Afbeelding
Rein Albert Ferwerda | fotograaf Jess Wattimena

Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten

Evenement

DRACHTEN - Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.

Rein Albert Ferwerda

Al b?na 25 jaar is Rein Albert Ferwerda werkzaam als kerkmusicus in vaste dienst in de Doopsgezinde Kerk en gaf hier tal van concerten met getalenteerde jonge muzikanten uit z?n in 2005 onder eigen naam in Drachten gevestigde onderw?sacademie. In dit concert bespeelt Rein Albert het historische Van Dam orgel uit 1857 en een speciaal voor deze gelegenheid te gebruiken vleugel: prachtig klinkende instrumenten in een inspirerende kerkzaal. 

Programma 

Op het programma staat een aantal werken van zijn ‘lievelingscomponist’ Johann Sebastian Bach in afwisselende combinatie met eigen improvisaties. Bijzonder is dat Rein Albert met betrekking tot de Bach composities koos voor bewerkingen, muziek oorspronkelijk geschreven voor andere instrumenten. Zo kan er geluisterd worden naar orgelbewerkingen van muziek voor klavecimbel, fluit en viool, en pianobewerkingen van muziek voor zang en orgel. Ferwerda improviseert op bekende vaderlandse liederen uit Valerius’ Gedenck-clanck (1626). 

Klassieke samenwerking

De Lawei en de Doopsgezinde Kerk Drachten hebben de handen ineengeslagen voor een muzikale samenwerking. In het theaterseizoen 2023-2024 vinden er verschillende kamermuziekconcerten plaats in de Doopsgezinde Kerk, aan de Zuiderbuurt. Programmeur Inge Imelman van De Lawei vertelt; “Het best ervaar je kamermuziek in een intieme sfeer. Opdat je musici hoort ademen, vingers ziet bewegen en bijna de klanken kunt voelen trillen. In De Lawei zijn de theaterzalen best groot. De Lawei zoekt naar een meer geschikte locatie. Juist een plek als een mooi kerkje voldoet aan deze intieme setting. De Doopsgezinde kerk heeft de ambitie meer kamermuziek te willen tonen. Dit seizoen voegen we ons aanbod samen in een programma, met als doel de komende jaren te bouwen aan een mooi aanbod kleinere klassieke concerten.” 

Het concert in de Doopsgezinde kerk / Fermanje (Zuiderbuurt 26/28) begint om 16.00 uur en duurt ongeveer 1 uur. De toegangsprijs bedraagt €12,50, kaarten zijn te koop op www.lawei.nl/kamermuziek of aan de kassa tijdens openingstijden van Schouwburg De Lawei. Er kunnen ook kaarten wordt gekocht voorafgaand van het concert aan de deur.

Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Hoe de 'Golden Buzzer' de theaterdeuren voor Amilia opent Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelconcert Jos van der Kooy in Grote Kerk Drachten Cultuur 22 mei, 10:00
Afbeelding
v.v ONT organiseert Penaltykillers 2024 Sport 21 mei, 15:00
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00