal klachten die daar aan te wijten zijn. Het goede nieuws is dat die klachten grotendeels op te lossen zijn met een gezonde voeding of leefstijl. Ingrid neemt het libido als voorbeeld. “Daar is dopamine voor nodig. Als je veel stress hebt, gaat je dopamine naar beneden en automatisch ook je libido. Dopamine zit bijvoorbeeld in pompoen- en zonnebloempitjes en bananen, door dat te eten krik je je dopamine-niveau omhoog.” Zo heeft Ingrid dus talrijke huis, tuin- en keuken tips om je hormonen weer in balans te krijgen.

Symptoombestrijding

Het is geen abracadabra, stelt de goedlachse hormoontherapeut. “Door de supermarktindustrie en het gemak dat ze bieden met pakjes en zakjes zijn we, in ons stressvolle leven, vervreemd geraakt van wat gezond voor je is.” Daarbij is het jammer dat er vanuit de reguliere gezondheidszorg er weinig aandacht voor is. Te pas en te onpas wordt de pil of de spiraal voorgeschreven als oplossing. Ingrid vertelt over een cliënte, een vrouw in de overgang, waarbij de huisarts als oplossing voor hormonale klachten niet alleen adviseert het spiraaltje te laten zitten, maar bovendien de pil ernaast te slikken. “Dan ben je in de overgang, dus niet eens goed vruchtbaar en dat is wat ze doen. Symptoombestrijding. Gelukkig is er een omslag gaande en dus steeds meer aandacht voor leefstijlgeneeskunde.”

Ik vergelijk het altijd met een orkest: als er één instrument valsspeelt dan is het hele orkest van het padje. Dat geldt ook voor de hormonen.

Met het online programma van Ingrid ga je tien weken intensief bezig met je hormonen, waardoor je na die tijd hormonaal weer in balans bent. Daarnaast begeleid Ingrid in haar praktijk cliëntes ook persoonlijk. “Ik begeleid ze, kijk naar hun voeding, leefstijl en naar de hormonen. Daarnaast doe ik ook speciale bloedtesten (Energetische Morfologische Bloedtest) om te kijken of er tekorten zijn aan bepaalde vitamines en mineralen, of er bepaalde hormonale disbalansen zijn en hoe je darm functioneert.” Want eigenlijk heeft alles in je lichaam invloed op je hormonale stelsel. De spijsvertering is daarbij ook heel belangrijk. “Als die spijsvertering niet goed verloopt, heeft dat invloed op je hormonen. Ik vergelijk het altijd met een orkest: als er één instrument valsspeelt dan is het hele orkest van het padje. Dat geldt ook voor de hormonen. Pas als alles in balans is, ontstaat er magie.”

Geen XTC nodig

Volgens Ingrid ervaren de meeste vrouwen na twee weken al een verbetering in klachten. Puur en alleen door het aanpassen van voeding en levensstijl. Wat dat betreft is Ingrid met haar stralende persoonlijkheid en ongekende enthousiasme het perfecte uithangbord voor haar bedrijf. Lachend vertelt ze: “Mensen denken altijd dat mijn leven extreem saai is en ik alleen maar quinoa en courgette eet. Maar ik vind dit eten lekkerder dan wat vroeger at, bovendien verkies ik deze manier van leven ten alle tijden boven me altijd moe en akelig voelen. Ik kan nu weer alles en haal alles uit het leven. Ik knal. Ik sta bij wijze van spreken zo tot 7 uur in de kroeg, zonder xtc. Nee, mijn leven is verre van saai.”

Videoreportage

Journalist Linda van der Heide volgt sinds enkele weken Ingrids online programma ‘Hormonen de baas’. Ze zal daar zowel in de krant als online verslag van doen. Zaterdag verschijnt haar eerste hormoondagboek.

!
Afbeelding
“Wij willen de lans breken dat mensen wel vragen durven te stellen” Educatie 1 uur geleden
Afbeelding
Basisschool De Tarissing in Friesland wint ANWB Verkeersplein Educatie 17 uur geleden
Afbeelding
Zes bijzondere boekentips over rouw Boek van de week 19 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Ik ben het frame van ‘verwende’ millenial meer dan zat Column gisteren
Afbeelding
Looft den Heer is al 125 jaar het muziekkorps van en voor Garyp Cultuur 30 sep, 20:00
Afbeelding
OG Capitals wil samen strijden om de prijzen: We willen stappen maken, maar dan wel op een gezonde manier en vooral met oog voor eigen jeugd Sport 30 sep, 12:00
Afbeelding
Afscheid nemen van een huisdier Educatie 29 sep, 18:00
Afbeelding
Bajesdag Gevangenismuseum Veenhuizen Cultuur 29 sep, 15:00