Afbeelding
Rein Albert Ferwerda | fotograaf Jess Wattimena

Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten

Evenement

DRACHTEN - Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.

Rein Albert Ferwerda

Al b?na 25 jaar is Rein Albert Ferwerda werkzaam als kerkmusicus in vaste dienst in de Doopsgezinde Kerk en gaf hier tal van concerten met getalenteerde jonge muzikanten uit z?n in 2005 onder eigen naam in Drachten gevestigde onderw?sacademie. In dit concert bespeelt Rein Albert het historische Van Dam orgel uit 1857 en een speciaal voor deze gelegenheid te gebruiken vleugel: prachtig klinkende instrumenten in een inspirerende kerkzaal. 

Programma 

Op het programma staat een aantal werken van zijn ‘lievelingscomponist’ Johann Sebastian Bach in afwisselende combinatie met eigen improvisaties. Bijzonder is dat Rein Albert met betrekking tot de Bach composities koos voor bewerkingen, muziek oorspronkelijk geschreven voor andere instrumenten. Zo kan er geluisterd worden naar orgelbewerkingen van muziek voor klavecimbel, fluit en viool, en pianobewerkingen van muziek voor zang en orgel. Ferwerda improviseert op bekende vaderlandse liederen uit Valerius’ Gedenck-clanck (1626). 

Klassieke samenwerking

De Lawei en de Doopsgezinde Kerk Drachten hebben de handen ineengeslagen voor een muzikale samenwerking. In het theaterseizoen 2023-2024 vinden er verschillende kamermuziekconcerten plaats in de Doopsgezinde Kerk, aan de Zuiderbuurt. Programmeur Inge Imelman van De Lawei vertelt; “Het best ervaar je kamermuziek in een intieme sfeer. Opdat je musici hoort ademen, vingers ziet bewegen en bijna de klanken kunt voelen trillen. In De Lawei zijn de theaterzalen best groot. De Lawei zoekt naar een meer geschikte locatie. Juist een plek als een mooi kerkje voldoet aan deze intieme setting. De Doopsgezinde kerk heeft de ambitie meer kamermuziek te willen tonen. Dit seizoen voegen we ons aanbod samen in een programma, met als doel de komende jaren te bouwen aan een mooi aanbod kleinere klassieke concerten.” 

Het concert in de Doopsgezinde kerk / Fermanje (Zuiderbuurt 26/28) begint om 16.00 uur en duurt ongeveer 1 uur. De toegangsprijs bedraagt €12,50, kaarten zijn te koop op www.lawei.nl/kamermuziek of aan de kassa tijdens openingstijden van Schouwburg De Lawei. Er kunnen ook kaarten wordt gekocht voorafgaand van het concert aan de deur.

film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 17 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00