Afbeelding

ANWB: Cruciale rol voor de auto blijft

Algemeen

De ANWB roept het nieuwe kabinet met klem op automobiliteit de aandacht te geven die deze verdient en daarmee welvaart en welzijn voor Nederland veilig te stellen. Van alle reiskilometers die in ons land gemaakt worden, wordt ruim 70% met de auto afgelegd. De verwachting is dat dit ook in de toekomst zo blijft.

Om reizigers te faciliteren en daarnaast de bereikbaarheid en leefbaarheid voor de toekomst te borgen, komt de ANWB met een plan (auto)mobiliteit. Elektrisch rijden, verkeersmanagement, vraagbeïnvloeding, deelmobiliteit, coöperatief en autonoom rijden en wegontwerp- en capaciteit staan hierin centraal. Het plan van de ANWB biedt alle benodigde aanknopingspunten en zal breed worden gedeeld met de politiek.

De ANWB richt zich in het plan op personenmobiliteit over de weg, met een focus op het hoofdwegennet en de provinciale wegen. Daarbij gaat het niet alleen om de fysieke infrastructuur, maar ook om de ontwikkeling en acceptatie van nieuwe technologie en systemen, gedragsbeïnvloeding en de coördinatie en afstemming van verschillende vervoersmodaliteiten. 

CEO van de ANWB, Marga de Jager: ‘De bevolking zal tot 2050 verder toenemen, en daarmee stijgt ook de vraag naar automobiliteit. Ons land wordt niet twee keer zo groot. Dat betekent dat we slim moeten omgaan met de beschikbare ruimte. Dat auto’s steeds schoner, slimmer en veiliger worden, is een enorme kans die we bij de ANWB met beide handen aangrijpen, maar er is meer nodig. De ANWB vindt dat automobiliteit in de toekomst veilig, schoon, efficiënt, betaalbaar en bereikbaar moet zijn voor iedereen.’

Veilig, schoon, efficiënt en inclusief

Om Nederland in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden, en de rol van de auto daarin optimaal te benutten, heeft de ANWB een plan gemaakt. Ze vinden dat automobiliteit in de toekomst veilig, schoon, efficiënt en inclusief moet zijn. Toegankelijk en betaalbaar voor iedereen. Daarom heeft de ANWB samen met meer dan 50 deskundigen de “Visie personenmobiliteit over de weg” opgesteld.

In deze visie staan deze zes bouwstenen centraal:  

 - Elektrisch rijden
- Verkeersmanagement
- Vraagbeïnvloeding
- Deelmobiliteitcoöperatief en autonoom rijden
- Wegontwerp en wegcapaciteit

De ANWB heeft ook berekend welke investeringen hiervoor nodig zijn. Zo kunnen de juiste afwegingen worden gemaakt. 

Meer weten?

De ANWB heeft het plan breed gedeeld met de politiek en trekt de komende jaren ook graag met alle betrokken partijen op. Want Nederland mobiel houden is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Je vindt het volledige plan op www.anwb.nl

!
Afbeelding
Belastingdienst helpt Friezen die uit elkaar gaan met vijf dingen die je meteen moet regelen Financieel 15 aug, 16:00
Afbeelding
Zomerse leestips van Bibliotheek Drachten Algemeen 14 aug, 12:00
Afbeelding
Een leuk en inhoudelijk dagje uit op zaterdag 20 augustus Evenement 13 aug, 12:00
Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag Evenement 12 aug, 15:54
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:25
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00