Je kan op internet veel info vinden over het coronavirus, maar wat is feit en wat is fabel?
Je kan op internet veel info vinden over het coronavirus, maar wat is feit en wat is fabel?

Feit of fabel: niet alles wat je over het coronavirus leest klopt

Algemeen

FRIESLAND - Op internet kun je een enorme hoeveelheid aan informatie vinden over het coronavirus. Soms komt informatie bij rijksinstellingen terecht, zoals het RIVM of de GGD, soms zie je het langskomen bij verschillende media en soms is het een oom, verre kennis of vriend die iets deelt op Facebook. Met zoveel informatie is het soms moeilijk te vinden wat nu echt is en wat niet. Daarom nam RondOm een aantal fake-berichten onder de loep.

Fabel: Het coronavirus is ontstaan doordat Chinezen vleermuizen eten

Al sinds we in Nederland te horen kregen over het virus gaat het verhaal rond dat de uitbraak is ontstaan doordat Chinese mensen dieren eten die wij niet doen. Het meest genoemde diertje is de vleermuis. Volgens Special Professor Emerging en Zoonotic Viruses dr. Wim van der Poel van de Universiteit Wageningen klopt dit niet. Hij vertelt dit in een artikel van Scientias.nl, een onafhankelijke populair-wetenschappelijke nieuwssite. Volgens dr. Van Der Poel is het coronavirus een zoönose, een ziekte die van mens naar dier kan overspringen. Hij geeft toe dat het virus naar alle waarschijnlijkheid wel ontstaan is bij een vleermuis, dit komt veel vaker voor. Maar de vleermuis diende in het geval van corona waarschijnlijk als een soort reservoir. Hij heeft zelf niet last van de ziekte, maar kan het wel verspreiden via een beet, bloed of ontlasting. Het is onwaarschijnlijk dat de vleermuis het virus direct heeft opgebracht op de mens. Daarvoor is een gastdier nodig. Wetenschappers weten nog niet wie het gastdier was. Het SARS virus in 2003 is ongeveer op dezelfde wijze verspreid en lijkt in wezen ook veel op het coronavirus (door wetenschappers daarom vaak benoemd als SARS Corona 2). Het gastdier van het SARS virus was een civetkat en het is waarschijnlijk dat ook het coronavirus door een soortgelijk beest is verspreid.  

BRON

Feit: Het virus is ontstaan op een markt in China

Hoewel het dus niet klopt dat het virus is ontstaan door het eten van vleermuizen zit er wel een deel van waarheid achter het verhaal. Het klopt dat het virus waarschijnlijk op mensen is overgesprongen op een een dierenmarkt in Wuhan. Doordat deze markten niet hygiënisch zijn kon het virus makkelijk vrijkomen uit geïnfecteerde dieren (geen vleermuis) en de mensenmassa deed de rest. De eerste patiënten van het coronavirus hadden allemaal een link naar een dierenmarkt in Wuhan. 

BRON

Fabel: Het virus is gemaakt door het Chinese leger en/of ontsnapt uit een Chinees lab

Dit verhaal ging ook snel de wereld over maar klopt natuurlijk niet. Het zou niet logisch zijn dat men een virus zou ontwikkelen dat vooral in eigen land enorm veel slachtoffers zou maken. Bewijs dat dit verhaal gewoon een fabeltje is, is er ook. Amerikaanse onderzoekers bestudeerden het genetische materiaal van het virus. Deze studie verscheen in het befaamde wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine en kwam tot de conclusie dat het virus met geen mogelijkheid kunstmatig is gemaakt. Wetenschappers hebben met succes kunnen aantonen dat het virus is ontstaan door natuurlijk evolutie. Het virus is van mens tot mens besmettelijk en er is waarschijnlijk maar één geval geweest waarbij het virus is binnengedrongen bij een mens (door contact met een geïnfecteerd dier).

BRON

Feit: Ik kan mijn huisdieren corona geven

Er zijn meerdere gevallen onderzocht waarbij huisdieren van een ziek baasje (zwak) positief getest werden op corona. Het komt maar weinig voor dat huisdieren ook echt last van corona krijgen. Het is overigens een fabel dat huisdieren die ziekte kunnen overbrengen op mensen. Vooralsnog wordt het virus enkel van mens op mens doorgegeven. Uit voorzorgsmaatregelen adviseert het WHO wel dat als je zelf klachten hebt, je het contact met je huisdieren zo veel mogelijk moet minimaliseren. 

BRON

Fabel: Ibuprofen maakt klachten erger

Dit verhaal is op de wereld gekomen door een onderzoek met een kleine groep corona-patiënten die daarnaast ook een hoge bloeddruk en/of diabetes hebben. Door de medicijnen die ze nodig hebben komt een bepaald eiwit vaker voor in de celmembranen. Coronavirussen lijken dat eiwit nodig te hebben om de cellen te besmetten. Dat is wat ze hebben onderzocht. De onderzoekers doen ik hun onderzoek daarnaast wat voorstellen voor vervolgonderzoek. Daarbij redeneren ze dat bepaalde medicijnen klachten kunnen verergeren, bijvoorbeeld ibuprofen. Dit is allesbehalve bewezen. Hoe dan ook wordt het gebruik van Ibuprofen bij corona-klachten afgeraden. Ibuprofen is namelijk een ontstekingsremmer (corona is een virus, geen ontsteking) en geen koortsremmer zoals paracetamol. 

BRON

Fabel: 5G verspreidt het coronavirus of veroorzaakt zwaardere klachten

Dit verhaal is de afgelopen week veel in het nieuws geweest. 5G zou invloed hebben op het verloop van het coronavirus. Volgens aanhangers van dit verhaal is dit te bewijzen omdat Wuhan, de bakermat van het virus, één van de eerste gebieden op de wereld waar dit ultrasnelle internet werd uitgerold. Er bestaat echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat 5G enige invloed heeft op de verspreiding of uitwerking van het coronavirus. Net als 3G en 4G gebruikt 5G niet ioniserende stralen. Dit betekent dat ze geen schade kunnen toebrengen aan genetisch materiaal in de cellen. Ultravioletstralen, van bijvoorbeeld de zon of zonnebank en röntgenstralen die we kennen van CT-scanners zijn veel schadelijker. Hoewel alles erop wijst dat 5G niet schadelijk is weten we dit nog niet zeker. Niemand weet nog welke effecten op de gezondheid deze elektromagnetische straling hebben op langer termijn. Vooralsnog is er in ieder geval geen verband gelegd tussen 5G en corona. Daarnaast zijn er in Nederland nog geen zendmasten in Nederland actief die daadwerkelijk 5G straling uitzenden. 

BRON

Fabel: Met zout water, baking soda, de sauna, alcohol, bleekmiddel en knoflook kun je corona genezen

Als dit zo was dan hadden we in de wereld geen enkele moeite gehad om het corona-virus uit te roeien. Mensen komen massaal met huis, tuin en keukenmiddeltjes waarvan zij beweren dat het hen binnen 2 dagen beter heeft gemaakt van corona. Zo werd op sociale media gedeeld dat het virus niet kan overleven op hogere temperaturen en daarom met een heet bad of sauna het virus kan elimineren. Of je zou je keel moeten reinigen met zout water, baking soda, pure alcohol of zelfs bleekmiddel. Dikke onzin natuurlijk. Er is vooralsnog geen enkel medicijn gevonden die corona kan genezen volgens het WHO

BRON

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 14 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid gisteren
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00