Peter moedigt aan om vragen te stellen, bijvoorbeeld wie er betaalt voor een nieuw Coronavaccin
Peter moedigt aan om vragen te stellen, bijvoorbeeld wie er betaalt voor een nieuw Coronavaccin

“Mensen, stel vragen, word wijzer!”

Persoonlijke verhalen

DRACHTEN - Ons politieke systeem, het koningshuis en de corona-maatregelen. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar over sommige dingen is opvallend weinig discussie. Toch zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om tegen de stroom in te zwemmen en kritisch durven te zijn op systemen die we over het algemeen al jaren accepteren. Peter Jutte, Drachtster in hart en nieren en ondernemer achter Peter Jutte kraanverhuur, is zo’n iemand: “Ik doe het niet voor mezelf. Ik wil mensen beschermen. We gaan helemaal kapot als we het systeem niet veranderen.”

In gesprek met Peter Jutte:

Waarom? Dat is belangrijkste vraag die je op dit moment kan stellen, vindt Peter: “We stellen niet meer de goede vragen. Waarom moeten wij wel mondkapjes dragen en politieagenten, BOA’s en politici niet? Waarom moeten wij ons allemaal laten vaccineren? Wie betaalt het onderzoek waar de RIVM en de WHO hun wetten op baseren? Waarom wordt juist nu zo gedemonstreerd tegen racisme? Waarom laat de overheid ons land in een recessie komen? Mensen, van vragen worden we wijs!”

Al vroeg tegen de lockdown

“We laten alles maar gebeuren en ondertussen gaat de economie kapot. Denk alleen maar aan de horeca. Als ik in de kroeg zit wordt ik gevraagd anderhalve meter afstand te houden omdat de eigenaar bang is voor een torenhoge boete. Dat wordt mijn dood, zegt hij dan, maar feit is; dit wordt sowieso je dood. Die boete gaat je misschien nu nekken, maar denk je dat je met deze maatregelen volgend jaar haalt? Beide keren ga je kapot.” Als één van de eerste mensen in Drachten sprak Peter zich al uit tegen de lockdown, in begin april liet hij al vlaggen bedrukken met ‘stop de lockdown nu!’. Ook was het betrokken bij de flyers die midden juni in Drachten verspreid werden door een anonieme groep die zich ‘De Buren’ noemt. Die actie werd op sociale media met veel lof ontvangen door andere Drachtsters.

Liefde en eerlijkheid moeten weer belangrijk worden

Peter’s denkbeelden zullen echter niet door iedereen begrepen worden en daar is hij zich wel degelijk van bewust: “Maar mensen moeten ook weten dat ik dit niet voor mezelf doe. Ik wil mensen beschermen. Als we niets doen gaan we allemaal kapot.” Volgens Peter is de oorzaak daarvan dat geld en macht steeds belangrijker zijn geworden en dat we veel minder (kunnen) luisteren naar ons gevoel: “Liefde en eerlijkheid moeten weer het belangrijkst worden. Wij mensen hebben helemaal geen regels of geld nodig omdat we het van nature goed met elkaar willen hebben. Al die regeltjes en wetten maken ons corrupt, we zijn een slaaf geworden van geld. We willen altijd maar meer. Dat is de kern van al het kwaad.”

Een ander verhaal

Op zijn Facebookpagina deelt Peter nieuwsberichten van websites en blogs die een ander verhaal vertellen dan dat we dagelijks op het acht-uur journaal horen. Die berichten vielen niet altijd in de smaak bij zijn volgers. Toch ziet hij ook een verschuiving: “Steeds meer mensen reageren of delen die berichten, of ze gaan in gesprek met mij. Langzaam worden mensen wakker, maar daar durven ze zich niet altijd voor uit te spreken. Uiteindelijk zijn er weinig mensen die de waarheid echt te willen opgraven.”

Wie volgen we echt?

De Drachtster denkt overigens niet dat hij alle waarheid in pacht heeft: “Ik ben ervan overtuigd dat alles wat ik zeg een kern van waarheid heeft. Of alles 100% waar is, dat weet ik niet, dat moeten we onderzoeken en daarvoor moeten we dus die belangrijke vragen stellen.” Het is volgens hem essentieel dat mensen kritisch kijken naar het systeem waar ze in leven: “Soms lijkt het net alsof we allemaal maar meelopen met de kudde. Dat lijkt veilig, maar we weten niet meer wie we écht volgen. Is dat Rutte en de Tweede Kamer of zitten andere mensen achter het stuur?”

Kritisch blijven

De ‘moord’ op de broertjes Kennedy en Pim Fortuyn, de aanslagen van 9/11, het einde van de Tweede Wereldoorlog, het nationale vaccinatieprogramma en de farmaceutische industrie, Peter heeft er een andere mening over dan wat mainstream is. Hij vertelt er graag over en mocht je er meer over weten dan staat het je vrij om hem een vriendschapsverzoek te sturen op Facebook. Wat je mening ook is, het is altijd goed om je open te stellen voor nieuwe en andere meningen en kritisch te zijn op alles wat om je heen gebeurt. Wie weet leer je nog wat nieuws.

Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 20 minuten geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 2 uur geleden
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00