Afbeelding
Foto: De Naturij

Vogelfestijn De Naturij doorslaand succes

Algemeen

Drachten – In het weekend van 27, 28 en 29 januari was de Nationale Tuinvogeltelling. Hierop aansluitend was op zaterdag 28 januari het Vogelfestijn op De Naturij. Een dag die in het teken stond van vogels en leuke vogelactiviteiten.

Het Vogelfestijn begon met een vliegende start; het was gelijk aan het begin van de dag erg druk. De rij voor de ingang was vele meters lang. Velen kwamen af op de roofvogelshow die De Naturij dit jaar als extraatje aanbood vanwege het 50 jarig bestaan van De Naturij.

Op het zonovergoten weiland naast de Verkeerstuin begon Valkerij Noord Nederland om 11.00 uur met hun eerste demonstratie. Er waren vele verschillende vogels te zien, waaronder een schitterende Bengaalse oehoe en 2 mooie kerkuilen. Alle bezoekers waren zeer onder de indruk van de steppearend die een spanwijdte van bijna 2 meter kan halen.

Na afloop van de vliegdemonstraties gingen de valkeniers rond met een aantal vogels zodat iedereen ze van dichtbij kon bewonderen. Een aantal kinderen waren zo dapper dat ze met een vogel op de arm op de foto gingen.

In het restaurant binnen was het ook erg druk; het maken van nestkastjes was erg in trek. De Vogelwacht Drachten – Beetsterzwaag ”It Súd en Omkriten” hadden de hele dag hun handen vol aan al de bezoekers die een nestkastje wilden maken. Op een gegeven moment moesten er zelfs boren en hout bijgehaald worden. Vele bezoekers zijn blij naar huis gegaan met een nestkastje onder de arm, al dan niet versierd.

Verder konden bezoekers leren over vogelveren bij het IVN. Er kon door een microscoop gekeken worden naar veren, je kon vogelveren natekenen en er kon geknutseld worden met veren, takken en groen. Ook hier was het een drukte van belang.

De Friese Hoender Club was ook aanwezig. Bezoekers konden vragen stellen over de Fryske hinnen en de kinderen konden een minispeurtocht doen langs de verschillende kleurslagen. Leuk detail: de dag ervoor waren de eieren van de Friese hoenders net uitgekomen, velen gingen even kijken bij de piepende kuikentjes.

Bij De Fûgelhelling konden bezoekers verschillende vogelsnacks maken. De constante stroom bezoekers zorgde ervoor dat alle vogelpindakaas e.d. voortijdig opraakte. Gelukkig had De Fûgelhelling nog een leuke activiteit achter de hand: uilenballen pluizen. Eén van de kinderen kwam er op deze manier achter (met een verschrikte uitroep) dat uilen muizen eten door de vondst van een muizenschedeltje in een uilenbal.

De Naturij bedankt Vogelwacht Drachten – Beetsterzwaag ”It Súd en Omkriten”, Valkerij Noord-Nederland, De Fûgelhelling, De Friese Hoender Club, IVN De Walden en al hun eigen medewerkers en vrijwilligers voor hun bijdrage en inzet.

Vogelfestijn gemist? De Naturij organiseert nog meer leuke dingen dit jaar, zoals een Reptielendag op maandag 27 februari. Houd www.naturij.nl in de gaten en facebook.com/denaturij!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00