Afbeelding

Hoe bereidt een restaurant zich voor op kerst?

Algemeen

Kerst staat voor de deur, maar veel horeca-gelegenheden zijn er al maanden mee bezig. Steeds meer mensen vieren kerst in een restaurant en al vanaf eind oktober en begin november stromen de reserveringen al binnen. Ook Wereldrestaurant Omnia is al maanden druk bezig met de kerst. Wij vroegen hoe zij zich op kerst voorbereiden.

Wanneer beginnen jullie met de kerstvoorbereidingen?
"De voorbereidingen voor kerst beginnen ruim een maand van tevoren. Wekenlang zijn we nu al bezig met de kerstdagen. Samen met onze koks zijn we op inspiratietour geweest langs topleveranciers en natuurlijk zijn we laaiend enthousiast over de plannen die we hebben. Verder stromen de reserveringen binnen. Het is van essentieel belang om de reserveringen, tafelschikking en aanvangstijden goed te organiseren."

Wat zijn de dingen waar een restaurant allemaal aan moet denken voor kerst?
"Natuurlijk besteden we ook veel aandacht aan de entourage en toveren we Omnia om in een sfeervolle kerstwereld met kerstbomen, muziek, gezellige accessoires en lichtjes. Ja, we willen onze gasten ook met kerst echt een onvergetelijke middag of avond bezorgen vol betaalbare luxe. Verder hebben wij het assortiment dat gasten van ons gewend zijn, uitgebreid met verschillende soorten wild (gekonfijte eendenbout, schweine haxe, wildstoof, konijnenbout) verse kreeft, wildstoof en allemaal andere luxe gerechten. De kerstman mag niet ontbreken. Deze zal op beide dagen aanwezig zijn met zijn elfjes om kleine cadeautjes uit te delen aan de kinderen."

Hoeveel kopen jullie extra in voor kerst?
"Op dit moment zijn we zo ver dat wij de verwachte drukte goed kunnen inschatten en de inkoop daar goed op kunnen aanpassen. Het scheelt ook dat onze leveranciers heel flexibel zijn en ons bijna dagelijks kunnen beleveren. Met enkele leveranciers hebben wij zelfs de afspraak dat wij tijdens de kerstdagen nog beleverd kunnen worden. Verder houden altijd een marge aan. We kopen net iets meer in dan wij verwachten nodig te hebben. We willen natuurlijk geen nee verkopen, al helemaal niet met kerst."

Wat zijn gerechten, ingrediënten die niet mogen ontbreken in het kerstmenu?
"Het uitgebreide scala aan gerechten dat we normaal hebben, gaan we tijdens de kerst nog groter en luxer maken. Wild, seafood, verse kreeft en bijzondere vleessoorten als krokodil of zebra worden tijdens de extra feestelijke dagen toegevoegd aan het aanbod. Huisgemaakte stoofpeertjes, speciale gebakjes en luchtige macarons maken onze dessertlijn nog uitbundiger."

Hoe zorg je ervoor dat er geen stress komt aan tafel?
"Om alles ondank de drukte goed te laten verlopen zijn al onze werknemers goed geïnstrueerd. Verder besteden wij veel tijd en aandacht aan een goede voorbereiding."

Hoe viert restaurantpersoneel de kerst?
"Vanwege de drukte die wij verwachten wordt er ook meer personeel ingeroosterd. Natuurlijk houden wij ook rekening met de wensen van ons personeel. Kerst is namelijk een echt familiefeest. Gezellig samenzijn met vrienden en familie en genieten van elkaars gezelschap. Om die reden geven wij onze werknemers in overleg ook één of meerdere dagdelen of zelfs dagen vrij om kerst te vieren."

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 26 minuten geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 3 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 10 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column gisteren
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00