In Drachten zitten momenteel veel huishoudens zonder stroom, waaronder het centrum
In Drachten zitten momenteel veel huishoudens zonder stroom, waaronder het centrum

Groot deel van Drachten geraakt door stroomstoring, nu opgelost

Algemeen

DRACHTEN - In een groot gedeelte van Drachten is op dit moment een stroomstoring, dat meldt het Nederlandse nutsbedrijf Liander. Het gaat om de postcodes 9201, 9202 en 9203, dit zijn vooral de wijken aan de oostkant van de Zuiderhogerweg, met uitzondering van het Fennepark en De Folgeren. Het aantal getroffen huishoudens wordt geschat op ongeveer 2000. Op de website van Liander is te lezen dat de storing omstreeks half drie is opgelost. De storing is vanzelf ontstaan en de oorzaak is onbekend. 

Waardoor ontstaan stroomstoringen

Stroomstoringen kunnen ontstaan door verschillende factoren. Eén van de meest gehoorde is dat een stroomstoring ontstaat door weersomstandigheden zoals wind, bliksem, regen of sneeuw. Als een boomtak in contact komt met een hoogspanningskabel, dan kan dat ook voor een storing zorgen. Soms wordt storingen ook veroorzaakt door de mens, bijvoorbeeld als iemand met de auto tegen een onderdeel van de stroomvoorziening rijdt en deze daarmee beschadigd of als er tijdens werkzaamheden onderdelen worden beschadigd. Heel soms komt het voor dat een storing ontstaat omdat de voorzieningen niet goed worden onderhouden. 

Algoritmes tegen stroomstoringen

In 2019 is het nutsbedrijf Liander begonnen met het voorkomen van storingen door gebruik te maken van slimme algoritmes. Het systeem is zo ingericht dat het bedrijf wordt gewaarschuwd als ergens een storing dreigt. Tijdens de testperiode zijn op die manier al zes stroomstoringen voorkomen. In het elektriciteitsnet zijn afgelopen jaren steeds meer sensoren geïnstalleerd. Waar deze sensoren eerst door mensen in de gaten werden gehouden, doen nu computers dit. Zo kunnen zwakke plekken in het net tijdig ontdekt worden. Dit geautomatiseerde systeem van algoritmes zet Liander in om de kwaliteit van het net nog beter te bewaken. Helaas konden ze de stroomstoring in Drachten niet voorkomen.

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 42 minuten geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 20 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00