Afbeelding

De Geitenmeijerij breidt uit met echte Winkel

Algemeen

De Geitenmeijerij in Fochteloo breidt deze zomer uit met een echte winkel. Van geitenmelk tot allerlei groentes, honing van een lokale imker, houtbewerkingsproducten, van alles kun je er krijgen. De medewerkers van de erkende zorg- en leerboerderij hebben er zin in. "We verkopen er ook het vlees van onze eigen koeien, varkens, kippen, eieren, van alles", zegt Mies Meijer.  Zelfgemaakt appelmoes en jam, je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. "Het enige dat we niet verkopen is brood", lacht ze.

Ter indicatie van wat je er aan houtproducten kunt verwachten: "We hebben dit voorjaar een serie van tweehonderd nestkastjes voor koolmezen gemaakt in opdracht van de gemeente Ooststellingwerf. We hebben twintig kastjes extra gemaakt, die we nu in onze winkel verkopen." De koolmees is de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups, dus een erg handig vogeltje om de overlast van de rups aan te pakken op een natuurlijke wijze zonder bestrijdingsmiddelen.

MBO1-diploma behalen
Ook windlichten en andere leuke houten producten worden er door de medewerkers van de Geitenmeijerij gemaakt en verkocht. De Geitenmeierij biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om weer werkervaring op te doen, onder de mensen te komen en sinds dit jaar kun je er zelfs een MBO1-diploma halen.

Mies: "Dankzij begeleiding van Praktijkschool Fryslân en het Steunpunt Zorg en Onderwijs kunnen – meestal – jongeren hier bij ons hun opdrachten uitvoeren en hoeven ze niet meer naar school toe om te leren. Ze kunnen hier in de praktijk leren en met de professionele begeleiding een branche gecertificeerd diploma halen."

Vaardigheden arbeidsmarkt leren
"Dat is geweldig voor jongeren die in het reguliere onderwijs niet uit de verf komen en op deze manier vaardigheden aanleren om toch een goede start richting de arbeidsmarkt te kunnen maken", zegt Mies. Je hoeft bij de Geitenmeijerij niet verplicht in de winkel te staan, er zijn genoeg andere mogelijkheden om te doen wat bij je past. "Sinds kort doen we bijvoorbeeld het onderhoud van Kamp Oranje en Kamp Ybenhaer, dit in samenwerking met Natuurmonumenten en dorpsbelang Fochteloo. Ook dat is interessant om te doen, daar kun je ook veel van leren op het gebied van bosonderhoud.

De vele verschillende dieren op de Fochteloër zorgboerderij willen ook graag verzorgd worden en daar kan ook ervaring mee worden opgedaan. "We hebben koeien, geiten, paarden, varkens, kippen en zelfs een ezel en natuurlijk ook nog een paar honden en katten, er is genoeg te doen." Mies en haar man Jan worden bijgestaan door hun kinderen Joke en Jaap en acht personeelsleden. Met daarnaast ook twee stagiaires en zeven vrijwilligers die allemaal de deelnemers begeleiden en taken eromheen verrichten.

Geeft veel voldoening
"Het is mooi dat onze kinderen het bedrijf willen voortzetten, dat geeft ons ook de motivatie om creatief en ondernemend te blijven naar de toekomst. Jan en ik zijn de zestig al gepasseerd en zullen er ooit mee stoppen. Maar tot het zover is werken we met alle liefde mee. Dit werk geeft zoveel voldoening."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 21 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00