Afbeelding

Herdenk dierbare overleden en luister naar het Trio Alma Rosé in Grote Kerk Drachten

Evenement

PERSBERICHT

Een kaarsje aansteken, een naam opschrijven in een gedenkboek, samen herinneringen ophalen… De Grote Kerk van Drachten is op zaterdagmiddag 19 november open voor het herdenken van dierbare overledenen. Deze nog jonge traditie krijgt dit jaar extra glans met een meditatief muzikaal moment. Het Trio Alma Rosé voert het muziekstuk l’Histoire d’enfant perdu op.  

In de Protestantse Kerk is het gebruikelijk om op de laatste zondag van het kerkelijk jaar – dit jaar 20 november - de namen te noemen van de gemeenteleden die in het afgelopen jaar zijn overleden. De gemeenschap rond de Grote Kerk wil de rijkdom van dit gebruik graag delen op de zaterdag ervoor.

Van 13.30 tot 17.00 uur kan daarom iedereen – gelovig of niet, lid van een kerk of niet - vrij binnenlopen in de kerk op Zuidkade 19 om op zijn of haar eigen manier stil te staan bij het gemis van geliefden, familieleden of vrienden.

Bezoekers kunnen een kaarsje aansteken, maar bijvoorbeeld ook de naam van de overleden dierbare opschrijven in een gedachtenisboek, of op een kaartje dat aan een tak gehangen wordt. Er zijn ook gastheren en -vrouwen aanwezig met wie herinneringen gedeeld kunnen worden.

l’Histoire d’enfant perdu

Om 16.00 uur brengen Arjan van der Boom (cello), Iria F. Rodriguez Álvarez (viool) en Carrie de Winter (piano) als Trio Alma Rosé het door De Winter gecomponeerde l’Histoire d’enfant perdu (‘De geschiedenis van het verloren kind’) ten gehore. Dit muziekstuk bestaat uit vier delen en vertelt het verdrietige verhaal van een moeder die haar kind moet missen.

Het slotdeel is echter hoopvol: l’Amour Universelle neemt de luisteraar mee in het besef dat geaccepteerd en verwerkt verlies getransformeerd kan worden in Universele Liefde. Ook wanneer een geliefd kind er niet meer is, blijft de Liefde ervoor overal en altijd voelbaar. De liefde verbindt moeder en kind, ook wanneer zij fysiek niet bijeen zijn. Wat de componiste betreft is dit de kracht van het leven: ,,Liefde is alles overstijgend, troostend en toegankelijk na acceptatie van het lot.”

Afbeelding
Onderzoeksjournalist Darshan Boerema checkt hoe ver je kan gaan met een neprijbewijs: “Bizar dat het zo makkelijk gaat" Persoonlijke verhalen 2 uur geleden
Afbeelding
The Legend of Springsteen in Iduna Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Vogelfestijn De Naturij doorslaand succes Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Bjørn Johnsen traint mee met eerste selectie SC Cambuur Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Derby VV Rottevalle - ONT eindigt in 1-3 Sport 30 jan, 12:00
Afbeelding
SC Cambuur verliest van Fortuna Sittard na zure VAR-momenten Sport 30 jan, 09:43
Afbeelding
Arriva rijdt met 'Thialf Express' tijdens Daikin NK Afstanden Heerenveen Sport 28 jan, 12:00
Afbeelding
SC Cambuur versterkt zich met Ben Rienstra Sport 27 jan, 13:47