Afbeelding
Foto: Bibliotheek Drachten

Gratis verzorgingsproducten in nieuwe Weggeefkast Bibliotheek

Algemeen

DRACHTEN - Met een versierde sleutel opende Dinie Mulder, raadslid van de Partij van de Arbeid, woensdag 9 februari de Weggeefkast in Bibliotheek Drachten. In de Weggeefkast staan verzorgingsproducten die gratis meegenomen mogen worden door inwoners die het nodig hebben. Mensen die iets over hebben kunnen ongeopende verzorgingsproducten inleveren bij de bibliotheek.

Opening 9 februari

Dinie van der Velde, aanjager aanpak laaggeletterdheid bij de bibliotheek vertelde tijdens de opening waarom de bibliotheek met de Weggeefkast is begonnen. Van der Velde: “We zijn een bibliotheek voor iedereen in de samenleving. Er komen hier mensen die iets nodig hebben. En mensen die iets kunnen missen. Via de Weggeefkast willen we die mensen met elkaar verbinden.” In de Weggeefkast staan verzorgingsproducten. “Als er structureel te weinig geld in een gezin is, dan zijn shampoo, wc-papier en maandverband luxeproducten”, aldus Van der Velde.

De Voedselbank Smallingerland levert ook producten aan voor de Weggeefkast. Ruud Schaake over het werk van De Voedselbank: “De Voedselbank is er voor mensen in Smallingerland die het echt heel erg slecht hebben.” De Voedselbank wil het bereik vergroten want: “Maar de helft van de mensen die er recht op hebben, komt bij de Voedselbank.” In de Weggeefkast zijn dan ook flyers en producten te vinden van de Voedselbank, met daarop meer informatie over de mogelijkheden voor minima.

Tot slot ging het woord naar Dinie Mulder van de Partij van de Arbeid. Zij sprak over hoe erg zij het vindt dat een weggeefkast en liefdadigheid nodig zijn in een mooi land als Nederland. Dinie Mulder: “Earmoede is in politike kar.” Ze gaf ook veel voorbeelden uit de praktijk van armoede in Smallingerland: “Dan is der gjin húskepapier yn it húske mar in stikje krante, dat is earmoed.” Samen met twee andere raadsleden opende zij daarna officieel de Weggeefkast.

Iets over? Iets nodig?

Kun je wel iets gebruiken uit de kast? Kom gerust langs. De Weggeefkast staat bij de tijdschriften op de begane grond van de bibliotheek.

Heb je zelf nog ongeopende verzorgingsproducten die je niet gebruikt? Geef ze af bij de servicebalie in de bibliotheek. Naast de inbreng van bezoekers leveren ook De Voedselbank en het Armoedefonds verzorgingsproducten aan.

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 23 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00