Afbeelding
Foto's: Rob Dijkstra (RondOm Vandaag).

Bij Talentencentrum Het Kompas kijken ze naar wat nog wél kan!

Gezondheid

DRACHTEN - Het gebouw van Talentencentrum Het Kompas ligt niet aan een onbegaanbaar-lijkend boerenpaadje of is niet beschilderd met camouflageverf. Sterker nog, door de ligging aan de doorgaande weg De Meer en naast Speeltuin de Draaikolk moet bijna elke Drachtster er weleens langs gereden zijn. Toch is Het Kompas, dat er nu al zeker twintig jaar huist, voor de meeste mensen een onbekende plek. Reden genoeg om eens langs te gaan en te ontdekken wat voor belangrijk werk hier wordt verzet voor én met mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

We worden enthousiast ontvangen door Kevin van der Meulen. Hij is één van de tien begeleiders van Talentencentrum Het Kompas en vindt het heel belangrijk dat meer mensen kennis maken met Het Kompas. Ook hij merkt namelijk dat er in de regio nog weinig kennis is over wat ze hier doen: “Laatst gaf ik een rondleiding aan een meneer die al maanden zonder succes zoekt naar een passende dagbestedingsplek, terwijl hij hier nog geen twee huizenblokken verderop woont. Dat is toch ontzettend zonde?” 

Talentencentrum Het Kompas is een dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Hier komen mensen die hersenletsel hebben opgelopen door bijvoorbeeld een ongeluk, een hersenbloeding of - infarct of te maken hebben met een ziekte die de hersenen aantast, zoals Parkinson of MS. Dit wordt al jaren aangeboden op Het Kompas, eerst onder de vlag van de Noorderbrug en nu al een aantal jaar bij ‘s Heeren Loo. 

Een plek voor talenten

Officieel is Talentencentrum Het Kompas een dagbestedingsplek, maar in de praktijk gebruiken Kevin en zijn collega’s, maar ook de deelnemers en hun familie, niet die term: “Het Kompas is veel meer dan een dagbestedingsplek,” vertelt Kevin. “Je ziet vaak dat een dagbestedingsplek een plek is waar je heen gaat om de dag door te komen. Zelden is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Wij kijken samen met de deelnemers naar de mogelijkheden die er nog wel zijn, ondanks zijn of haar beperking.”

In het talentencentrum is er alle ruimte om talenten te ontwikkelen én te (her)ontdekken. Kevin neemt ons mee in het gebouw: “Sowieso is ons pand speciaal gemaakt voor onze doelgroep. Dat betekent dat de meeste deuren automatisch opengaan en breed genoeg zijn voor een (elektrische) rolstoel. Daarnaast zijn er veel verschillende ruimtes, zodat alle activiteiten hun eigen plek hebben.” We lopen een lokaal binnen: “Hier wordt bijvoorbeeld Taalfit gegeven, geschikt voor cliënten met afasie, maar Stichting Babyspullen zit hier ook.” Stichting Babyspullen verzamelt overal in de regio babykleding en -spullen voor gezinnen die het niet breed hebben en de deelnemers van Het Kompas helpen de kleding uit te zoeken: “Dit zorgt voor mooie gesprekken over eigen (klein)kinderen. Het sociale aspect van Het Kompas is net zo belangrijk hier. Hier ontmoeten ze lotgenoten, mensen die precies weten wat het is om hersenletsel te hebben.” 

‘Het contact met lotgenoten is ook heel belangrijk’

Activiteiten

Er wordt van alles ondernomen in Het Kompas. Op dit moment is er bijvoorbeeld een schildercursus gaande. Kevin: “We zijn het hele jaar bezig voor de wintermarkt die we organiseren op 24 november. We maken kaarten en kunstwerken en in de werkplaats worden ook meubels gepimpt en woonaccessoires gemaakt. Alles wat we dit jaar maken, wordt tentoongesteld op de wintermarkt. We hopen dat iederen op de markt afkomt en het geeft ons de gelegenheid om onze prachtige locatie in beeld te brengen. Iedereen is welkom!” 

Het activiteitenaanbod bij Het Kompas is breed en wordt samengesteld door te luisteren naar de deelnemer: “Samen maken we een passend activiteitenprogramma.” Samen met Kevin lopen we naar de fitnesszaal, één van de favoriete plekken van Kevin: “Anderhalf jaar geleden hebben we deze sportruimte mogen openen en daar zijn we best heel trots op.” Hij wijst naar alle apparatuur om ons heen: “Alle apparaten zijn speciaal gemaakt voor mensen met een lichamelijke of cognitieve beperking. Ze kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden als je in een rolstoel zit.” Wat opvalt is de stilte. Waar je in een reguliere sportschool wordt overspoeld door luide popmuziek, vallende gewichten en gekreun van andere sporters, zou je hier een speld kunnen horen vallen: “Reguliere sportscholen zijn voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel vaak niet geschikt omdat ze moeite hebben met de verwerking van prikkels. Hier kunnen ze in alle rust sporten met begeleiders die precies weten hoe zo moeten omgaan met de mogelijkheden en beperkingen van mensen met NAH.”

Naast de sportschool, de schildercursus en de houtwerkplaats wordt er bij Het Kompas samengewerkt met de kringloopwinkel, is er een klaverjasclubje en wordt er regelmatig boccia gespeeld, een bal- en werpsport die vergelijkbaar is met bowls en petanque. Daarnaast starten ze binnenkort ook met de Ronnie Gardiner Methode, een oefenmethode waarmee muziek wordt ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren.

Natuurlijk is er ook ruimte voor rust: “Alle begeleiders zijn gespecialiseerd op de zorg voor iemand met niet-aangeboren hersenletsel,” vertelt Kevin. “We hebben ook een rustruimte met bedden, want niet iedereen lukt het om een hele dag in actie te zijn. Daarnaast kunnen we helpen met persoonlijke verzorging, mocht dit nodig zijn, en hebben we de beschikking tot een groot aantal hulpmiddelen, zoals tilliften. Iemand met niet-aangeboren hersenletsel is bij ons echt in goede handen.”

Kom eens kennismaken

Talentencentrum Het Kompas biedt ruimte voor zo’n 75 deelnemers uit regio Drachten (en omliggende gemeentes) die een WMO óf WLZ-indicatie hebben voor één of meerdere dagdelen dagbesteding. Neem vooral contact op als u denkt dat Het Kompas de juiste plek is voor u of uw naaste. U kunt bellen met de afdeling Klant en Advies van ‘s Heeren Loo (050 597 3820) of mail naar klantadvies.dnb@sheerenloo.nl.. Ze vertellen u graag over de mogelijkheden en plannen met u een rondleiding in. Ook kunt u kijken op www.sheerenloo.nl voor hun complete activiteitenaanbod. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 5 uur geleden
‘Kalabanté’ van Afrique en Cirque; een van de highlights van het nieuwe theaterseizoen in Schouwburg De Lawei.
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 23 uur geleden
Afbeelding
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Sport 13 mei, 12:00
Vanaf mei gaat Oink! verder onder de vlag van Kinderwoud.
Oink! peuteropvang wordt onderdeel van Kinderwoud Algemeen 13 mei, 10:00
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 13 mei, 09:30
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00
Afbeelding
'KV Drachten is een vereniging voor iedereen' Sport 12 mei, 10:00