Afbeelding

Waarom zijn de levertijden voor fietsen zo lang?

Algemeen

FRIESLAND - Misschien is het je nog niet opgevallen omdat jij nog blij bent met je huidige stalen ros, maar de levertijden voor fietsen, wielrenfietsen en mountainbikes zijn op het moment ontzettend lang. Sommige fietsliefhebbers moeten maanden wachten op een nieuwe fiets en in sommige fietszaken kun je zelfs dit hele jaar geen fiets meer krijgen. De lange wachttijden hebben verschillende redenen, RondOm Vandaag zocht het uit. 

Grote vraag, schaarse grondstoffen

Het afgelopen jaar zijn veel mensen enthousiast gaan wielrennen en mountainbiken. Het is een sport waarmee je lekker fit blijft, kan genieten van de buitenlucht én, ook niet onbelangrijk, je kan het alleen doen. Ideaal voor een lockdown dus. De vraag naar fietsen is dan ook enorm gestegen. Het probleem; de grondstoffen waarmee bepaalde onderdelen van de fiets worden gemaakt, zijn schaars. Vooral de grondstoffen waarmee accu’s van elektrische fietsen worden gemaakt zijn moeilijk te verkrijgen.

Transportvertraging

Veel onderdelen van fietsen worden in het buitenland geproduceerd, vooral in Azië en Afrika. Ook hier hebben ze last van de toegenomen vraag. Want internationaal transport opschalen, dat lukt niet zomaar. Je hebt meer zeecontainers nodig, meer zeeschepen en die tover je niet opeens uit een hoge hoed. 

Dure fietsen

Naast de lange levertijden is het je misschien ook opgevallen dat de prijs voor een fiets is gestegen. Bovenstaande redenen hebben daar zeker invloed op, want schaarste betekent vaak ook dat de producenten een hogere prijs kunnen vragen voor hun producten. Daarnaast is er nog een reden voor de hoge prijzen. Namelijk dat de valutakoers van de Taiwanese Dollar, hét betaalmiddel in de fietsindustrie, flink in waarde is gestegen in 2020. Simpel gezegd; je betaalt meer voor hetzelfde. 

Wil je dus binnenkort een fiets aanschaffen, houdt er dan rekening mee dat het langer kan duren voor je je nieuwe fiets kan gebruiken en dat je misschien wat meer moet afrekenen. 

Afbeelding
Winnende ONT trein dendert nog even voort Sport 15 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Grote belangstelling opening tentoonstelling Made in Fryslân: 100 jaar design Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Opening infocentrum Waterbouw.nl Sport 21 uur geleden
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Voor eindexamen studeren in de bieb Educatie 12 apr, 15:00