Er komt een snelfietsroute tussen Drachten en Ureterp.
Er komt een snelfietsroute tussen Drachten en Ureterp. Foto: Angélique Baron-Stamhuis (Gemeente Smallingerland)

Nieuwe snelfietsroute tussen Drachten en Ureterp

Algemeen

DRACHTEN - Er komt een nieuwe snelfietsroute tussen Drachten en Ureterp. Op dinsdag 17 mei is daarvoor het officiële startschot gegeven. De snelfietsroute is snel, veilig en duurzaam, waardoor fietsers veilig en makkelijk heen en weer kunnen reizen tussen beide plaatsen. RondOm Drachten neemt alvast een kijkje bij de werkzaamheden aan de snelfietsroute.

De snelfietsroute is ontstaan uit een samenwerking tussen de gemeenten Smallingerland en Opsterland. Wethouder Maria le Roy van de gemeente Smallingerland en wethouder Libbe de Vries van de gemeente Opsterland haalden daarom symbolisch de eerste graskeien uit de grond. Dat deden zij samen met Roel van den Berg van KWS, de aannemer die het fietspad aanlegt. 

Duurzaam karakter

De aanleg van de fietsroute, voldoen aan de duurzaamheidscriteria die zijn opgesteld. Zo maakt aannemer KWS Infra gebruik van duurzaam materieel, zoals tractoren, waterstof, elektrische auto’s, graafmachines, walsen en een elektrische asfalt-spreidmachine. KWS realiseert infrastructuur bestand tegen de effecten van klimaatverandering. 

Uitvoering en verkeershinder

De verwachting is dat de werkzaamheden eind oktober klaar zullen zijn. De uitvoering gebeurt in twee fases. De eerste fase vindt plaats van 16 mei tot en met 22 juli. Hierin werkt de aannemer aan het stuk tussen de rotonde Ureterpvallaat tot de kruising met De Feart. 

Daarna volgt de tweede fase, van 22 augustus tot en met 21 oktober. Dan gaat de aannemer bezig met het stuk tussen de kruising met de Feart tot de aansluiting op de Opgong. Gedurende deze perioden zullen delen van het fietspad afgesloten zijn voor werkzaamheden. 

“De snelfietsroute is snel, veilig en duurzaam”

Waarom een snelfietsroute?

Een snelfietsroute is een snelle verbindingsweg voor fietsers. Het speciaal type fietspad loopt vaak in een rechte lijn tussen twee centra, ideaal voor mensen die snel naar werk, school, of zakelijke afspraken moeten. Een snelfietsroute stimuleert mensen om de fiets te pakken en biedt de mogelijkheid om veilig en op hoge snelheid te fietsen. 

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 54 minuten geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 3 uur geleden
Het Wonder van het Elfenbankje (kerstmusical 2023)
De Lawei op zoek naar amateurtalent, audities kerstmusical zijn geopend! Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Politiek 6 uur geleden
Afbeelding
Mr. Film, René Mioch in de Bios Drachten Evenement 8 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur gisteren
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:38
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54