Het is deze week de 'Week van de Leesclub'.
Het is deze week de 'Week van de Leesclub'. Foto: Unsplash.com

Het is de week van de Leesclub: vijf literaire klassiekers voor jou

Educatie

FRIESLAND - Het is deze week de ‘Week van de Leesclub’ en dat kan maar één ding betekenen: boeken lezen! De Week van de Leesclub is bedacht door drie leesorganisaties in Nederland, om de kracht van lezen te benadrukken. Een boek biedt namelijk stof tot gesprek. Een leesclub brengt mensen samen en werkt zeer inspirerend. Door met andere mensen van gedachten te wisselen is een leesclub verrijkend en uitermate leerzaam. RondOm Vandaag zet een aantal literaire klassiekers voor je op een rijtje om de ‘Week van de Leesclub’ nuttig te besteden.

1984 van George Orwell

Een klassieker die absoluut niet mag ontbreken in je collectie is 1984, geschreven door George Orwell. Orwell is een van de beroemdste schrijvers van Engeland en vooral bekend van zijn boeken 1984 en Animal Farm. In 1984 omschrijft Orwell zijn visie op de westerse wereld anno 1984. Hij waarschuwt hierin voor de gevolgen van een totalitair regime, zoals nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie onder Stalin. Het boek wordt gezien als de belangrijkste dystopische roman van de moderne literatuur. 

The Song of Achilles van Madeline Miller

Een ander inspirerend boek is The Song of Achilles, van Madeline Miller. Als je interesse hebt in de Griekse Mythologie, is dit boek een enorme aanrader. Laat je veroveren door de romantische schrijfstijl van Madeline Miller en een tragisch liefdesverhaal die je meesleept door alle mogelijke emoties die je maar kunt bedenken. Het boek wordt geroemd om zijn verhaal en de emoties en goed omschreven karakters. Daarbij is het ook nog eens makkelijk te volgen, oftewel: een absolute aanrader. 

Perks of Being a Wallflower van Stephen Chbosky

Nog een meeslepend verhaal biedt het boek: Perks of Being a Wallflower van Stephen Chbosky. Het boek, met de letterlijke vertaling: ‘De belevenissen van een muurbloem’ , neemt je mee terug naar de dagen dat je opgroeide. Het boek is niet alleen mooi geschreven, maar ook menselijk. Het is geen verhaal waarbij de hoofdpersoon altijd het meisje krijgt of de wereld red, maar pure belevenissen waar meerdere mensen mee te maken krijgen of mee hebben gemaakt. Dat maakt dit boek tot een zeer krachtig medium. 

Het Gouden Ei van Tim Krabbé

Een klassieke thriller die verder niet mag ontbreken is Het Gouden Ei van Tim Krabbé. Het boek, wat onder andere verfilmd is, gaat over de mysterieuze verdwijning van Saskia. Het Gouden Ei is een spannend leesboek met sombere symboliek. De spanning wordt opgebouwd door het ontbreken van belangrijke informatie en wanneer je het totaal niet verwacht: is er ineens een revelatie. Het verhaal is te vergelijken met een puzzel, vanwege een slimme combinatie van flashbacks en flashforwards. Dat maakt dat de hoofdstukken van het verhaal aan elkaar te koppelen zijn. Een must-read voor de mensen die houden van spanning en puzzelen. 

The Great Gatsby van Scott F. Fitzgerald

Tot slot een klassieker die op iedere boekenplank zou moeten staan: The Great Gatsby van Scott F. Fitzgerald. Het boek gaat over Jay Gatsby, een rijke zakenman die verwoede en tevergeefse pogingen doet om zijn lang verloren liefde (Daisy) terug te winnen. Met de slim toegepaste cliffhangers en opgebouwde spanning blijf je op het puntje van je stoel zitten. 

Afbeelding
Kies Koers: “Persoonlijk Leiderschap is jezelf serieus nemen" Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Thuiszorg Het Friese Land: “Profiteer van slimme zorgtechnologie!" Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Goed schoeisel helpt ONT aan overwinning op Anjum Sport 27 mrt., 16:12
Afbeelding
Opening tentoonstelling 'Waterwerk in Fryslân' Cultuur 27 mrt., 15:00
Afbeelding
VaroCare, de meest efficiënte manier van zwachtelen: “Therapeutische elastische kousen en klittenbandzwachtels" Gezondheid 27 mrt., 12:00
Afbeelding
Convenant Fryslân Werkt: Samen werk maken van werk! Samenleving 26 mrt., 18:00
Afbeelding
Smakelijke geschiedenis van 200 jaar Koloniën op je bord... Culinair 26 mrt., 10:00
Afbeelding
Harlingen populairste Friese woongemeente in 2022 Wonen 25 mrt., 18:00