De ontwerpvisie zoals gepresenteerd door bct architecten.
De ontwerpvisie zoals gepresenteerd door bct architecten. Foto: bct architecten

Kroon op Drachtster campus

Educatie

In 2024 moet hij er staan. Het nieuwe gebouw D op de campus van ROC Friese Poort, vestiging Drachten. Hiervoor slaan de mbo-school en het Enschedese bct architecten de handen ineen. In het nieuwe gebouw is ruimte voor verschillende opleidingen van niveau 1 tot en met 4.

De campus van Drachten bestaat momenteel uit vier gebouwen. A tot en met D. Gebouw D staat er in deze hoedanigheid het langst. Eerst werd nog gedacht aan revitalisatie, maar dat bleek, met name rondom de constructies ingewikkeld. “We gaan een nieuw gebouw neerzetten naast het bestaande gebouw,” aldus de vestigingsdirecteuren Folkert Sonsma en Dick ter Wee. “We noemen het de kroon op de campus. Het is het laatste gebouw dat we hier gaan realiseren.”

Ruggengraat

“Een kroon op de campus is in onze visie niet het gebouw alleen,” aldus architect Walter Kemperman. “Het gaat ook om de beleving naar het gebouw toe. De boulevard is een plek waar studenten elkaar ontmoeten, maar ook de ruggengraat van deze campus. In ons visieontwerp sluit het gebouw aan bij de overige gebouwen, mede dankzij de horizontale banen.”

Circulaire bouw

Een van de speerpunten van ROC Friese Poort is dat de school toe wil naar CO2 neutraal onderwijs. Bct architecten draagt hierin haar steentje bij. “Met dit ontwerp willen wij de eerste stap in de goede richting zetten. Alle toegepaste materialen zijn circulair en biobased waar mogelijk. Daarnaast ontwerpen we de gehele gevel parametrisch, met als resultaat veel natuurlijk daglicht.


Gemêleerd gezelschap

Met de ontwerpvisie van bct architecten is het nog geen afgedane zaak volgens Ter Wee. “De plattegronden die er nu liggen, zijn flexibel in te delen. Samen met de teams gaan we dit inrichten. Het gebouw kent straks een heel gemêleerd gezelschap. Zowel studenten uit de Creatieve Industrie en studenten Economie en Ondernemen krijgen hier onderdak. Maar ook studenten van het Startcollege en Horeca en Hospitality Management.”


Ontmoeting

Sonsma vervolgt: “De studenten Horeca gaan een belangrijke rol spelen in het faciliteren van ontmoetingen in ons gebouw. Het plan is om te onderzoeken of aanwezige waterpartij aan de zuidzijde kan worden doorgetrokken. Dit zorgt ten eerste voor een prachtig aangezicht, maar biedt ook alle ruimte voor een terras. Ook hopen we met de aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van het gebouw het onderwijs te stimuleren.”

Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 4 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 6 uur geleden
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00