Afbeelding

De Wiken doet mee met Energiestrijd 2019-2020 van Urgenda

Algemeen

DRACHTEN - Woonzorgcentrum De Wiken in Drachten doet als enige Friese zorginstelling mee met de jaarlijkse Energiestrijd Zorghuizen van Urgenda. Vandaag, 18 december, start de locatie van ZuidOostZorg met de Energiestrijd. Het doel is daarbij om in drie maanden tijd zoveel mogelijk energie te besparen. De Wiken gaat daarbij de strijd aan met vijf andere verzorgingshuizen, verspreid over heel Nederland. Wie bespaart de meeste energie?

De Energiestrijd

"We hebben er zin in!" zegt Japke Jongsma, Welzijnscoördinator bij ZuidOostZorg en één van de 'Energiecaptains' tijdens de Energiestrijd. "En we zijn heel erg gemotiveerd, we willen allemaal graag laten zien wat we kunnen." De Energiestrijd is voor De Wiken dan ook echt een gezamenlijke uitdaging, waar zowel de medewerkers als de bewoners zich voor inzetten. "Zo'n Energiestrijd geeft ook een stuk voldoening: we kunnen met z'n allen laten zien dat we er toe doen, dat we een verschil kunnen maken. We willen echt samen betekenisvol zijn voor de maatschappij. En winnen, natuurlijk!"

Bewustwording en besparen

Door mee te doen aan de Energiestrijd werkt ZuidOostZorg aan een belangrijke strategische pijler van de organisatie: duurzaamheid. "We hebben het tot onze uitdaging gemaakt om zo duurzaam mogelijk te opereren",  zegt Simone Meertens van de Raad van Bestuur van ZuidOostZorg. "Daarbij kunnen we vanuit de organisatie veel doen, zoals zonnepanelen plaatsen en warmtepompen installeren." Zo plaatste ZuidOostZorg de afgelopen jaren jaar al meer dan 2500 zonnepanelen op diverse daken waaronder dat van De Wiken. "Maar het gaat voor een groot deel ook om bewustwording en gedrag", zegt Meertens, "en met de Energiestrijd hebben we een mooi middel om daar op een positieve manier aan te werken. Daarbij besparen we niet alleen energie, maar natuurlijk ook gewoon geld. Dat kunnen we als zorgorganisatie ook beter inzetten." Als De Wiken er tijdens de Energiestrijd in slaagt om veel energie te besparen zal het dan ook dienen als voorbeeld voor de andere locaties van ZuidOostZorg.

Stroom en Gas
De Energiestrijd richt zich specifiek op het besparen van stroom en gas. "We hebben allerlei tips en trucs die we gaan delen met bewoners en medewerkers," zegt Japke Jongsma, "Zo gaan we de strijd aan met iedere lamp of kachel die onnodig aanstaat en iedere kier waar we warmte verliezen." De start van de Energiestrijd op op 18 december in De Wiken met een startbijeenkomst. Daar krijgen alle bewoners van De Wiken een energiezuinige LED-lamp van de Vrienden van De Wiken. Het is voor De Wiken het startschot voor drie maanden lang besparen. Voor ZuidOostZorg is het  Of, zoals ze bij De Wiken zeggen: LED's Go!

Afbeelding
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 23 uur geleden
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Sport gisteren
film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 3 mei, 12:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00