Andries Harmen aan het werk bij zijn bedrijf Galant Incasso.
Andries Harmen aan het werk bij zijn bedrijf Galant Incasso. Foto: eigen beeld.

In gesprek met Andries Harmen van Galant Incasso: ‘We zien nu een grote toename aan opdrachten’

Financieel

DRACHTEN - Ruim een half miljoen huishoudens in Nederland hebben problematische schulden. Wanneer een schuld niet (op tijd) kan worden afbetaald, schakelt de schuldeiser een incassobureau in. Een incassobureau is net even wat anders dan de deurwaarder. Hoe dit precies zit, legt Andries Harmen van Galant Incasso uit. Zij zijn onder andere werkzaam in Drachten, Grou en Akkrum. 

Wat doet een incassobureau?

“Als Galant Incasso proberen we in het zogeheten buitengerechtelijke traject (= nog zonder tussenkomst van de rechter) een debiteur (iemand met schulden) tot betaling te bewegen. Door onder andere het versturen van sommatiebrieven, contact te zoeken met de debiteur en zo nodig betalingsregelingen te treffen. Op het moment dat een debiteur weigert te betalen gaan we over naar de gerechtelijke fase. Dat betekent dat we de debiteur gaan dagvaarden. De dagvaarding gaat naar de deurwaarder die de dagvaarding aan de debiteur betekend: in persoon overhandigt of achterlaat in de brievenbus.

Hebben incassobureaus te maken met een negatief imago?

“Vooral wanbetalers hebben de neiging incassobureaus en deurwaarders af te doen als criminele organisaties, maar als je simpelweg je betalingsverplichtingen nakomt krijg je er niet mee te maken. Wij zorgen er als incassobureau voor dat mensen hun betalingsverplichtingen nakomen. Dit kan nog wel eens stuiten op agressie of weerstand. Het vooroordeel is meestal dat incassobureaus agressief of onredelijk zijn. Daarom hebben we gekozen voor de naam ‘Galant Incasso’. We proberen duidelijk te maken, aan de hand van de naam Galant Incasso, dat wij anders zijn dan reguliere incassobureaus. We zoeken naar oplossingen bij de schuldenaar. Wij willen het verschil maken met een galante aanpak. Vaak is het geen onwil dat iemand niet betaalt, maar beschikt degene simpelweg niet over de middelen. Wij gaan als incassobureau altijd opzoek naar een oplossing, bijvoorbeeld een betalingsregeling. Ik zag teveel incassobureaus zich gedragen als cowboys, hierin wilde ik het verschil maken met Galant Incasso.” 

Hoe reageren debiteuren als u langskomt?

“Vaak reageert men emotioneel of boos wanneer we bekend maken dat er nog een openstaande schuld staat. Maar al gauw valt het kwartje dat een schuld ontkennen geen constructieve oplossing biedt. In veel gevallen gaat men dan al gauw over tot betaling. Het menselijke aspect is belangrijk om de schuldenaar tot bezinning te krijgen. Ik kan mijn werk goed loslaten. Ik help veel ondernemers om hun liquiditeit goed te houden en als dat lukt door het incasseren van hun vorderingen, geeft dat een bevredigend gevoel. En ik luister ook zeker naar de debiteur/schuldenaar. Als ik echt de indruk krijg dat er financiële problemen zijn (en dus niet louter betalingsonwil), dan probeer ik in samenspraak met mijn opdrachtgever en de debiteur de zaak netjes op te lossen.”

Wat is leuk aan uw beroep?

“Je leert veel ondernemers kennen en het gebeurt zelfs dat door onze werkwijze (coulant en begripvol) een debiteur vervolgens klant van ons wordt. Het is mooi als alle partijen blij zijn met het resultaat van onze inspanningen.”

Heeft corona invloed op uw werk?

“Tijdens de coronacrisis leek het er juist op dat iedereen veel liever en begripvoller was voor en naar elkaar. Maar we zien nu een grote toename aan opdrachten. Dit laat zien dat er economisch echt wel wat aan de hand is. De hoeveelheid mensen die hun rekeningen niet kunnen of willen betalen neemt dus toe. Dit vereist nog meer maatwerk om de echte probleemgevallen ook tot betaling over te laten gaan.”

Afbeelding
Reis terug in de tijd op dinsdag 9 augustus Lezersreis 1 uur geleden
Afbeelding
Open Imkerijdagen - Bij & Markt Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Wat ik leerde op het korfbalveld Column 19 uur geleden
Afbeelding
Deutz liefhebbers gezocht voor Flaeijelfeest! Evenement gisteren
Afbeelding
Verduurzamen ook bij KV Drachten ‘hot item’ Sport 2 jul, 10:00
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 1 jul, 20:00
Afbeelding
Eerste actie Agora Club Súd East Fryslân i.o. levert € 1500,- op voor Blooming Bakery en Fier Samenleving 1 jul, 18:00
Afbeelding
Veel geslaagden bij Crescendo Drachten Verenigingen 1 jul, 15:00