Afbeelding

Waarom we allemaal de lokale middenstand moeten steunen

Algemeen

FRIESLAND - We voelen allemaal de effecten van de coronacrisis. In onze portemonnee, in ons privéleven en bij de mensen om ons heen. Toch is er een groep die echt onevenredig hard is getroffen door de crisis; de lokale ondernemers. RondOm Vandaag zocht uit waarom juist zij onze hulp goed kunnen gebruiken.

‘Alles dicht gaat dicht’, hoe moet dat hebben geklonken voor de ondernemers? Eerst zoveel onzekerheid en dan horen dat je ofwel écht dicht moet, ofwel gedeeltelijk open mag blijven. Een achtbaan waar je verplicht in bent gaan zitten en waarvan je niet weet wanneer het stopt. In het begin kregen ondernemers (of zij nou een groot bedrijf met veel werknemers zijn of als zzp’er werken) te horen dat de overheid er alles aan zou doen om hen financieel te steunen. Een hoopvolle gedachte, maar steeds opnieuw blijkt dat de regeling niet volledig dekkend is en veel bedrijven tussen wal en schip belanden. 

Zo zijn er ondernemingen die wél verplicht dicht moesten, zoals tattooshops, maar in eerste instantie geen enkele aanspraak mochten doen op het steunfonds. ZZP’ers waarvan hun onderneming op hun woonadres is ingeschreven kregen ook niets. Bedrijven die net open zijn of overgestapt zijn van payroll naar op eigen contract komen in de problemen omdat de Belastingdienst kijkt naar de loonkosten van januari. Kortom, alles gaat nog lang niet zoals het moet. 

Daarnaast maken ondernemers veel meer kosten dan alleen het personeel. Denk aan het huren van een pand of het afbetalen van leningen en investeringen. Ze moeten dus sowieso graaien uit hun spaarpotjes. Dat houden sommige bedrijven een maand vol, anderen misschien wat langer, maar altijd zit er een bodem in de spaarpot. Als je dan aanklopt bij de bank voor een lening, dan kom je gegarandeerd van een koude kermis thuis. 

Het is dus kort door de bocht om te zeggen dat ondernemingen die nu failliet gaan per definitie geen gezonde bedrijven waren. Niemand had zich dit kunnen voorstellen. Vergeet ook niet dat ze al jaren hun inkomsten hebben zien zakken. De grote internetgiganten hebben het grootste gedeelte van de markt overgenomen. Gemak dient immers de mens. Ruimte om te sparen voor een wereldwijde pandemie was er niet geweest. Elk dubbeltje in hun kassa is al duizenden keren omgedraaid. 

Daarbij is het als ondernemer ongelofelijk hard om te horen dat je niet goed genoeg je best hebt gedaan en dat het je eigen schuld is dat je bedrijf nu failliet gaat. Zij steken hun hele hebben en houden in hun bedrijf. Hun onderneming is letterlijk hun leven en zijn er dag en nacht mee bezig. Ze leven oprecht mee met hun personeel en hun klanten, zijn betrokken in de samenleving, sponsoren sportclubs.  

De coronacrisis vraagt veel van ons allemaal. We zijn allemaal bezig met overleven. We bedenken prachtige initiatieven om de zorg een hart onder de riem te steken. Sturen lieve kaartjes naar vreemden in verpleeghuizen. Maken huiswerk met onze kinderen. We doen al veel, maar kunnen we niet nog iets meer doen? Wij hebben nu in de hand hoe de winkelstraat er volgend jaar uitziet. U bepaalt nu waar u volgend jaar in de zomer aan kan schuiven voor een lekker hapje, waar u over twee jaar snel en professioneel uw wasmachine kan laten maken, waar u volgende lente uw tuinbloemen kan halen, waar u cadeautjes haalt voor de kinderen en boeken voor uzelf.

Waar u ook woont, in Leeuwarden of in Jannum (het kleinste dorp ter wereld), er zijn ondernemers die nu uw hulp nodig hebben. Veel ondernemers zijn ontzettend creatief en hebben de leukste acties. Ze maken drive-throughs, starten een afhaalservice of werken met waardebonnen. Maak daar gebruik van! Niet één keer, maar vaker. Nu maar ook later. Ga naar ze op zoek, vraag ze zelf hoe je ze kan helpen. Alleen samen kunnen we onze lokale middenstand helpen. 

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 9 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00