Afbeelding
Foto: Unsplash.com

GGD Fryslân start met soa-klachtenspreekuur

Gezondheid

FRIESLAND - GGD Fryslân is onlangs gestart met een soa- klachtenspreekuur. Het spreekuur is bedoeld voor doelgroepen die een verhoogd risico lopen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of die klachten hebben die op een soa kunnen wijzen. Tijdens het spreekuur is het mogelijk om lichamelijk onderzoek te doen en een soa direct te behandelen. Mensen hoeven hiervoor niet meer naar het ziekenhuis. Ze kunnen gemakkelijk, zonder verwijzing van de huisarts, telefonisch een afspraak maken. 

Het soa-spreekuur is speciaal bedoeld voor groepen die een verhoogd risico lopen op een soa. Dit zijn: mannen die seks hebben met mannen, jongeren onder de 25 jaar, personen uit landen waar soa’s vaker voorkomen en sekswerkers. Ook mensen die zijn gewaarschuwd omdat ze mogelijk een soa hebben, kunnen gebruik maken van dit spreekuur.

Hoe ziet het spreekuur eruit?

Tijdens het soa- klachtenspreekuur gaat een verpleegkundig specialist of een arts met een cliënt in gesprek over seks en soa’s. Samen wordt besproken of een soa-test, lichamelijk onderzoek of behandeling nodig is. Een gesprek over seksueel gedrag is een vast onderdeel van dit spreekuur. Daarin gaat het over conceptiegebruik, maar ook over prettige en gezonde seks. Zo wil GGD Fryslân voorkomen dat mensen eventueel opnieuw een soa oplopen. Ook kijkt de GGD of er redenen zijn voor anticonceptie, vaccinaties, onderhoudsmedicatie of gesprekken. Het spreekuur is anoniem. Dit betekent ook dat de huisarts geen terugkoppeling krijgt over soa-uitslagen.

Hoe zit het met de vergoeding van de kosten?

GGD Fryslân ontvangt een subsidie vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met deze financiële regeling kan de GGD een beperkt aantal spreekuren per jaar aanbieden om mensen gratis te mogen zien en behandelen. Mocht er geen plek meer zijn voor een spreekuur bij de GGD, dan adviseert de GGD waar mensen alsnog terecht kunnen.

Een afspraak maken voor het spreekuur?

Bekijk onze webpagina voor de meest actuele informatie over het maken van een afspraak voor het soa-spreekuur: www.ggdfryslan.nl/testenopsoa

Het klachtenspreekuur vindt plaats bij de hoofdvestiging van GGD Fryslân aan de Harlingertrekweg 58 in Leeuwarden.

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Realisatie derde sociale zelfoogsttuin in Fryslân Samenleving 1 mrt, 10:23
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 27 feb, 12:00
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00