De veelzijdige werkzaamheden tijdens het aanleggen van glasvezel
De veelzijdige werkzaamheden tijdens het aanleggen van glasvezel Foto: Rob Dijkstra

Op pad naar Waskemeer, waar DELTA Fiber Netwerk bezig is met de aanleg van glasvezel

Bedrijf in beeld

FRIESLAND - Supersnel internet, haarscherp televisiebeeld en een kraakheldere telefoonverbinding, dat is wat glasvezel belooft. In Friesland wordt dit, door verschillende partijen en in verschillende plaatsen, al volop aangelegd. RondOm Vandaag ging langs in Waskemeer, waar het Zeeuwse bedrijf DELTA Fiber Netwerk bezig is met het aanleggen van deze supersnelle verbinding. 

Om te begrijpen waarom glasvezel nu zo massaal wordt aangelegd in Nederland, moeten we eerst kijken naar de voordelen van glasvezel. Het allergrootste voordeel is bij de meeste mensen wel bekend: glasvezel maakt de internetverbinding supersnel. Een iets minder bekend voordeel is dat een glasvezelverbinding ook de kwaliteit van het televisiebeeld en de telefoonverbinding flink kan verbeteren. Hoe dat kan is simpel en ingewikkeld tegelijkertijd. 

Hoe snel jouw internet is, hoe scherp jouw televisie is en hoe helder jouw telefoonverbinding is, is allemaal afhankelijk van de snelheid waarmee jouw verbinding (bijvoorbeeld jouw DSL of kabelverbinding) informatie kan verplaatsen. Zo gebruikt een DSL-verbinding een hoogfrequent signaal, geleid door koperdraad, om informatie te verplaatsen. Het materiaal van de verbinding én de wijze waarop informatie verplaatst wordt (dus bijvoorbeeld door gebruik te maken van een hoogfrequent signaal) bepaalt de snelheid van de verbinding. 

Bij een glasvezelverbinding wordt gebruik gemaakt van licht. Misschien herinner je nog wel van jouw natuurkunde-lessen op de middelbare school dat de snelheid van licht ongeëvenaard is. Door gebruik te maken van (lazer)licht wordt de informatie dus razendsnel verplaatst. Het licht wordt geleid door een ultradun draad van glas, zo dun als een haar, en dat maakt de verbinding nog weer sneller. Er kan dus heel veel én heel snel informatie worden verplaatst dankzij het gebruik van glas en licht én het is ook nog een stabielere verbinding.

Naast snelheid zijn er trouwens nog meer voordelen aan glasvezel. Wist je bijvoorbeeld dat DELTA Fiber Netwerk een open netwerk aanlegt? Iedere telecomaanbieder die dat wilt is welkom om zijn diensten er op aan te bieden. Je kan als consument dus kiezen welke aanbieder jouw verbinding mag verzorgen en dat is weer goed voor de marktwerking. Daarnaast is informatie verzenden door middel van licht ook nog eens een stuk energiezuiniger en dus een duurzame keuze! 

Hoe wordt glasvezel aangelegd?

Glasvezelverbindingen bestaan al meer dan veertig jaar, maar tot tien jaar geleden werd er nog nauwelijks gebruik van gemaakt in Nederland. Er moeten dus overal nog glasvezelverbindingen aangelegd worden. In Friesland heb je meerdere bedrijven die dit doen, en het Zeeuwse bedrijf DELTA Fiber Netwerk verzorgt onder andere in Oost- en Weststellingwerf, Opsterland. De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân voor aanleg van dit snelle internet. 

Het aanleggen van glasvezel begint altijd met een inventarisatieronde. Er wordt gekeken hoeveel mensen en bedrijven in een bepaald gebied willen overstappen naar glasvezel. Het aanleggen van glasvezel is namelijk best duur en aanbieders van glasvezel willen dus van te voren graag weten of er genoeg mensen zijn die interesse hebben. Hoeveel huishoudens mee moeten doen om te beginnen met de aanleg, verschilt per aanbieder. DELTA Fiber Netwerk houdt bijvoorbeeld 25% van de huishoudens aan. Is die 25% bereikt, dan krijgen aannemers, zoals Allinq, de opdracht om aan de slag te gaan met de aanleg van de glasvezelverbindingen. Daarnaast gaat de aanbieder, DELTA Fiber Netwerk , in gesprek met buurtbewoners en de gemeente. Het bedrijf vindt het belangrijk dat iedereen goed op de hoogte is van de ontwikkelen én dat de aannemers tijdens de aanleg voldoen aan de eisen van de gemeente. 

De aanleg, zoals hier in Waskemeer, begint op straat, of eigenlijk eronder. Aannemers en onderaannemers, vaak een team van twaalf personen, graven een baan met een diepte van ongeveer zestig centimeter langs de woningen. Hierin komt de glasvezel te liggen. Vanuit deze baan wordt elke woning individueel ook aangesloten op het netwerk. Een dunne, groene kabel wordt naar de woning gelegd. Hebben mensen bij DELTA Fiber Netwerk  laten weten dat ze aangesloten willen worden, dan wordt de glasvezel door de gevel gebracht en alvast geïnstalleerd in huis. Doe je nog niet mee, dan wordt glasvezel tot aan de gevel aangelegd. Hierdoor hoeft de straat niet helemaal weer open als de buurman besluit toch ook te willen genieten van razendsnel internet. 

Alle individuele kabels komen samen in een box onder de grond en die is weer verbonden aan een hoofdverdeelstation. Dit zogenaamde Een POP-station (Point of Presence) is vergelijkbaar met een elektriciteitshuisje: het is een hoofdverdeelstation van waaruit de glasvezelkabels de woonwijken ingaan. De glasvezelverbindingen in Waskemeer gaan naar een POP-station in Haulerwijk. 

Een hele klus

Het klinkt als een hele klus, om alle huishoudens in Friesland de kans te geven om gebruik te maken van een glasvezelverbinding. Toch valt dat best mee. Het aanleggen van glasvezel in een straat zorgt meestal maar voor één dag overlast en daarna zie je bijna niet meer dat er onder de grond is gewerkt. 

Vanaf vandaag is De Kromten in Waskemeer door de vakmensen van Allinq en F. Roelofs BV aangelegd op het glasvezelnetwerk, maar laat het supersnelle internet nog even op zich wachten. Achter de schermen moet nog veel gebeuren, zoals de verbinding met het POP-station. DELTA Fiber Netwerk verwacht dat de mensen in Waskemeer vanaf maart 2022 kunnen genieten van alle voordelen. 

Meer informatie over glasvezel vind je op www.GavoorGlasvezel.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 14 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid gisteren
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00