Afbeelding
Foto: Ed van Dijk

Culturele paden

Column

De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas. Met strelend oog en blijde zin en goed gevulde tas. De Zonne lacht ons vrolijk toe ….. De auteur van dit volksliedje (Antoon Leonard de Rap 1825-1904) kon toen nog niet bevroeden dat zijn tekst van ruim 100 jaar terug geheel zou slaan op het “post-corona” gevoel van de hedendaagse Fries.

Een idee, een gevoel om niet zo snel het vliegtuig of de auto te nemen naar mediterrane streken maar steeds meer de geuren en kleuren te willen snuiven van onze eigen pittoreske lanen en al fietsend tot de ontdekking te komen dat in ons eigen ”Heitelân” nog heel veel te ontdekken valt.

Ons eigen vakantieland

Misschien een beetje noodgedwongen en een stevig coronaduwtje in de rug gaan we ons steeds meer verwonderen wat er langs onze Friese paden en lanen te beleven valt. De Griekse tempels, de Romeinse oudheden, de Franse zonnebloemen en de Spaanse stranden laten we steeds meer links liggen en ontdekken lekker dichtbij de schoonheid van de Friese dorpen, de heerlijke Wadden, het wisselende landschap en de prachtige elf steden.

Meer dan fantastische horeca

Cultuur snuiven in onze eigen provincie met zijn kleinschalige evenementen, zijn openluchtspelen, zijn waterrecreatie en zijn meer dan fantastische horeca. Hoeveel Friezen hebben nog niet de Oldehove beklommen, de 11 fonteinen bewonderd, het Wad lopend overgestoken of een praamvaart in de Leeuwarder wateren geproefd?

Cultureel moois 

Er valt deze zomer nog veel te ontdekken in ons eigen Fryslân. Zo is er de bijzondere Schemertocht door Nationaal Park De Alde Feanen, t/m 28 augustus. De stadswandelingen 058 in Leeuwarden en uiteraard Explore the North – The Summer Sessions – op diverse locaties in Leeuwarden.

Kortom, de paden op, de lanen in om Fryslân opnieuw te ontdekken.

Voor meer culturele ideeën, kijk en luister naar Op en úT (Omrop Fryslân) elke zaterdag van 9.00 tot12.00 uur met nieuwe, actuele culturele tips.

Art Connection
Ed van Dijk

!
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 3 uur geleden
Afbeelding
Hoe kun je je gevoelige gegevens beschermen als je in online casino’s speelt? Recreatie & Ontspanning 4 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Let op de ‘kleintjes’ Column 4 okt, 18:00
Afbeelding
“Ik wens iedereen een klein stukje Jitze toe” Persoonlijke verhalen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Seizoenspresentatie kamerkoor Hortus Vocalis Cultuur 3 okt, 12:00