Afbeelding

Onze leesclub deelt lief en leed met elkaar

Algemeen

Van 25 tot 31 januari was het de nationale week van de leesclubs. Iedereen weet wel wat een leesclub is, maar dat er ook velen worden georganiseerd in de buurt is voor velen onbekend. Ook in Drachten komen er mensen bijeen om boeken te lezen én te bespreken. We spraken met Marja de Boom-Snijders van een leesgroep in Drachten

Wat is een leesclub?
Een leesgroep bestaat uit een willekeurige groep mensen die graag lezen. Dat kunnen bijvoorbeeld literaire romans zijn, geschiedkundige boeken, boeken over filosofie of boeken in een andere taal. We kiezen elk jaar ieder een titel uit, en zijn dan gespreksleider over ons eigen boek. Ongeveer eens per maand komen we bij elkaar om het betreffende boek te bespreken. Iedereen heeft het dan gelezen en voorbereid aan de hand van de leeswijzer van Senia.

Wat voor boeken worden er gelezen in jullie leesclub?
Dat loopt erg uiteen: pas verschenen romans, maar ook klassiekers. Ieder is vrij te kiezen uit de lijsten van Senia. Het mooie is ook dat je ook boeken leest, die je zelf niet zou kiezen of zou wegleggen. Dat levert de leukste discussies op. Dit jaar doen we als experiment ook een muziekwijzer.

Wat voor mensen bezoeken jullie leesclub?
Wij hebben 7 leden, allemaal vrouwen tussen de 55 en 75 jaar, met verschillende beroepen: administratie, zorg, onderwijs, welzijn, mkb en journalistiek. We zijn 10 jaar geleden begonnen. We kenden elkaar nog niet toen, en zijn gewoon gestart aan de hand van de richtlijnen van Senia. Destijds begonnen we op de avond, inmiddels komen we overdag bij elkaar.

Wat is jouw favoriete boek die jullie afgelopen jaar hebben gelezen?
Mijn favoriete boek van het laatste jaar is: “Wat het hart verwoest” van John Boyle. Dit gaf gespreksstof omtrent onze eigen jeugdervaringen, over seksuele geaardheid in onze maatschappij en vroeger, de situatie in Ierland door de geschiedenis enz. Boeiend!

Waarom is het leuk om bij een leesclub te horen?
We delen een gemeenschappelijke interesse, maar zijn na 10 jaar ook een vriendinnenclub geworden. Door het bespreken van de boeken weten we inmiddels veel over ieders achtergrond, jeugd en omstandigheden. Die zijn ook heel divers, bijvoorbeeld: we hebben heel verschillende levensovertuigingen, beroepen, wel/geen kinderen, ervaringen met ziekte en dood enz. Het verruimt de blik! We delen echt lief en leed met elkaar en ontmoeten elkaar ook buiten de leesgroep om.

Welke tips geef je aan mensen die zelf een leesclub willen beginnen?
Neem contact op met Senia en vraag wanneer ze een info-bijeenkomst in de buurt organiseren. Zo zijn wij ook begonnen 10 jaar geleden.

Afbeelding
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 49 minuten geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 apr, 12:00
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport 22 apr, 10:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00