Vinden we dit soort robots binnenkort in woonzorgcentra in Nederland?
Vinden we dit soort robots binnenkort in woonzorgcentra in Nederland?

Toekomstdroom of nachtmerrie?

Gezondheid

FRIESLAND - De druk op de zorg wordt, ook zonder corona, steeds hoger. Daarom wordt er in steeds grotere mate beroep gedaan op mantelzorgers. Maar een mantelzorger, zoals een ouder, een kind of een buur, kan ook niet altijd aanwezig zijn bij iemand die zorg nodig heeft. Tegenwoordig kijkt men daarom steeds meer naar technologische oplossingen, zoals de zorgrobot. 

Zorgrobots zijn robots die kunnen helpen met verschillende zorgtaken. Vaak zijn ze erg specifiek, ze kunnen ons helpen met één taak, maar er zijn ook robots die verschillende belangrijke taken kunnen uitvoeten. Robots kunnen op verschillende manieren gebruikt worden in de zorg. De één helpt bijvoorbeeld een chirurg met een ingewikkelde operatie, terwijl een andere robot iemand met geheugenproblemen kan helpen een afspraak te onthouden of helpt het huis schoon te houden. 

Hulp in het huishouden

Veel ouderen, maar ook mensen met een lichamelijke beperking, hebben moeite met bepaalde taken in het huishouden. Denk bijvoorbeeld aan stofzuigen of het gras in de tuin maaien. Voor huishoudelijke taken zijn er al een tijdje geavanceerde robots op de particuliere markt. Deze robotstofzuigers en robotmaaiers brengen uw huis of tuin in beeld en zorgen ervoor dat het allemaal netjes blijft. 

Robots in de operatiekamer

In het ziekenhuis worden robots als hulpmiddel gebruikt. In het Catharina Ziekenhuis werken de chirurgen sinds maart 2019 met de Da Vinci Xi robot, die hen helpt bij complexe kankeroperaties. De chirurg zit met zijn hoofd en handen in een console op een kleine afstand van de patiënt. Zijn vingers zijn via een computer verbonden met de instrumenten, die via buisjes in het lichaam zijn ingebracht. Door subtiele vingerbewegingen stuurt de chirurg de instrumenten, waardoor hij de patiënt nog preciezer kan opereren. Hierdoor worden menselijke foutjes nog beter voorkomen en kunnen ze beter op plekken opereren die moeilijk te bereiken zijn.

Robots voor gezelschap

Veel ouderen worstelen met eenzaamheid. Daarom werken sommige woonzorgcentra met sociale robots. Er zijn twee robots erg populair; Zora en Para. Zora is een humanoïde robot, wat betekent dat hij op een mens lijkt. Hij zorgt voor gezelligheid en helpt om in beweging te komen. Zo kan hij bijvoorbeeld liedjes zingen, verhalen vertellen, vragen stellen en het nieuws voorlezen. De robot is ook in staat om gezichten te herkennen en verhalen te onthouden! Paro is een robot babyzeehond die ontwikkeld is om de goede eigenschappen van een huisdier na te bootsen. Hij beweegt en maakt geluid en reageert dankzij speciale sensoren op aanraking van mensen.

Zorgrobots beginnen langzaam hun intreden te doen in Nederland. Er wordt nog veel discussie over gevoerd, want is een zorgrobot wel ethisch? Wat als de robots slimmer worden als de mens en wat kunnen zij dan doen met de informatie die ze hebben opgeslagen en geleerd? En is het wel netjes om onze ouderen te laten verzorgen door robots in plaats van liefdevolle mensen? Wat denkt u, is de zorgrobot een geschikt alternatief voor een helpende mensenhand of zouden we er niet aan moeten beginnen?

Afbeelding
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 21 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Afbeelding
Podiumtechniekdag op 23 maart in De Lawei Cultuur 26 feb, 15:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Van houten skûtsjes naar ijzeren skûtsjes door Jelmer Kuipers Historie 23 feb, 18:00
Afbeelding
Taxatieavond in Hotel Drachten. Historie 23 feb, 15:00
Het team van Albert Heijn De Marke
Albert Heijn De Marke even dicht voor verbouwing Algemeen 23 feb, 13:21