Afbeelding

PvdA maakt zich zorgen over verdwijnen kampeerplekken

Algemeen

LEEUWARDEN – Wie met een tent of stacaravan wil kamperen, kan op steeds minder plekken in Fryslân terecht. In het zuidwesten van onze provincie verdwijnen er de komende twee jaar bijna duizend vaste seizoensplaatsen op campings. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt de PvdA. “De prijs van een luxe lodge ligt hoger dan een kampeerplaats voor een tent of caravan. De PvdA wil niet dat alleen kapitaalkrachten in Fryslân op vakantie kunnen”, reageert woordvoerder Jaap Stalenburg. Hij stelt schriftelijke vragen over de ontwikkeling.

Beoordeling plannen

De provincie heeft met het oog op ruimtelijke ordening de taak om deze plannen te beoordelen. Stalenburg wil weten op wat voor manier de plannen van deze campings worden beoordeeld. “Ik wil ook weten hoe het Friese landschap wordt beschermd, want de PvdA maakt zich zorgen over de impact van zoveel lodges op het landschap.” Hij vraagt de provincie om in gesprek te gaan met de betrokken partijen en te kijken of er campingplaatsen behouden kunnen blijven en de lodges betaalbaar blijven. Daarnaast vraagt de PvdA zich af hoe het landschap wordt beschermd tegen de impact van zoveel nieuwe lodges.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN, ex artikel 42 Reglement van Orde

Gericht aan GS
Gedeputeerde Fokkens

Inleidende toelichting
Op 27 september berichte Omrop Fryslân dat er de komende twee jaar duizend vaste campingplaatsen in Fryslân verdwijnen en vervangen worden door luxe lodges.

Luxe lodges lijken een specifieke doelgroep van kapitaalkrachtige mensen te bedienen. De PvdA vindt het verdwijnen van 1000 vaste campingplaatsen zorgelijk. Een campingplaats zorgt ervoor dat een brede doelgroep kan genieten, ontspannen en recreëren in Fryslân.

In 2020 heeft Provinciale Staten de beleidsnota “gastvrij Fryslân 2028” aangenomen met specifieke aandacht voor slimme groei. In de beleidsbrief is daarover het volgende geschreven “Slimme groei; het is hét begrip waar de beleidsnota Gastvrij Fryslân 2028 om draait. Meer groeien, maar op een slimme manier zodat heel Fryslân profiteert van toerisme”.

In 2020 is de provinciale omgevingsvisie aangenomen. Ten aanzien van punt 5.2 “Slimme groei van de gastvrijheidseconomie” is de volgende actie geformuleerd “Samen met gemeenten onderzoeken we de vitaliteit van logiesaccommodaties (campings, bungalowparken en jachthavens) en voeren zo nodig maatregelen uit”.

Het bericht dat er mogelijk 1000 permanente campingplaatsen verdwijnen voor luxe lodges vinden wij opvallend, mede in het licht van de beleidsnota “gastvrij Fryslân 2028” en de provinciale omgevingsvisie. De PvdA stelt daarom de volgende vragen.

Vragen
Klopt het dat er de komende twee jaar 1000 vaste campingplaatsen verdwijnen ten behoeve van luxe lodges? Zo nee, om hoeveel plaatsen gaat het dan?

In de beleidsnota “gastvrij Fryslân” is het volgende geschreven over de rol van de provincie t.a.v. ambitie zes “vitale logiesaccommodaties” “Als provincie hebben we in deze een netwerkende en rechtmatige rol. Er is een stuurgroep Vitale logiesaccommodaties waaraan wij deelnemen. Wij hebben ook een rechtmatige rol vanuit ruimtelijke ordening. Wanneer bijvoorbeeld kampeerterreinen worden omgezet naar meer luxere vormen van accommodatie, dan toetsen wij deze mogelijkheden”. Op wat voor manier gaat u de transformatieplannen van 1000 vaste campingplekken naar luxe lodges beoordelen en het Friese landschap beschermen?

Wat voor invloed heeft de transformatie van 1000 vaste campingplaatsen naar luxe lodges op ambitie zes “Vitale logiesaccommodaties” uit de beleidsnota gastvrijheidseconomie?

In hoeverre is de actie “Samen met gemeenten onderzoeken we de vitaliteit van logiesaccommodaties (campings, bungalowparken en jachthavens) en voeren zo nodig maatregelen uit” uit de provinciale omgevingsvisie van toepassing?

Bent u bereid in gesprek met de betrokken partijen te kijken of de campingplaatsen (deels) behouden kunnen blijven en/of de luxe lodges voor een brede doelgroep betaalbaar worden. Zo nee, waarom bent u hier niet toe bereid?

In de provincie Drenthe is het project “vitale vakantieparken Drenthe” opgezet. Bent u bereid te onderzoeken of dit initiatief of onderdelen hiervan toepasbaar zijn bij de uitvoering van de beleidsnota “gastvrij Fryslân”? Zo nee, waarom niet?

Indiener(s)
Jaap Stalenburg, PvdA
Datum
27 september 2021

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 12 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 apr, 12:00
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport 22 apr, 10:00